Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George C. Scott jako John Russell - hlavní postava filmu, učitel a hudební skladatel ztrácí při autonehodě manželku s dcerkou. Přestěhuje se do obrovského starého domu. Po nastěhování slýchává každé ráno neznámé rány... Míček po zesnulé dcerce si bezstarostně hopsá po schodech z patra přesto, že byl zavřený v sekretáři... A proč jsou dveře do podkroví zamaskovány regálem? Výskyt něčeho děsivého nabývá na intenzitě. John Russel začne pátrat po bývalých obyvatelích tohoto domu... (Kulihrášek)

(více)

Recenze (106)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako mohol otec urobiť takú vec?“ V prvom rade ďakujem Chozemu za to, že ma s týmto filmom zoznámil, dovtedy som nevedel, že niečo také existuje. Snímka je v prvom rade zbytočne dlhá (skrátil by som ju o 20 minút) a myslím si, že odhalenia prezradí priskoro a následne je to teda tým pádom troška nuda. No celé je to tak poctivo a v dobrom staromódne nakrútené, že mi vôbec neprekážalo klišé v scenári (ruku na náhrobný kameň, koho prekvapí príchod ženského média?). Chvíľu som uvažoval, že by som dal „len“ 60%, ale jednak atmosféra bola skutočne plnokrvná (vidieť to sám doma v nočných hodinách, nebolo by mi všetko jedno), jednak za výborný výkon skúseného a zrelého Georgea C. Scotta (skutočne je svieže občas vidieť poriadny dospelý horor s tomu odpovedajúcim hrdinom a bez tínedžerov) a studňa (SPOILER a to som si naivne myslel, že Nakata bol prvý SPOILER). Kebyže raz píšem článok o najlepších hororoch 80. rokov, The Changeling by sa medzi ne určite prestrašilo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrých kanadských hororů moc neznám (je to dáno hlavně tím, že jsem viděl především ty s označením TV film a ještě k tomu ne moc vydařené), ale tento starší kousek bych klidně zařadil mezi TOP 5 z jejich produkce. Je to dáno především samotným pojetím, které nám Peter Medak naservíroval doslova na stříbrném podnose. Tato směsice duchařiny a kriminální zápletky nám totiž nabídne opravdu slušnou atmosféru již od prvních minut a v tomto tempu pokračovala téměř po celou dobu. Nejednoho diváka jistě zamrazí už při úvodní nehodě u zasněžené silnice. To nejdůležitější však na nás čeká až v samotném domě. Ten už sám o sobě nevypadá jako zrovna nejideálnější místo k životu. Zpustlé potemnělé panství, kde každý zvuk nahání hrůzu – zvláště když v něm přebýváte sám a to ještě nemáte ani páru o jeho děsivé minulosti. I zde na nás totiž čeká podkrovní pokojík, který měl zůstat navždy utajen před zvědavci, ale jak už to tak bývá, někdo nebo spíš něco zařídí, aby tomu bylo jinak. My tak díky hlavnímu hrdinovi začneme postupně rozplétat ono hrůzné tajemství, jenž nikdy nemělo vyplout napovrch. Nejprve si musíme vystačit jen s náznaky, zvuky, vidinami, ale jakmile se detektivní stránka příběhu rozjede na plné obrátky, čeká nás nejedno zajímavé překvapení. Chtěl bych především ocenit herecký výkon George C. Scotta, který svou úlohu tahouna zvládl velice obstojně. To samé v bleděmodrém platí i pro Ricka Wilkinse, který měl na starost hudební doprovod. Ten mé sluchové ústrojí uspokojil více než bych si snad i zasloužil. The Changeling tak sice není úplně geniálním dílem, ale nadprůměrnou kvalitu bezesporu má a určitě stojí za pozornost. 70% ()

Reklama

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaná duchařina pracující s nápaditostí a hereckým obsazením. Navíc,když si přitete parádně udělanou atmosféru gradující až do dobře udělaného závěru to vše za dobrovodu šikovného zvukaře a hudebního skladatele,kteří dokázali udělat dobrou atmosféru a kamera také nezůstává po zadu. Zajímalo mě jak si režisér poradí s příběhem,který je natočen v domě a i tak na později omýlené téma dost dobře. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená stará duchařina, která si vystačí s dokonalou atmosférou strašidelného domu, aby si chvilku hrála na detektivku a na závěr si střihnula ukázkový závěrečný napínák. Řeknu vám, že jsem si tuhle záležitost tedy docela užíval. George C. Scott mě dokázal pobavit už v Kubrickově Divnoláskovi a tady spolehlivě odtáhne celý film. Obdivuju statečnost hlavního hrdiny, já bych v tom domě měl velké problémy vůbec být hodinku, natož si tam ještě vesele přespávat. 75% ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

The Changelling je naprosto exkluzivním zástupcem horového subžánru (duchařiny). Všechno je na svém místě. Parádní atmosféra využívající fantastickou hru se zvuky, děsivé propriety v čele s houpacím křeslem a vrzajícími dveřmi, ten klavír… The Changelling pro vás pravděpodobně nebude zjevením a průnikem do hororové topky jenom kvůli tomu, že máte nakoukáno. Budoucí horory se totiž inspirovaly opravdu vehementně a takový James Wan musí mít tenhle biják ve své all time topce. Kanaďané se v roce 1980 vyznamenali. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na událostech, ke kterým údajně došlo v domě v Denveru v Coloradu v roce 1960. (Chatterer)

Reklama

Reklama