Reklama

Reklama

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Damon hrajúci šedého a fádneho biochemického úradníčka (ktorý bol dosť detinský) - aj napriek svojej vonkajšej jednoduchej fazóne dokázal popri spolupráci s FBI ulievať prachy od svojho zamestnávateľa.... a jeho "odvážna" žena v boji so zlými korporátnymi dohodami korporátnych firmičiek (ach, tie kartely). Teda, kukuričné záležitosti sa pridávajú asi vážne všade, aj do burčiaku :D Ale inak....taký nič film, pozrel som, a nenašiel som v ňom moment, pre ktorý by som si ho mal chuť pozrieť ešte raz. "Paranoid is what they call you when they want you to drop your guard."(Mark Whitacre) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film nehollywoodskýho střihu, spíš toho evropskýho, a hlavně originální kousek, u kterého nevíte, jestli ho brát vážně nebo převážně nevážně. Stejně tak postavu Marka Whitacreho, politovat, profackovat, pochopit... inu, kdo ví. Soderbergh je hračička, co si piluje každý jeden záběr, hotovej stylizátor. Každopádně vizuál krásně nanicovatý. Všichni lžou, vláda je svině a já mám chuť na kukuřičný škrob. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Podsaditý Matt Damon hraje neuvěřitelně prolhaný kus hovna a ač se to na první pohled nezdá, je to vynikající zábava. Celé to má devadesátkový look a v každém záběru je vidět preciznost. Když Whitacre (Damon) lže přímo do očí agenta Sheparda (Bakula), že jej praštil aktovkou, šel jsem už do kolen. Soderbergh opět nezklamal. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Dávám slabší tři hvězdičky. Příběh by to byl jistě dobrý, kdyby byl především přehlednější. Nevím jestli jsem takový blb, ale místy jsem zmateně tápal co je pravda a co je lež. Nedalo se vytušit, kdy si Matt Damon vymýšlí a kdy mluví pravdu. A když už lže, tak co tím vlastně zamýšlí. To mi přišlo dost matoucí a nesrozumitelné. Kdybych se na to podíval znovu, asi bych se na to díval už jinýma očima. Ale obávám se, že jednou mi to stačilo. Za opakované sledování mi to nějak nestojí. ()

Beky 

všechny recenze uživatele

Upřímně... že tohle někoho může bavit točit?? Film založený pouze na tom, že někdo neustále lže, protože je zřejmě nemocný, lži které produkuje nevedou k žádné větší pointě, prostě lže a lže a pak je konec!! A proč se na film podívat?? Realistické zachycení doby, velmi dobré herecké výkony a v některých scénách slušná atmosféra!! Kdyby ale tak v některých scénách, možná i celkově ve filmu, šlo o něco víc... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Ginger Whitacerová (Melanie Lynskey) říká psychiatrovi, že mají osm aut a tři z nich nebyla nikdy použita. Whitacre během filmu skutečně řídí pět aut - Porche 911 Carrera S, Ferrari 348, BMW řady 8, Mercedes-Benz SL a Lincoln Town Car. (Sony1994)
  • Stejný případ se objevil i v americké sérii The American Life, díl č. 168. (CliffLee)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama