Reklama

Reklama

Moja ljubov

  • Rusko Moya lyubov (více)

Obsahy(1)

Krátkometrážní animovaný film, který se svou výtvarnou stránkou zcela vymyká běžné produkci. Jako by ve filmu ožila díla impresionistů i expresionistů. Příběh je prostý: první láska šestnáctiletého chlapce k dívence Paše, která slouží v Antonově domě. Její láska je jasná a čistá a Antonova láska k Paše také, dokud nepotká „Bohyni" - starší dívku ze sousedství, která mu rázem zosobňuje všechny mladistvé romantické sny. Anton onemocní láskou k ní a posléze neradostným prozřením, že její krása byl jen klam. Skutečně se rozstoná tak, že smrt mu stojí za zády. Paša je jeho andělem strážným a vyrve svého Antošu ze spárů smrti. Ovšem za tu cenu, že se již spolu nikdy neuvidí. (Sipora)

(více)

Recenze (25)

Radko 

všechny recenze uživatele

Najobľúbenejšie obdobie v histórii výtvarného umenia - impresionizmus - rozpohybované presne tým príbehom, ktorý zodpovedá nálade prekrásnych obrazov. Subjektívne prežívanie prvej lásky pätnásťročného gymnazistu začiatkom 20. storočia. Romantické ideály a predstavy mladíka umocnilo prečítanie Turgenevovej prózy Prvá láska (Первая любовь, 1860). Prežívanie o to ťažšie, že prvá láska u mládenca predstavuje paralelne dve ženy. Slúžku z domu (cnosti skromnosti pracovitosti a nevnucovania sa + ruské dobro a dobrotivá láska) versus chimérickú dekadentnú Bohyňu a kňažku platenej lásky z neďalekého susedstva. Peklo a Raj, prvé milostné objavy, básničky, rozčarovania, hriech a čistota duše. A: nečakané rozuzlenie. Sfilmovaná adaptácia románu Ivana Sergejeviča Šmeľeva Milostná história (История любовная) z roku 1927. Čo dodať? Okrem dvoch nasledujúcich poznámok snáď len jedno. Tak často, ako listujem ultimatívnou knihou Impresionizmus (Slovart,2003, zostavovateľ Ingo F. Walther), tak sa s radosťou určite opakovane vrátim aj k sfilmovanej Mojej láske. Poznámka: Spisovateľ, autor literárnej predlohy k filmu, žil v čase jej napísania v emigrácii v Paríži, kde po sérii ostro protiboľševických poviedok a rozprávok začal písať diela, kde s láskou spomínal na idylické časy Ruska pred revolúciou. Aj predloha samotná je plná romantických opisov prírody, no tak prekrásne podaných, že vytýkať filmu presladenosť je vo vzťahu k celkovému výtvarno-hudobnému ladeniu filmu a spôsobu akým bola kniha napísaná mierne nenáležité. Poznámka 2: Užívateľ cheyene v komentári uvádza, že animačne mu dielko pripomenulo Muža, ktorý sadil stromy (L'homme qui plantait des arbres, 1987). Nuž nielen animáciou, ale aj hudbou. K obom ju skomponoval kanadský skladateľ Normand Roger. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Krásné, krásné, krásné... O skutečné lásce (nikoliv dětinském, sobeckém bolestínství), však tenhle animátorský majstrštyk nevypovídá téměř nic. Hraje si na znalost Platóna a střílí vedle; sází na hlubokou východní spiritualitu, ovšem i s tou se dosti míjí. Ano, potečou vám slzy. Čili: Nenechme se napálit velkohubým nevkusem. ()

Reklama

kornflakeska 

všechny recenze uživatele

Animovaný skvost. Neotřelá technika malby, skvělé vyprávění,v nemž se neustále prolíná snová atmosféra s realitou. Zapůsobil na mě i religiózní kontext, který se u Petrova vyskytuje velice často. Další předností je absence kýčovitého happy endu. Alexandr Petrov je zkrátka nadaný umělec. Doporučuji k zhlédnutí také Rusalku. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Moja Ljubov je po obsahové stránce vcelku banální romantický film, který by nebyl ničím významný... kdyby ovšem nebylo toho nádherného zpracování. Z něj doslova přechází zrak. Sám jsem si mu musel chvíli zvykat na nádhernou rozpohybovanou animaci. Sled impresionistických obrazů se navíc k romantickému příběhu výborně hodí. V souladu s ním utváří až magický sen o první lásce. I vzhledem ke krátké délce uteče jako voda a než se nadějete, z filmového snu se probudíte a budete přemýšlet, zda to opravdu byl sen, nebo ne. Rozhodně doporučuji jako netradiční filmový zážitek. Sám se k tvorbě Alexandra Petrova určitě někdy vrátím, většina jeho děl bude hodně podobná. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Už len tá úžasná animácia by si zaslúžila 5*. Síce som tomu moc nerozumela, ale aj tak v niektorých momentoch rozprávania toho chlapca a pri krásnej hudbe som mala zimomriavky a pocit, že presne viem čo hovorí. Krásne dielo. A ten koniec taký smutný a pritom krásny.... Mnohé romantické filmy sa môžu schovať, tento kraťas tú romantiku naozaj krásne vystihol. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Natočeno na motivy "A love Story", kterou napsal v roce 1927 Ivan Šmeljev (melipa)
  • Okolo 20 % filmu bylo vytvořeno technikou blízkou rotoskopie, jejímž principem je překreslování všech filmových rámečků, které obsahují hranou pasáž. Jedná se o techniku pracnou a zdlouhavou. (melipa)
  • Film byl vytvářen tři roky ve studiu DAGO Co. (melipa)

Reklama

Reklama