Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak často rozvleklé a místy více sebejisté, mohl jsem na Bounty vzpomínat stejně tak často a rád jako na Master & Commander. Nuž, není tomu tak, ale náběh na to rozhodně byl, když přičtu nádhernou krajinu, Vangelisův hudební výkon i Hopkinse s Gibsonem, u nich mi ale chyběla větší konfrontace nebo vybudování hlubšího vztahu, i když jako samostatné charaktery obstojí... Rozhodně se ale ještě někdy k filmu vrátím, až si na něj časem pořádně rozpomenu, zatím ale na něj mám stále dobré vzpomínky... ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke své posedlosti filmy z prostředí britského námořnictva jsem během cca 3 dnů viděla všechna tři zpracování vzpoury na lodi Bounty - čili z roku 1935 s Clarkem Gablem, z roku 1962 s Marlonem Brandem a toto z roku 1984 s Melem Gibsonem v roli Fletchera Christiana. Zhodnotím vše naráz a umístím sem. Vyloženě mě nenadchlo ani jedno ze zpracování a navíc jsem měla pocit, že se dívám na tři různé události, které spojovalo jen to, že loď Bounty pod vedením kapitána Blighta plula z Anglie na Tahiti pro chlebovníky a vypukla na ní vzpoura vedena jistým Fletcherem Christianem, který se zamiloval do dcery krále místního kmene. Ve všem ostatním už se filmy velmi rozcházely. Nejrealističtější kapitán Blight bude pravděpodobně tento Hopkinsův v roce 1984, který začal prosazovat velmi nedemokratická opatření až po rozkladu mužstva na Tahiti. V obou předchozích zpracováních to byl tyran a nelida už od počátku plavby. Nebylo jasné, zda byl Fletcher Christian první nebo druhý důstojník lodi, ve dvou byl prvním důstojníkem, v podání Gibsona se jím stal až v průběhu plavby. Úplně jasný nebylo ani to, zda loď obeplula nebo neobeplula Hornův mys. A nebyl shodný ani závěr, tedy aspoň by se mohly verze shodnout v tom, jestli byl za tuto politování hodnou událost kapitán Blight pokárán (obě starší verze) nebo pochválen (Hopkins), navíc podle všeho nebyl kapitán, ale poručík, aspoň ho tak na soudu oslovovali (leda, že by to bylo proto, že ztratil loď). V některých verzích se s Fletcherem Christianem znal (v této z roku 1984) a byli přátelé, v té z roku 1962 o něm mluvil jako o aristokratickém nezodpovědném floutkovi a viděli se poprvé...Tak by se dalo pokračovat. Z těchto důvodů rozděluji všem zpracováním stejný počet hvězd - 3. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Často si říkám, proč vymýšlet krkolomné dobrodružné příběhy, když život sám jich přináší bezpočet a není nutné si je přibarvovat. Vzpoura na lodi Bounty je nejznámější námořnickou vzpourou lidských dějin a jako taková se hned několikrát objevila na filmovém plátně. Právě tohle zpracování považuju za nejpodařenější především proto, že se neveze na vlně laciné romantiky a barvotiskových emocí a snaží se naopak o co nejrealističtější pojetí s propracovanými charaktery a z logiky věci vycházející motivací jednotlivých protihráčů. Tomu dění na lodi se zkrátka dá věřit a přitom to nic neztrácí na napětí a poutavosti příběhu. Přitom je ten film silně podhodnocený, což je zvlášť bolestivé v porovnání se starší verzí s Marlonem Brando v hlavní roli, kde naopak sentimentální vzpomínky pracují pro glorifikaci tohohle starého kousku se směšně černobílými charaktery a nevěrohodným pojetím. Není to sice čistých 5*, ale v takovém případě rád zamhouřím oko. Výpravný film se skvělým hereckým obsazením a tomu odpovídajícím hereckým výkonem. Celkový dojem: 90 %. ()

wafc 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh. Výborné ztvárnění. Unikátní obsazení. Šokující hodnocení, které například taková I-kvocientní kapacita jako je Gimli, kterému se ''málo co vyloženě nelíbí'', ospravedlňuje tím, že je to špatné i na televizní film, lebo zde není žádná akce. Ano, v Superstar jí je tam habaděj, ty šmoulo trojhvězdný. EDIT 2021: Je zcela k nevíře, že tenhle skvost, včetně naprosto dokonalýho soundtracku, je stále jen mezi modrýma filmama. Styďte se, neznabozi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Budem určite v menšine, ale ja považujem Donaldsonovu verziu Bounty za lepšiu, ako tú najslávnejšiu s Brandom. Asi za to môže rozdielny prístup k postavám, ktoré sú v tejto verzii ambivalentnejšie a vy nemusíte mať jasno v tom, ktorej skupinke budete držať palce. Pravdu majú zo svojho uhla pohľadu obe. Musím ale priznať, že za plný počet je to hlavne vďaka Vangelisovej hudbe, ktorá dodáva filmu atmosféru rovnakou mierou, akou výprava. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Keď sú Bligh, Fryer a Christian v Blighovom dome a plánujú plavbu, kapitán Bligh sa vydá na cestu okolo pobrežia „Austrálie“. V čase plavby Bounty v roku 1789 sa to, čo teraz poznáme ako Austrália, bežne označovalo ako Nové Holandsko. Názov „Austrália“ sa začal bežne používať až začiatkom 19. storočia a oficiálne tak bola pomenovaná až v roku 1824. (Arsenal83)
  • Keď Bounty opúšťa Tahiti, medzi loďou a prielomom v koralovom útese je možné vidieť moderné majáky. (Arsenal83)
  • Loď použitá při natáčení je nyní v Discovery Bay v Hong Kongu využívána k charterovým plavbám. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama