Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pohled z irácké strany až moc hollywoodsky klišoidní, pohled z americké strany zase až příliš zkratkovitý a suchý. Přesto se jedná o zajímavé válečné drama, které na případu amerických vojáků a iráckých civilistů ukazuje, jak lehce vás může semlet Bushovo tažení za světovým mírem a už nesejde, na jaké straně barikády jste... Určitě ne nejlepší film o válce v Iráku, ale rozhodně mrazivá a slušně natočená podívaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Parádní válečné drama, které jsem z tohoto prostředí možná viděl tolikrát, že to ani nespočítám na ruce. Jenže pokaždé mě to dokáže chytnout a nepustit. Je to příběh o vojácích, kteří si myslí, jak jsou drsní, protože jsou vojáci, protože jsou Američani v zemi, daleko od jejich domoviny. Myslí si, jak si můžou dovolit všecko, drsňáci až za hrob, ale jednou se něco posere, zničí životy několika lidem, zničí je pak i sobě. Je možné se z toho všeho vrátit v psychické pohodě zpátky domů? Toť otázka, jediné co vím, tak fakt, že je hrozně těžké se zrovna v téhle válce vyznat. Je těžké vědět na koho si dát pozor a na koho ne. Nejhorší je, že i malé děti přiběhnou s plastickou trhavinou do klubka vojáků a nikdo je v tom nezastaví, takže jak se pak chovat je pak možná na úvahu, kterou se tento film snaží rozvést, ale stejně nijak daleko nedojde. Situace je vážná, zachovat se tak či onak, je jako buď a nebo a uvidí se. Tady těm klukům se to vymstilo. Karta spadla na špatnou stranu, ale je to natočené dokumentárně a precizně, že nelze nedát pět hvězdiček. Koukalo se na to samo, bylo to rychlé, svižné, ukázalo to pohled na věc okamžitě, žádný okecávačky, a nakonec to mělo něco do sebe. Možná, že ti vojáci tam opravdu jsou odsouzeni k boji, nadoživotí. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Solidní facan Jiříkovi z Buše. Broomfield totiž navozuje dokumentární kamerou skvělou atmosférou a ukazuje "realitu" v Iráku jak ze stran vojáků tak ze stran místních obyvatel. Na druhou stranu nevěřím ani Broomfieldovy, že je to opravdu takové svinstvo a pravda bude někde na půl cesty. Vůbec mi ale jeho vyhraněný názor nevadí, protože celosvětová masáž podporující tyhle svinstva je taky neobjektivní, až to bolí. Názor ať si každý udělá sám. Přesto se na Odsouzené k bojí divá dobře a po filmové stránce nemám důvod nešáhnou k hodnocení 4 hvězd. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takmer dokumentárny štýl vytváral dojem priameho prenosu z vyhadzovania auta do vzduchu a besného vraždenia nevinných. Na bronzovú medailu za chrabrosť to nebude, snáď vyšetrovatelia urobili svoje alebo aspoň tento film pohne kompetentnými, ak vôbec budú mať nejakú snahu. Vo filme je okrem akcie príliš veľa omáčky, keďže to nie je štandardný akčný vojnový film a niekedy aj tá akcia nebola zobrazená príliš vierohodne. –––– Operácia prebehla normálne a bol dodržaný štandardný operačný postup v extrémne nepriateľskom prostredí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla hodně silná nálož, působilo to na mě tak autenticky, že jsem to nemohla rozdejchat a to je už co říct. My si tady žijeme relativně v klídku a nemáme ani ponětí a představu o tom, co prožívají postavy, o kterých byl právě tenhle film. Jestli se to stalo skutečně přesně do puntíku takhle, to nám asi už nikdo neřekne, ale jen to málo co jsem viděla a slyšela, se mnou zase po dlouhé době silně otřáslo. Fanatismus, strach, ale i otupělost, zkrátka žádná pozitivní emoce na vás nedýchne ani omylem. Jen bezmoc, beznaděj a jak tam říká jeden americkej voják, stejně to nikdo nepochopí. A má pravdu, já to fakt nejsem schopná jako normální lidská osoba, za kterou se považuju pochopit. Už jen když jsem slyšela jakými hesly se vojáci hecují při cvičení a před nástupem na místo, kde budou odsouzeni k boji, tak z toho mrazí : Já jdu muž proti muži. Bodnu tě do oka svým nožem. Já jdu muž proti muži, Praštím tě do hlavy svou E2. A z té opačné strany zní pochopitelně něco podobného, jen v bledě modrém. A kolik to odnese obyčejných lidí, je jen hrůzná kapitola, která se nese celým filmem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)
  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)

Reklama

Reklama