Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tmavej noci sa nad drevenou kolískou s práve narodeným chlapčaťom skláňajú tri sudičky. Každá z nich mu želá čosi iné - ale všetky spolu sa zhodnú, že keď dospeje, stane sa vládcom krajiny. On, syn chudobného uhliara žijúceho hlboko v lesoch. Len čo sa to dozvie kráľ, prikáže dieťa zabiť. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Monoxid 

všechny recenze uživatele

psychologie pro pokročilé...tohle udělali z pohádky, která se vešla na pár stránek - možná by neškodilo, kdyby to trvalo jenom hodinu. A ten král je úplně nejlepší a nejkrálovatější král ze všech králů z pohádek, co jsem kdy četla i viděla! A ta princezna je tak krásná! Plaváček se mi nejdřív vůbec nelíbil, ale pak mě stejně jako krále přesvědčil, že je to opravdu rozumný sympatický hoch. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Paví pírko aneb pohádkové utrpení... Vždy jsem měl za to, že pohádky se natáčí pro děti, ale tahle pohádka o dětského diváka nestojí. Jede si na vlně filozofického přemítání a libuje se v dlouhých monolozích, které by spíše příslušely Hamletovi. Shakespearových dialogů ale samozřejmě nedosahuje. Mnohé postavy jsou vyloženě nesympatické a to včetně těch kladných. Další mínus... A pokud byste tohle všechno přestáli, nachystejte se na moderní český dabing, který působí tak nepřirozeně, až je rušivý a nepříjemný. Námět je pochopitelně dobře známý a jedná se o jednu z mnoha verzí Plaváčka. Nejzajímavější jsou pak na filmu některé záběry na hrad, hradní sály a exteriéry. Suma sumárum máte-li rádi klasické pohádky Pavímu pírku se raději vyhněte. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Už úvodné sudičky a myšlienkovo popletený kráľ nesľubovali bohvieaký zážitok. Netuším, ako dokážu deti stráviť toľko filozofovania v rozprávke, mňa to teda mimoriadne uspávalo a nudilo. Kráľ túžiaci po synovi a hlboko sklamaný svojou dcérou, ktorá vyrástla do neuveriteľnej krásy Vejmělkovej, kráľovná s neurčitým citovým rozpoložením a dvaja súperiaci synovia rybára v príbehu, kde sa skoro nič nedeje, ale snaží sa to diváka morálne poučiť. Rozprávku som dokonca zachytil nadabovanú do češtiny a zmena hlasu neprospela ani Dočolomanskému ani Vášáryovej, hoci tá sa vo filme objavuje málo. Zážitok veľmi slabý, a keď som to možno videl ako dieťa, tak sa nečudujem, že si to vôbec nepamätám. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Trochu to pôsobí rozťahane, keďže scenár bol trošku moc veľkolepý (pospájanie množstva známejších motívov). Je to v podstate pompéznejšia verzia filmu PLAVČÍK A VRATKO (Tři zlaté vlasy děda Vševěda). Pekné zábery, výborné obsadenie, nádherné kostými, prekvapivá hudba. Zaujme predovšetkým snaha o psychológiu - množstvo divadelných monológov, že to občas ani nepôsobí ako rozprávka. Klasika... ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Další variace na Plaváčka. Výpravná pohádka s nádhernými kostýmy, pečlivě a promyšleně udělaná. Výborné herecké obsazení. Potěšila mne minirole Radovana Lukavského, který mluvil slovensky téměř bez přízvuku. Co mi vadí, je přehršel vnitřních monologů, někdy se ztrácíme v tom, co si postava myslí pro sebe a co už říká nahlas. Pohádka se snaží přinášet hodnoty a hledat odpovědi bezmála na smysl lidské existence, bohužel divák se v tom filosofování ztratí a děj je prakticky potlačen. Dodnes vlastně nevím, ke komu Plaváček šel a co měl donést. Docela by mne zajímalo, jak tuto pohádku vnímají slovenští kolegové, emocionální hnutí mysli spíše odpovídá slovenskému naturelu než českému. A ještě připomínka v souvislosti s tímto dílem: roky mi vadí dabování slovenských herců v českých filmech a naopak, ale moje myšlenka, že každý herec by mohl mluvit svou mateřštinou je asi příliš revoluční (ačkoli to funguje již několik let úspěšně na Shakespearovských slavnostech). ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Záběry u řeky a chaloupky se natáčeli u přívozu ve vesnici Nadryby ležící u Plzně. (ČSFD)
  • Natáčelo se na hradě Pernštejn a Zvíkov. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama