Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké drama režiséra Allena Hughese bylo natočeno podle skutečného příběhu Davida McEnultyho, který poté, co ztratil práci, přijal místo učitele ve škole v jižním Bronxu. Zpočátku si se svými žáky neví rady, ale posléze najde způsob, jak si je získat. David totiž rád hraje šachy a podaří se mu vzbudit zájem o tuto hru i u svých svěřenců. Děti postupně zjišťují, že šachy jim pomáhají získat kontrolu nad životním chaosem. Díky hře se zvyšuje jejich postřeh, ale také se zlepšují výsledky ve škole a roste jejich důvěra ve vlastní schopnosti - a učitel díky tomu nachází nový smysl života. V roce 2000 McEnulty přivedl svůj tým na Národní šachové mistrovství, kde jeho svěřenci skončili na prvním místě. V hlavní roli Ted Danson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak jo, ubohé diskriminované děti z chudinských poměrů už byly napravovány a startovány na úspěšnou životní cestu učiteli poezie, hudby, tance, bojových umění, ba dokonce i poznáváním holokaustu... co tu ještě nebylo? Šachy! Dáme Tedu Dansonovi šedivou paruku, strčíme ho mezi pleťově znevýhodněné čtvrťáky, přihodíme prcka z mateřinky, dáme nepříliš charismatickému suplentovi měsíc času a on z té bandy vychová juvenilní Anatolije Karpovy! Zjevně laciné, průhledně klišovité, kapánek pohádkové (černí a bílí pajduláci nakonec vyřeší rodinné problémy všech zúčastněných:-)), ale přesto docela milý a sympatický film. 59% za kvality filmu, 5% navíc za nádherný úsměv dětské vypravěčky a už jsem ve shodě s průměrným hodnocením:-). ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov o učiteľovi, ktorý začne učiť na škole, kde sú žiaci z tých nižších spoločenských vrstiev a vďaka svojim schopnostiam a odhodlaniu dá deťom bez budúcnosti šancu niečo v živote dokázať. Našťastie tento dostal na starosť deti v predpubertálnom veku, ktoré sa ešte nestihli zaradiť medzi členov miestnych gangov, aj keď jeden už bol tak na vážkach, takže to s nimi nemal až také ťažké. A ako to už v takýchto rozprávkach býva (aj keď je to podľa skutočnej udalosti), tak z priemerných až podpriemerných žiakov sa behom pár hodín lekcií šachu stanú majstri tejto hry, ktorí porazia každého súpera. Nič nové pod slnkom, sú určite lepšie "učiteľské filmy", takže u mňa priemer. ()

Reklama

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Ne, pro mě to nebylo zklamání. Film se opírá o myšlenku = nabídněte těm nejchudším naději, alespoň šanci na východisko z jejich bídné situace a buďte si jisti, že oni se té šance skutečně rádi, a často i velice úspěšně, chytí. Musí jim však být tato šance dána, což se bohužel stává pouze ojediněle. Jinak je film hodně zidealizován, ukazuje pouze tu lepší stránku a úmyslně vynechává a odstraňuje překážky a problémy s tím spojené. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že opravdu kvalitní práce učitele a jeho "zápal" pro nějakou činnost ( v mém případě to bylo ochotnické divadlo ) dokáže strhnout a zaujmout i děti, u kterých by jste to nepředpokládali. Za ukázání této cesty si tento film své 3 * jistě zaslouží. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jako film je to naprostý standard. Jeho hlavním účelem je patrně oslavit, co se dokázalo a povzbudit (především menšiny) ke vzdělávání. Slabší tři hvězdy._____ Už jsem viděla filmy, jak dětem zvedly sebevědomí a přivedly je k zájmu o učení různé druhy sportu, hra na housle, společenský tanec a teď i šachy. Z toho mi vyplývá, že to co dětem opravdu pomáhá, není náplň kroužku, ale učitel, který o ně má zájem i nad rámec povinných osnov. Jestli je to skutečně tak jednoduché, tak je takových učitelů zatraceně málo. /30. 8. 11./ ()

Hyger 

všechny recenze uživatele

Jak chudé černoššské a portorikánské děti z Bronxu ke štěstí a pořádku v životě přišly, to už tady bylo hodněkrát. Tentokrát se tak děje prostřednictvím šachu, což jsem nečekal. Podle názvu jsem tipoval film o černošském motorkářském gangu, ale místo toho jsem se dozvěděl něco o šachách. Ne ovšem tolik, abych se je přiměl naučit hrát, to ne. Skončilo to tradičním americkým happy-endem, vše dobře dopadlo, takže *** jsou adekvátní. Jak říkám, šachy neumím, ale pár věcí mi přišlo dost přehnaných, třeba geniální malý Dawson a hraní šachu na povědomé šachovnici, to musel být pro jejich dušení schopnosti opravdový zápřah. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Televízna snímka vznikla podľa skutočného príbehu Davida McEnultyho, ktorý v roku 2000 priviedol svoj tím na Národné šachové majstrovstvá, kde jeho zverenci skončili na prvom mieste. (ash99)

Reklama

Reklama