Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Člověk může utíkat před lidmi, nikdy však neuteče před sebou…" Dech beroucí scenerie tatranských hor, dech beroucí hudba Zdeňka Lišky a především lidsky silný příběh tří přátel, do jejichž společného života v horách osudově vstoupí jedna krásná žena v podání Emilie Vašáryové. Žena, jež je jako "motýl, kterého se nikdy nepodaří chytit do dlaní". Tato skutečnosti je příčinou žárlivosti, která má nakonec dvojnásobně tragické důsledky. Jediné, co mi na celém filmu moc nesedlo byla ta pašerácká dějová linka, která v samotném závěru poněkud přebije celkové vyznění snímku. Jakoby tu ani tolik nešlo o ono vyústění osudu postavy Pirina a jeho manželky Sašky, ale o to, jak skončili jeho kamarádi. Jsem si vědom toho, že film má volné pokračování, které s onou dějovou linkou dále pracuje, přesto mě ale závěr v tomto směru maličko pokazil celkový dojem z filmu. Jinak by to totiž bylo jasných pět hvězdiček...Ale třeba až na to kouknu někdy podruhé, ještě tu pátou hvězdičku přidám. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Spracovanie námetu Ivana Bukovčana (zameriaval sa na štúdie charakterov v hraničných situáciách) v jednom z najlepších slovenských filmov. Kamera, nadväzne k deju zachytáva meniace sa veľhory, uprostred ktorých, vysoko nad ostatnými ľuďmi pulzuje život v celej jeho komike i tragike. Hudba Zdeňka Lišku dotvára divácky zážitok. Život v horách je zachytený nepateticky a predsa podmanivo. K deju: chata Horskej služby vo Vysokých Tatrách. Osadenstvo tvoria traja priatelia, vždy od jari do jesene. Vysokohorskú osamelosť si spestrujú drsnými vtipmi, zvádzaním turistiek, zliezaním stien, alkoholom a pašovaním. Až jeden z nich nespozná mladú dievčinu. Zamiluje sa do nej, zoberie si ju za ženu a onedlho ju privedie na chatu. Zmenená situácia vyvolá zmenené správanie štvorice hlavných hrdinov. Situácia sa postupne vyhrocuje. Každý si nesie svoj kríž do konca. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Dnes už by nikdo asi takový film nenatočil, nádherná horská balada s podmanivými Tatrami, krásnou Emílií Vašáryovou, škoda jen, že méně odvážnou než sestřička v Postřižinách a příběhem o pravém přátelství. I přes svůj tragický podtón působí Medená veža neuvěřitelně uklidňujícím dojmem. Chyběly mi tu tedy jen ty horské kozy... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi silné drama o životě, o lásce a o nádherné a drsné přírodě. Slovensko zde ukazuje svou nejkrásnější stránku, a to jsou nádherné hory, které vám v některých záběrech vyrazí dech a možná i způsobí závrať. Do toho je pak vložený příběh o kráse a žárlivosti, který je skvěle, až minimalisticky zahrán. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výtečný a silný slovenský film o pevném přátelství tří horalů a o krásné ženě, která si vzala jednoho z nich. Vše se odehrává na horské chatě uprostřed fascinujících vysokotatranských štítů. Je to čistě natočená balada o lásce, nevěře a těžkém životě na horách. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=lRb35BRR_Rg ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Exteriéry sa točili v týchto lokáciách: Bratislava, Tatranská Lomnica, Javorina, Lomnické sedlo, Lomnický štít, Kežmarský štít, Gerlachovský štít, štít Bradavica, Veľká vidlová veža, Mengusovská dolina, Skalnatá dolina, Velická dolina, Žabia dolina, Javorová dolina, Zelené pleso a Veľká studená dolina. (pravo)
  • Filmu sa podarilo do kín pritiahnuť 435 371 divákov. (pravo)
  • Hlavní predstavitelia filmu boli v čase premietania takí populárni, že počas turné ich museli z hotelov vyvádzať policajti. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama