Reklama

Reklama

Bílá vrána

Trailer 2

Patnáctiletý Thomas Mollison chce vyrůstat jako každý teenager v jeho věku. Má to ale těžké. Protože je jeho otec voják, rodina se často stěhuje a plachý chlapec se jen těžko sžívá s novým prostředím. Jeho život však ještě více ztrpčuje skutečnost, že jeho starší bratr Charlie je autista. Zatímco rodiče Charlieho dávno přijali, Thomas nikoli. Stydí se za něj a ve skrytu duše ho nenávidí. Pak ale potká Jackii, které Charlieho společnost nevadí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (183)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dalším z filmů na téma autismu je právě Bílá vrána, která se snaží o zpracování civilnější formou, než byl třeba Rain Man. A to formou blízkou spíše filmu Co žere Gilberta Grapea, kde exceloval v roli postiženého Leonardo DiCaprio. Zde roli postiženého autismem hraje Luke Ford. Příběh je však vyprávěn z pohledu jeho - normálního - bratra. Který si ani po přestěhování rodiny nedokáže k podivnému bráchovi najít cestu, i když se snaží. Ale ten průšvih s jeho holkou byl poslední kapkou. Ačkoliv... ještě je zde to divadelní představení. Snímek si na nic nehraje. Karty jsou rozdány zcela jasně už v úvodu, a buď je berte, nebo nechte být. Vyprávění je naštěstí dostatečně střízlivé, nedojí téma k slzám (s výjimkou konce) a působí značně uvěřitelně a reálně, což je kladem. Na jednu stranu nic extra, nic nového k linii již natočených filmů na téma autismu, na druhou dobře, že se podobnými snímky toto téma sem tam připomene. Disk... no ano, standardně - protipirát, trailery na úvod (96 hodin, Rudý baron, Cash) + 5 dalších v menu, jinak nic, nic, žádný bonus. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Další z úžasných australských dramat, které se mi podařilo vidět. Tentokrát o rodině, ve které se musí postarat o autistického chlapce(Luke Ford předvádí neuvěřitelný výkon) a hlavně o jeho bratrovi, který se s tím nemůže vyrovnat. Má to své mouchy, hlavně ke konci, když vnitřní napětí, které bylo cítit po celý film nějak mizí. Ale kvůli hereckým výkonům a scénám, kdy nevíte, jestli se máte smát nebo brečet, si mě to získalo. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

No, český název mě zas tak neuchvátil, stejně jako plakát. Trochu to totiž dle mého přesně nevystihuje to, co přijde. Tohle není teen drama na téma, kterak se chlapec na střední zamiluje do děvčete na střední, tohle je výborné rodinné drama, kterak se morální aspekt bije se sobeckostí a úspěchem ve vlastním životě. Já musím přiznat, že ve mně vyvolali tvůrci přesně takový pocit, jaký by divák asi měl mít. Sympatizace s hlavním hrdinou, jeho lehký nesouhlas, větší nesouhlas a nakonec smíření. Je to kus dobře odvedené práce, která mě těší. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi ty autistické "výjevy" a "výlevy" už přišly kapku přehnané a čistě účelové, ale byla by to asi tak jediná vada na kráse.)) DiCapriovo podání ve "What´s Eating Gilbert Grape" mě zasáhlo přece jenom o trochu více, a i když má Black Balloon pár opravdu silných (Thomasova oslava) i krásných scén (společné odpoledne s Charliem a schovávaná před deštěm), výsledný dojem je o něco slabší než u již zmíněného Hallstromova filmu. Ale pěkné a povedené - to určitě ano:)) ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak "nízkého" hodnocení na csfd, přemýšlel bych asi mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale takhle je těch pět jasných. Film o autistickém chlapci, ale zejména o jeho bratrovi, který musí snášet tíhu každodenní odpovědnosti a frustrace si rozhodně zaslouží pozornost. Herecké výkony jsou tu takové nehollywoodské, proto film vypadá více přirozeněji a to jedině dobře. Po zhlédnutí asi budu koukat úplně jinak na některé podobné případy postižení kdekoliv na ně narazím.. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Film získal na Screen Asie Pacifik 2008 hlavní cenu pro nejlepší dětský snímek (Terva)
  • Michael Yezerski získal od APRA-Screen Music AGSC cenu za nejlepší soundtrack roku 2008. (Terva)
  • Mnoho rolí obsadili skuteční autisté a mladí lidé z Aspergerovým syndromem. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno