Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tmavej noci sa nad drevenou kolískou s práve narodeným chlapčaťom skláňajú tri sudičky. Každá z nich mu želá čosi iné - ale všetky spolu sa zhodnú, že keď dospeje, stane sa vládcom krajiny. On, syn chudobného uhliara žijúceho hlboko v lesoch. Len čo sa to dozvie kráľ, prikáže dieťa zabiť. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Gig 

všechny recenze uživatele

Říkejte si co chcete, ale tahle slovenská podádka se mi líbila. Pohádka o třech vlasech děda Vševěda v kabátu Hamleta. Každý si říká, být či nebýt, zabít či nezabít, co dál? Úvah je tam možná trochu víc. Ale proto si mě tato pohádka dostala. Navíc krásná hudba, krásné kostými, charismatičtí herci včele s Dočolomankým, Lukavským, Vašáriovou, Řehořem, ... Ale jako každá slovenská pohádka musí být viděna v originále, jinak ztrácí kouzlo. Je pravda, co už někde tady někdo vyslovil, nevím proč, ale slovenské pohádky mají takovou zvláštní auru, nejsou moc koukatelné. Nebo aspoň né pro každého. Ale tahle se mi prostě páčila. ()

Remini 

všechny recenze uživatele

Nevidela som to úplne od začiatku, ale znovu mi to pripomenulo, aké krásne sú hrané rozprávky. Príjemne ma to pobavilo a veľmi sa mi páčil prejav hercov. Krásna výprava a kostýmy. Najprv som na toho kráľa nechápapavo pozerala, odkiaľ ho poznám. Nemohla som uveriť, že to je Michal Dočolomanský! Ešte som nevidela kráľa, ktorý by sa mu vyrovnal charizmou. Nedokázala som od neho odtrhnúť oči. To bol pán herec... ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přehlídka filmových nedostatků od režijně-scénické a herecké bezradnosti statických záběrů, použití hudby, kameramanských protipohledů a střihů. Vnitřní řeči se snaží dovysvětlit to, na co si filmový jazyk netroufá. Radosti nepřidají ani wagnerovské mužské postavy, ani zvuková plochost, ani toporná řeč, natož v českém dabingu, podtrhujícím zmíněné mouchy. Pohádka čpící koprodukční rybinou. Přes nadějnou princeznu v nejlepších letech 1-2* ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Další variace na Plaváčka. Výpravná pohádka s nádhernými kostýmy, pečlivě a promyšleně udělaná. Výborné herecké obsazení. Potěšila mne minirole Radovana Lukavského, který mluvil slovensky téměř bez přízvuku. Co mi vadí, je přehršel vnitřních monologů, někdy se ztrácíme v tom, co si postava myslí pro sebe a co už říká nahlas. Pohádka se snaží přinášet hodnoty a hledat odpovědi bezmála na smysl lidské existence, bohužel divák se v tom filosofování ztratí a děj je prakticky potlačen. Dodnes vlastně nevím, ke komu Plaváček šel a co měl donést. Docela by mne zajímalo, jak tuto pohádku vnímají slovenští kolegové, emocionální hnutí mysli spíše odpovídá slovenskému naturelu než českému. A ještě připomínka v souvislosti s tímto dílem: roky mi vadí dabování slovenských herců v českých filmech a naopak, ale moje myšlenka, že každý herec by mohl mluvit svou mateřštinou je asi příliš revoluční (ačkoli to funguje již několik let úspěšně na Shakespearovských slavnostech). ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pohádka s takřka Shakespearovskými dialogy v dospělém téměř politicky laděném duchu o potížích královlády, nástupnictví. Fantastické kostýmy, lokace, neobvykle podaný žánr pohádky spíše ve stylu legendy, dramatu. Špičkové obsazení, herecký výkon Dočolomanského, nádherná výprava, vynikající hudební stopa (V. Godár, C. Debussy). Psychologie postav, téma osudovosti, lásky podané tak jako nikde jinde a předtím, bravo československá koprodukce. Určitě to není pro každého, ale neobvyklý klenot dob dávno minulých, který má neskutečnou atmosféru a vtáhne vás svojí pochmurnou atmosférou a nelítostnou konfrontací hlavních postav. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se na hradě Pernštejn a Zvíkov. (Cucina_Rc)
  • Záběry u řeky a chaloupky se natáčeli u přívozu ve vesnici Nadryby ležící u Plzně. (ČSFD)

Reklama

Reklama