Reklama

Reklama

Duch boje

  • Thajsko Chocolate (více)
Trailer 1

Nový film od tvůrců "Ong Bak"! Zen, která se narodila z lásky vraha Yakuzy a jedné nebezpečné krásky, je velmi zvláštní dívkou. Žije odřezána od světa a objeví v sobě vlastnost, která v kořenech změní její život. Tato obzvláštní vlastnost ji umožňuje okamžitě dokonale napodobit jakýkoliv bojovný pohyb, který uvidí. Mezitím dívčina matka onemocní rakovinou, ale přestože jim mnoho mužů dluží, nemají peněz na její léčení. Zen se rozhodne, že pomoci nově získaných schopností sežene peníze od dlužníků a zachrání nemocnou matku. Od této chvíle ji udržuje při životě jen jediná věc - boj. Přestože se narodila jako autistka, pomocí kousku čokolády se dokáže vymanit ze svého vnitřního světa a stát se zápasnicí bojového umění, jakou ještě svět nikdy neviděl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Thajští tvůrci akčních snímků se obvykle nesnaží vyprávět příběhy, ale především prezentovat akrobatické / kaskadérské schopnosti jejich protagonistů. Duch boje se těmto zvyklostem rozhodně nevymyká, a tak jeho narativní struktura nápadně připomíná akční / arkádovou videohru, v níž jednoduchý a naivní příběhový námět slouží především jako motivace pro několik bojových misí v designově odlišných "levelech" (které se zcela podřizují klišovitým představám o prostředí asijských zemí). Nutno poznamenat, že všechny souboje jsou odskákány a odkopány velice slušně a nadrealistickému barevnému svícení se s úspěchem daří maskovat očividnou lacinost kulis a utvářet tak vizuálně atraktivní mizanscénu. Film je tak nakonec příjemnou jednohubkou, kterou bych možná hodnotil i o hvězdičku lépe, kdyby z ní tolik nečněla stereotypní patriarchální kategorizace žen na nevinné křehotinky (mentálně postižená a dětsky asexuální hrdinka, kterou k bojovému umění přivede obdiv k Tonymu Jaa), obětavé matky a odpudivé mužatky (k nim lze připodobnit přítomný gang transsexuálů). ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak na 23-letou dívenku "docela" slušný výkon! :-) A tím docela myslím úctyhodný :-) Jen si počkejte na závěrečné titulky, kde se ukáže, že není žádné ořezávátko. Srovnání s Ong Bak je namístě a ikdyž jsou některé souboje pomalejší(což je pochopitelné vzhledem k věku JeeJa Yanin), jde o jeden z nejlepších současných bojových filmů. No a ten závěr!? Doporučuji také varovat sousedy, hlavně ty náchylnější na hluk, linoucí se z vaších reprosoustav, protože DTS je Zvuk s velkým Z. :-) Zajímavosti: Během natáčení spořádala JeeJa Yanin 226 lentilek a 2 mouchy. 80% ()

