Reklama

Reklama

Duch boje

  • Thajsko Chocolate (více)
Trailer 1

Nový film od tvůrců "Ong Bak"! Zen, která se narodila z lásky vraha Yakuzy a jedné nebezpečné krásky, je velmi zvláštní dívkou. Žije odřezána od světa a objeví v sobě vlastnost, která v kořenech změní její život. Tato obzvláštní vlastnost ji umožňuje okamžitě dokonale napodobit jakýkoliv bojovný pohyb, který uvidí. Mezitím dívčina matka onemocní rakovinou, ale přestože jim mnoho mužů dluží, nemají peněz na její léčení. Zen se rozhodne, že pomoci nově získaných schopností sežene peníze od dlužníků a zachrání nemocnou matku. Od této chvíle ji udržuje při životě jen jediná věc - boj. Přestože se narodila jako autistka, pomocí kousku čokolády se dokáže vymanit ze svého vnitřního světa a stát se zápasnicí bojového umění, jakou ještě svět nikdy neviděl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

cubajz 

všechny recenze uživatele

kam se na tuto thajskou mlátičku hrabe Ong-bak! Byl sice o trošku rozmanitější a akrobatičtější co se bojových scén týče, ale to Chocolate dohání herectvím a oproti Ong-baku i příběhem. Navíc hlavní hrdinka je o poznání sympatičtější než Tony Jaa a hlavně zde není žádný ekvivalent užvaněného blonďáka - režisér Pinkaew neusnul na vavřínech a lepší se film od filmu. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Neviem, ako tento film hodnotiť. Bohužiaľ sa filmári rozhodli v tomto jednom snímku spojiť dva veľmi ťažko skombinovateľné žánre a to drámu s akciou. Akčný film dnes dokáže natočiť aj "orangutan", ak má celkom dobrého choreografa a scenár sa ako tak dá zniesť, ale dráma, to je už iné kafe. A navyše pokiaľ ide o stvárnenie príbehu o autistickom dievčati. Film mi pripadal ako strašne neucelený a nevyvážený. POZOR MOŽNÝ SPOILER: Bojové scény sú ok, ale to spracovanie drámy autistická dcéra vs. matka chorá na rakovinu vs. nedostatok peňazí vs. vybavovanie starých účtov s mafiou, to jednoducho nemohlo vyjsť a ani nakoniec nevyšlo dobre. A nie je to preto, že by jednoduché scény boli zlé. V podstate každá bola spracovaná úplne OK, ale problém je v tom, že vždy každá dramatická scéna bola rušivou pre tie akčné a naopak, tie akčné scény pôsobili rušivo medzi scénami dramatickými. Bohužiaľ. Dávam slabšie 3 hviezdy resp. max. 50%. Ale dievča potenciál má, len ho treba využiť lepšie, takže na jej budúce projekty rád počkám. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

To ať se raději Tony Jaa ve vší prostotě vypravuje zachraňovat do Austrálie slony, než sledovat jako vatu mezi souboji takovýto telenovelovitý melodramatický slepenec (přitom účast předního japonského herce Hiroshi Abeho slibovala, že tentokrát by se to mohlo obejít bez časté chuti prokousat se k demonstracím thajského boxu rychloposuvem). V rámci muay thai snímků jsem měl před druhým Ong-bakem jiného favorita, takže mě běsnění dívčí mlátičky v Čokoládě bez problémů uspokojilo. Pinkaew umí točit přehledné a choreograficky nápadité martial arts scény, a ačkoliv tady ho limitovaly schopnosti subtilní hlavní představitelky (v podstatě jen kope a kosti neláme), je na co se dívat. Závěrečný akrobatický boj na stěnách domu, pavlačích a poutačích je skvělý (v titulkových sekvencích pak uvidíte, že ti kaskadéři jsou šílenci, jelikož padají z několika pater rovnou na holou ulici). ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Thajští tvůrci akčních snímků se obvykle nesnaží vyprávět příběhy, ale především prezentovat akrobatické / kaskadérské schopnosti jejich protagonistů. Duch boje se těmto zvyklostem rozhodně nevymyká, a tak jeho narativní struktura nápadně připomíná akční / arkádovou videohru, v níž jednoduchý a naivní příběhový námět slouží především jako motivace pro několik bojových misí v designově odlišných "levelech" (které se zcela podřizují klišovitým představám o prostředí asijských zemí). Nutno poznamenat, že všechny souboje jsou odskákány a odkopány velice slušně a nadrealistickému barevnému svícení se s úspěchem daří maskovat očividnou lacinost kulis a utvářet tak vizuálně atraktivní mizanscénu. Film je tak nakonec příjemnou jednohubkou, kterou bych možná hodnotil i o hvězdičku lépe, kdyby z ní tolik nečněla stereotypní patriarchální kategorizace žen na nevinné křehotinky (mentálně postižená a dětsky asexuální hrdinka, kterou k bojovému umění přivede obdiv k Tonymu Jaa), obětavé matky a odpudivé mužatky (k nim lze připodobnit přítomný gang transsexuálů). ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Maminka spolupracovala s podsvětím, tatínek musel zmizet do Japonska a narodila se holčička, autistická holčička a maminka musela začít sekat latinu života normálních lidí a zmizet s dcerkou pryč. Jenže přišla rakovina a nedostatek peněz, které na její léčbu začal vymáhat se Zen taktéž nedospělý kamarád. No, a pak se spustí bojový mazec a věřte, tahle dívka doopravdy umí a výcvik nemá nadarmo.Závěrečné scény na nouzových východech domů, několik desítek centimetrů širokých ochozů několikapatrových domů jsou opravdu perfektní. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • V původní verzi Zen (JeeJa Yanin) v televizi sledovala scény z filmů Jackieho Chana a Bruce Leeho, ale kvůli licenčním problémům byly nahrazeny scénou z prvního Ong-baku (2003). Kvůli licenčním problémum byly odstraněny i další scény. Boj v továrně na led byl původně natočen s rozdělenou obrazovkou ukazující na jedné polovině Zen přesně imitující pohyby Bruce Leeho ve scéně z filmu Pěst plná hněvu (1972), ukázané na druhé polovině. Ve stejném stylu byl natočen i boj ve skladišti, avšak tentokrát se scénou z filmu Jackieho Chana. Mimoto byly odstraněny i všechny scény, ve kterých Zen dělala pohyby připomínající bojové sekvence Chana a Leeho. Tato původní verze nebyla nikdy oficiálně vydána. (Raztubyl)
  • Malá Zen v televizi sleduje Ong-Bak, první film Prachya Pinkaewa. (cubajz)
  • Ve filmu se nepoužívaly žádné dráty k zavěšení herců při scénách na vysokých budovách a hlavní představitelka zvládla většinu kaskadérských scén sama. Není divu, že byla nejednou vážně zraněna při pádech z velké výšky nebo při rvačkách. (Chrustyn)

Reklama

Reklama