Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (85)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí a to s originálním zvukem musím uznat, že jsem tuhle detektivku zatím dost podceňoval. Herecké výkony jsou skvostné, příběh běží jak na drátkách, skvělý je střih i zvuk. Columbo není tak komický jako jindy, chybí mu všechny ty později tak oblíbené atributy "roztomilého poplety", má uhrančivý pohled a svým trochu nevýrazným a lehce skřehotavým hlasem se naprosto neúprosně ptá, všímá si každé drobnost, sleduje reakce lidí kolem něj... Naprostá herecká fantasie... Celkový dojem: 80% PS: Ta báječná vila, ve které žije Katherine Justice coby Joan Hudson skutečně existuje. Tvůrci ji sice vybavili značně ohavným mobiliářem který k té úžasné lehké stavbě ze skla a oceli ani trochu nepasuje, ale přesto je dobře poznat, že se jedná o slavný "Case Study House No. 22" od Pierra Koeniga. Opravdu stojí v Los Angeles respektive v kopcích vysoko nad ním: http://www.greatbuildings.com/buildings/Case_Study_House_22.html ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Uplne prvy Columbo a hned patri k tym najlepsim vdaka skvelej zapletke s neskutocne chladnokrvnym vrahom, ktory ma svoj plan premysleny do najmensieho detailu. Bohuzial pre neho sa slabym clankom stane jeho komplic. Samotny Columbo tu este nema vsetky svoje trademarky a zaroven je v urcitych momentoch neskutocne tvrdy, co je tiez nezvyk, ale zaroven sa mi to pacilo. Skoda, ze neskôr sa z neho stala nadobro komicka figurka. Rozhovory medzi Columbom a vrahom patria k tomu najlepsiemu v serii. Nakoniec este musim pochvalit famoznu hudbu. 8/10. ()

Reklama

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

První Columbo, který je údajně takový "columbo-necolumbovský". To zatím nemůžu posoudit, protože jsem moc Columbů zatím neviděl, popř. si je nepamatuji, takže ho hodnotím opravdu bez očekávání z pozdějška. Je to velice zajímavá detektivka, myslím, že pokud by byla o něco kratší, tak by byla o to zábavnější, ale poručík Columbo je opravdu vychytaná postava, těším se na další díly. Protivník je inteligentní, vražda je důkladně naplánována a nezapomnělo se skoro na nic. Přesto to Columbovi vrtá hlavou a nedá si pokoj, než Raye Flamminga neusvědčí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, že ide o pilotný diel dlhej série a bol som veľmi príjemne prekvapený. Jeho postava už mala všetky atribúty z neskorších dielov, ale ešte to bolo nevyhranené a nepôsobilo to vôbec otravne a šablónovito. Peter Falk vyzeral dobre, ešte nemal vzhľad a spôsoby bezdomovca a keď bolo treba, tak dokázal byť aj primerane asertívny. Tento film som vnímal ako stretnutie pýchy so ľsťou a potvrdil starú známu vec, že aj najdokonalejšie premyslená a naplánovaná vražda má menšiu šancu ostať neodhalenou, ako keď niekto v parčíku treskne neznámu osobu vhodným predmetom ležiacim na zemi. Som rád, že som si týmto filmom poopravil môj rezervovaný vzťah k viacerým z neskorších dielov seriálu. ()

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce ! Columbo bol perfektný. Na debut neskutočne dobré a neupadá pred ďalšími časťami ani náhodou. Peter Falk sa do tejto role neskutočne hodí a dokázal to hlavne svojim monológom zo slečnou pomáhajúcou pri vražde. Také vzplanutie emócií uňho častým úkazom nie sú, ale bolo skvelé vidieť aj inú tvár môjho obľúbeného inšpektora.___Scenáristi zabudovali pár skvelých obratov do deja, čo ho zdynamizovalo, a niektoré zábery mi pripomínali Hitchcocka. Veľmi kvalitný kus práce jednak ako časť kultu, jednak ako samostatná jednotka. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Známy detektívov pokrčený plášť údajne pochádzal priamo zo šatníka Petera Falka (Columbo). (Raccoon.city)
  • Film je zařazen v USA mezi 10 nejúspěšnějších televizních snímků v historii. (sator)
  • Ve filmu se objeví slavný Case Study House No. 22 od Pierra Koeniga. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších architektonických realizací šedesátých let 20. století a opravdu stojí v Los Angeles, respektive v kopcích vysoko nad ním. (Šandík)

Reklama

Reklama