Reklama

Redi 

všechny recenze uživatele

Mlátičky tohoto typu nikdy nebyly moje... Jackie Chan, Jet Li, Tony Jaa (respekt) apod. mě nikdy nelákali, ale na tohle jsem byl podle synopse zvědavý, pač to vypadalo na něco duchaplnějšího (znepřátelení gangsteři mají románek, následně sama vychová autistické dítě, když následně sama onemocní a k tomu všemu je v hledáčku svého bývalého bosse, a tak se s tím 'do slova' poperme... no daleko lepší, než když jeden ukradne 'sloní penis' a musí se kvůli němu bít). Místama lehce dojemné, což bych u takového filmu nečekal, i když jsem doufal, a to je bod k dobru... díky inspiraci hl. hrdinky (hrdinů... nesmíme zapomenout i na sympatického tlouštíka-parťáka, který byl vlastně hlava celé operace :D ) také velice sympatická podívaná. Taky celou dobu zábava, nuda se nekoná ani naokamžik, navzdory brzkého vyždímání potenciálně plnějšího nápadu. První 1/3 skvělá, hodna pětihvězdičkového akčního dramatu. Potom ovšem scénář rychle vyšumí a je z toho jenom 'Naval prachy... ne... bum bum', a to je ten nevyužitý potenciál. K holce respekt, který se umocní ještě více v závěrečných titulkách ala nepodařené scény, kde je vidět, že natáčení nebylo jen hraní si na písečku, i když od soubojů jsem čekal trochu víc (po čtení některých komentů), protože jsou víceméně zvládnuté nejen díky holčině, ale taky díky střihu asi tak v poměru 60/40. Přesto jsou souboje kolísavé kvality, zejména co se týče tempa... někdy pěkně svižné, kdy je jak namydlený blesk, někdy děsně zbržděné jak při snížení ze 60 na 15 FPS. Občas humorné (ne nechtěně) držkopády neuškodily, ba naopak. Finále povedené, ale oproti takovému Kill Bill a Crazy88 úplně někeš jineš (i když asi není na místě srovnávat první ligu s druhou) a konečný 'elektrobugy-capoeira fight' mě dostal. Akčním scénám s bouchačkama není co vytknout. Největší zloduch vydrží víc než Heihachi z Tekkena, ale to k tomu asi patří. Jelikož nemám s čím srovnávat, bavil jsem se u toho dobře a je to duchaplnější, než bych od filmu tohoto typu čekal, tak si to ode mě zaslouží slušný nad... a jeden z nejdelších komentářů. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Milovníci kung fu a ázijského bojového umenia si asi prídu na svoje. Ja som po filme siahol zo zvedavosti , keďže hlavná postava bola autistka a zároveň "bojovnica" vždy a všade víťaziaca. Zdá sa, že v Thajsku kungfu ovládajú všetci, keď som videl, že ešte aj roboši z bitúnku kopú ako olympijskí preborníci mal som toho akurát dosť. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že Thajci začali kralovat akčnímu světu. Tedy alespoň tomu, který po leta ztělesňoval Hong Kong. Světu kvalitních bitek s naivním, nedůležitým příběhem. Image si vybudovali větou: "V tomto filmu nebyly použity závěsná lana" a celkem jim to šlape. I proto si může Duch boje (proč zase tak tuctový český název?) dovolit bez obav citovat Onk bak, protože je jeho sekvelem mnohem více než opravdový Onk Bak 2. Choreografie Chocolate je velmi osvěžující. Tam, kde přitlačil Tony Jaa na pilu realističnosti, tam je Duch boje kreativní a předvádí, že bojovat se dá všude a sterými způsoby. Mimochodem, taky jste měli pocit, že místa, kde se ten film odehrává nápadně připomínají Kill Billa a Matrix? ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Malá Zen v televizi sleduje Ong-Bak, první film Prachya Pinkaewa. (cubajz)
  • Ve filmu se nepoužívaly žádné dráty k zavěšení herců při scénách na vysokých budovách a hlavní představitelka zvládla většinu kaskadérských scén sama. Není divu, že byla nejednou vážně zraněna při pádech z velké výšky nebo při rvačkách. (Chrustyn)
  • V původní verzi Zen (JeeJa Yanin) v televizi sledovala scény z filmů Jackieho Chana a Bruce Leeho, ale kvůli licenčním problémům byly nahrazeny scénou z prvního Ong-baku (2003). Kvůli licenčním problémum byly odstraněny i další scény. Boj v továrně na led byl původně natočen s rozdělenou obrazovkou ukazující na jedné polovině Zen přesně imitující pohyby Bruce Leeho ve scéně z filmu Pěst plná hněvu (1972), ukázané na druhé polovině. Ve stejném stylu byl natočen i boj ve skladišti, avšak tentokrát se scénou z filmu Jackieho Chana. Mimoto byly odstraněny i všechny scény, ve kterých Zen dělala pohyby připomínající bojové sekvence Chana a Leeho. Tato původní verze nebyla nikdy oficiálně vydána. (Raztubyl)

Reklama

Reklama