Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (482)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Původně jsem vůbec neměl v plánu dívat se na film s označenim "romantická komedie", ale nějak zrovna nic lepšího v televizi nešlo, tak jsem to zkusil. A ten film se mi začal od prvních minut dost zamlouvat. Nápad je to opravdu výbornej a originální. Sice jak film ubíhá, tak pokud by se v tom člověk chtěl nějak vrtat, našly by se tam nejrůznější věci, který jsou dost nelogický, případně si vyloženě odporujou, ale tentokrát to filmu odpouštim. Bral jsem to prostě jako naprosto smyšlenej svět, ve kterym nemá smysl řešit nějakou logiku, ale jenom si vychutnávat nejrůznější trefný a vtipný narážky na ten náš svět. Dost dlouho jsem uvažoval zase po dlouhý době o maximálnim hodnocení, ale nějak mi prostě neseděl ten romantickej obal. Zejména druhá polovina je plná nejrůznějších romantickejch klišé, takže hvězda dolů... 80% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ahoj, jsi tu brzo, zrovna jsem onanovala !!" ;) Opravdu geniální režijní, nutno zdůraznit filmový, debut Rickyho Gervaise, který sice nedokázal z té parádní nosné myšlenky vytřískat naprosté maximum, ale i tak stvořil snímek disponující tak neotřelým scénářem, jaký dlouhá léta nepamatuji, skrývajícím v sobě jak oduševnělou zábavu, tak i ironicky kritický pohled na dnešní nelehkou dobu a zejména nespočet dokonale úderných a vtipných hlášek !! Mimo výborného hereckého obsazení hlavních postav v čele s Rickym Gervaisem, roztomilou Jennifer Garner, Jasonem Batemanem či Philipem Seymourem Hoffmanem samozřejmě jako obvykle oceňuji i cameo, byť zde dokonale utajené, Edwarda Nortona !! ;) Za mě osobně Umění lhát platí za naprosto jedinečný a nesmírně osobitý snímek s Rickyho snadno čitelným podpisem, který bych však místo komedie označil jako silné sociální drama a zrcadlo v barevném, zdánlivě infantilně zábavném, rámu, nekompromisně nastavené celé společnosti !! Mimochodem všimněte si faktu, že ačkoliv všichni říkají jen a jen pravdu, nejsou vlastně nutně lepšími lidmi !! ;) Stále jsou to ty arogantní naduté zrůdy, které ostatní posuzují pouze dle genetické výbavy, vzhledu a finanční situace.. Navíc se nabízí otázka, kdo z nás by o informace, ač naprosto pravdivé, tohoto typu, jakými například Anna oblažuje Marka, skutečně stál !! ;) [ Dabing 7/10 ] Tradičně velmi dobrá práce Studia Pro-Time a tvůrčí skupiny Josefa Petráska. Opět tu však máme DVD verzi a verzi TV Prima. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o komika Rickyho Gervaise tak mi to jméno až do dneška nic neříkalo. Po shlédnutí této komedie se musím na tohoto originálního vizionáře zaměřit o něco více. Film Vynález lži mě evokoval mírně Yes Mana s tím rozdílem že tady neříká hlavní hrdina pořád ano, ale prostě rovnou lže. Zajímavý nápad a počet humorných situací na sebe nenechá dlouho čekat. S blížícím se koncem se film začíná pomalu naklánět k romantice, ale to samozřejmě nemůže nikterak vadit. Hodně se mi ve filmu líbily také camea Edwarda Nortona coby policisty, který si dopředu řekne o úplatek anebo P.S. Hoffmana v roli barmana. 60% ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Alebo Tak to býva, keď pre 8 hostí kúpiš 1 kg-ovú kačku. Vždy môžeš veriť, že seba nesklameš ,), s hosťami je to ale tak trochu o inom. Tak navnadiť a poriadne neobslúžiť, to vážne nie je skvostné !!! Vďaka bohu ,nápadové vákuum má v spoločnosti pizze a viery jedno ultimátne utrum, však, pán režisér? Tak možno to be continued..... P.S.: trvalo mi hodnúúúúú chvíľu spoznať obľúbenca menom Ed "príšerne incredible" Norton. Budete ho milovať. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka patří k tomu nejzábavnějšímu, co jsem v posledních pár letech viděl. Nápad se světem, kde se nelže, je výbornej a totálně cynickému Žervému naprosto sedí. Svět, kde si lidé vzájemně nepředstírají ani běžnou slušnost, to je prostor, kde se totálně vyřádil. Film se zlomí mesiášskou myšlenkou, ale po ní bohužel zklouzává spíš do romantiky, což je škoda. U Rickyho bych naopak uvítal, kdyby ke konci přitvrdil.... Asi holt úlitba US produkci. Nicméně i tak hodně povedená záležitost. Propříště doufám, že bude mistr tvořit na rodných ostrovech. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Aby režisér, scenárista a představitel hlavní role Marka Bellisona, Ricky Gervais, dostal do filmu pro roli Jima Philipa Seymour Hoffmana, poslal mu tento email: „Drahý Philipe, zahraješ si prosím v mém novém filmu? Máme hodně nízký rozpočet, protože jsem utratil všechny peníze za nové implantáty varlat, ale nedívej se na ně jako na moje varlata, dívej se na ně jako na naše varlata." (HellFire)
  • Film se natáčel ve městečku Lowell, ve státě Massachusetts v USA. Kostelík, ve kterém se odehrává svatba, se nachází v Sudbury v Massachusetts. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama