Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

InJo 

všechny recenze uživatele

Když to porovnám s verzí s Marlonem Brandem, tak tam byl kapitán (v podání skvělého Trevora Howarda) mnohem větší sviňák, než zde v podání Anthony Hopkinse, a proto byla vzpoura posádky výrazně pochopitelnější (nevím, jak se to odehrálo ve skutečnosti, ale tohle pojetí mi zkrátka přijde málo emotivní a vyhrocené). Jinak ale dobré - 60 %. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru ešte o chĺpok lepší ako Dobytie Raja a už s tradične vynikajúcim Anthony Hopkinsom sa tento ,,rímejk,, môže zrovnávať s originálom. Miestami trochu nudné, avšak tie desiatky minút po vzbure, ktorá vypukla a následné plávanie s loďkou po oceáne bolo vynikajúce tak isto ako atmosféra a beznádej , ktorá z hercom vyžarovala tak, že som ím to na 100% veril. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Slušne spracovaný, avšak ničím výnimočný film o azda najslávnejšej vzbure všetkých čias. Mel Gibson zvládol svoju rolu slušne i keď treba povedať, že niekedy je mierne nesympatický, o to lepšie sa potom díva na Anthonyho Hopkinsa. Zaujímavá je aj postava Lawrenca Oliviera v úlohe admirála Hooda, len škoda že nedostala viacej priestoru, navyše ide o jednu z posledných úloh tohto legendárneho herca. Čo sa týka Vangelisovej hudby, tá je na veľmi priemernej úrovni, možno jedna z najslabších aké zložil. Veľmi príjemná je skutočnosť, že počas celej snímky ju tuším iba jeden mŕtvy. Zároveň to však filmu až natoľko neprospieva, nakoľko sa tu nájde rada nudných pasáží a ak by bol o niečo kratší, dejovo viacej napínavejší, mohol by byť aj zaujímavejším. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pokud je tento film něčím zajímavý, tak je to vynikajícím výkonem Anthonyho (nejlepšího herce vůbec), který z dříve zcela negativní figury dělá komplexní postavu, které jsem díky tomu přál víc než Gibsonovi, který tu hraje spíše než hrdinu nezodpovědného floutka, co myslí jen na sebe. Mel měl při natáčení skandálek s nějakou Tahiťankou a problémy s pitím (prý ho dost znervózňoval Anthony, který pil v tom vedru jen minerálku. Ovšem Anthony si tyhle problémy vyřešil už před nějakými 10 lety, kdy se málem upil k smrti - od té doby je abstinent a geniální herec - kupodivu to jde dohromady). ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem měl velká a spíše se lehce nenaplnila. Prostě průměr. Tak bych tento film shrnul. Příběh, který je dle pravdivé události je chytlavý a úžasný, jenže se to zde nějak odfláklo. Zachranuje to akorát Hopkins. A primárně co bych viděl jako problém je zde rozložení děje. Půl filmu se mrcasíme s cestou a pak vzpouře hup a je skoro konec. Ani nevím jestli mám doporučit, takže se zdržuji jakéhokoliv ovlivnování pro tentokrát. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Vo filme je ukázané, že kapitán Bligh má dve dcéry. V skutočnosti ich mal šesť. (Arsenal83)
  • Na začiatku jedla dôstojníci pripijú na kráľa, no robia to posediačky. Britskí dôstojníci musia pri pripíjaní na panovníka vždy stáť. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama