Reklama

Reklama

Adrien Brody a Beyoncé Knowles v biografickém hudebním dramatu o vydavatelství Chess Records, jež dalo světu rhythm'n'blues. Právě díky němu se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly zářivé hvězdy.
Kdyby v roce 1950 nevzniklo v americkém Chicagu hudební vydavatelství Chess Records patřící Leonardu Chessovi, možná by se svět nikdy nedozvěděl, jakou sílu v sobě skrývá hudební styl rhythm and blues, zkráceně R&B. Právě tato společnost se v padesátých a šedesátých letech minulého století stala hlavním centrem populární hudby produkované afroamerickou menšinou a právě díky Chess Records se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly hvězdy nejvyšší zářivosti. Byla to doba jako stvořená pro žhavou a strhující muziku, které právě tito zpěváci měli plné srdce. Po každém vzlétnutí sice následuje pád, ale Chees Records a umělci kolem něj dali světu víc, než mohl kdokoli očekávat. Ve výborném hudebním dramatu režisérky Darnell Martinové ztvárnil hlavní postavu Leonarda Chesse oscarový Adrien Brody a po jeho bok se postavila hudební superstar, uhrančivá kráska se zlatem v hrdle Beyoncé Knowles. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známé ale slušně natočené biografické drama o nahrávací společnosti, která zrodila hvězdy jako Chuck Berry, Etta James nebo Muddy Waterse. Film doprovází stylová dobová hudba, slušní herci ale zbytečně obyčejná režie, která do žánru nepřináší vůbec nic nového. Lepší režisér by si s tak bohatou látkou určitě poradil o mnoho lépe, přesto se jedná o velice slušný snímek, převážně pro nadšence, kterým nejsou jména postav cizí. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Darnell Martin | Hudba: Terrence Blanchard, Steve Jordan | Produkcia: Sofia Sondervan, Andrew Lack, Beyoncé Knowles | Distribúcia: TriStar Pictures | Štúdio: LightWave Entertainment | Rozpočet: 12 miliónov $ | Tržby: 16,136,432 $ || Hudobne-biografické filmy jednoducho žeriem. Cadillac Records síce nie je emotívne a štrukturálne tak vybrúsený klenot ako Ray alebo Walk the line, ale je i tak krásnou filmovou poctou najväčším blues-ovým a rock'n'roll-ovým osobnostiam hudobnej histórie. Vyzdvyhol by som dva oscarovo žiariace herecké výkony vo vedlaších rolách, a to: Mos Def alias Chuck Berry a Eamonn Walker alias Wolf. ()

Reklama

VittaBella 

všechny recenze uživatele

Režisér Darnell Martin, kterého spíše známe z televizních obrazovek než ze stříbrného plátna, natočil hudební drama o vývoji hudební společnosti Cadillac Records. Ta se v 50. a 60. létech význačně postarala o rozvoj R&B. Pokud ale nejste fanouškem černošské hudby či 60. let, nemá vám tento film téměř co nabídnout. První půlce filmu chybí sebemenší spád a zajímavé konverzace. Občas zazní nějaká příjemná píseň, ale nic dalšího nečekejte. Ani oscarový herec Adrien Brody, jenž hraje majitele a zakladatele hudební společnosti, nedokáže příběh oživit. Později se však na scéně objevuje slavná americká zpěvačka Beyoncé Knowles, kterou jsme předloni mohli vidět v úspěšném filmovém muzikálu Dreamgirls, kde ji však všichni svými hereckými výkony zastínili. V Cadillac Records však podává nejvýraznější a jednoznačně nejpovedenější výkon. Její role představuje přitažlivou, hrubou až nevychovanou drogově závislou zpěvačku. Jako jediná postava se výrazněji vyvíjí a projevuje emoce. Příjemně mě překvapila scéna, při níž Beyoncé zpívá píseň I'd rather go blind. Snímek vypráví i o dalších hudebních legendách jako Chudl Berry, Little Walter, Leopard Chess, Muddy Waters či Howlin' Wolf, jejich příběhy se však ztrácí. Celková mozaika má vynikající hudební provedení, Beyoncé Knowles v popředí a něco z hudební historie. Cadillac Records se sice celkem originálně podíval na zajímavé téma, avšak hůře si s ním pohrál. Když ale filmu prominete jeho první půlku, čeká vás celkem příjemná dvouhodinová zábava. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Willie Dixon říkával, „blues jsou kořeny, všechno ostatní je ovoce“. Biografické hudební drama vypráví skutečný příběh hudebního vydavatelství Chess records, založeném v roce 1949 dvěma polskými imigranti Leonardem a Philem Chessovými (ve filmu vystupuje pouze Leonard). Leonard Chess byl proti proudu jdoucí novátor dající světu nesmrtelné hlasy jako Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry nebo Bo Diddley. Tvůrci snímku se nezaměřili pouze na jeho život, ale celkový vznik, slávu a zánik legendárního vydavatelství, díky čemuž se můžeme kromě Chesse seznámit s osudy dalších budoucích obyvatel Rock and Roll Hall of Fame, jako Chuck Berry, Etta James, Willie Dixon, Howlin´ Wolf, Muddy Waters nebo Little Walter. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšil hodně dlouho. Dreamgirls jsou u mě v žebříčku hodně vysoko a tajně jsem doufal, že se "Cadillac Records" tomu úspěchu aspoň přiblíží...No nestalo se. Hodně situací je tu s Dreamgirls podobných, boužel jsou oděny do nudnějšího hávu. Alespoň že ten příběh stál za to a dozvěděl jsem se dost nových věcí...6/10 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Adrien Brody vo filme vyfajčí až 14 cigariet. (ČSFD)
  • Little Walter zomrel u jeho priateľky doma, nie u Muddyho Watersa v náručí jeho manželky. (sWONDER)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama