Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Další příběh o člověku, který se přičinil o záchranu velkého počtu lidských životů za druhé světové války podobně jako Oscar Schindler. Moc se mi líbilo prolínání filmu dobovými záběry a navíc několik scén se skutečně povedlo. Film zobrazuje zvěrstva války v letech 1937 v Číně a příběh může, který by něměl být zapomenut i když se o toto nacisté hodně snažili- 3,5. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

O nankingském masakru jsem viděla čínský film z r. 1999 Nanjing! Nanjing! Viděla jsem o něm i pár dokumentů, včetně výpovědí očitých svědků/svědkyň. Nechápu výsměch autorům tohoto filmu a snad i Johnu Rabemu od zdejších komentátorů. Ve slavném Schindlerově seznamu hovoří židé: "Kdo zachrání jediný život, zachránil celý svět." A že tento film nemá takové promo a popularitu jako Spilbergův, není vinou Rabeho ani těch, které zachránil. A není to ani důvod, abych Gallenbergerově dílu nedala plný počet. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

John Rabe byl možná o něco morálně výraznější postava než Schindler, protože jednal zcela nezištně, ale film sám už tak výrazný není. Co do obsazení není co vytknout a k výbornému Tukurovi se přidali i Buscemi s Brühlem, nicméně ani oni nedokázali překrýt hluchá místa, která se hromadila zejména v první polovině. Každopádně jakmile Japonci obsadili Nanking, nabral děj tempo a Gallenberger rozehrál poměrně slušné a syrové válečné drama citlivě prokládané dobovými záběry, během něhož člověk občas nabyl přesvědčení, že Japonci byli mnohem větší hovada, než samotní Němci. Škoda první poloviny a intenzity, která mi tu přeci jenom trošku chyběla. I tak se ale jedná a slušnou práci. John Rabe byl frajer. 65% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nankingský maskar a John Rabe se pod tíhou midcultové idealizace proměňují do schematického vyprávění oslavujícího nadřazenost okcidentu vůči orientu, glorifikujícího hrdinství úředníků a vyžívajícího se v maloměšťácké konzervativnosti. Aneb kterak evropský byrokrat hrdině zachraňuje zaostalé nuzné Číňany před barbarskými Japonci a jak za každých okolností ustrojení lidé ze Západu šíří vzdělání v zaostalé Asii. Ani není potřeba srovnání s bravurním "Nanking! Nanking!" aby se projevila plochost a schematičnost televizního projektu. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Hustý film o masakru, o kterém se neví vůbec nebo v lepším případě skoro vůbec, což je prostě špatně (nabízí se zde otázka, kdyže ta druhá světová vlastně začala).Veliká obžaloba SN a vůbec selhání diplomacie. Máloco Vám znechutí japonský národ jako tohle. Z některých scén se budete dostávat horko těžko. Pět hvězd nedávám pro určité utahané, zejména diskuzní chvíle, které byly tak trochu kýčovité, přesto je to hodně dobrý a zejména hodně důležitý film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Podporučíci císařské armády Takeši Noda a Tošiaki Mukai spolu soutěžili o to, kdo z nich zabije víc čínských civilistů. O tomto "sportovním" klání denně informovala japonská média, včetně jejich fotek s usekanými hlavami obětí. Každý měl na svém kontě přes sto obětí. Po válce byli zastřeleni popravčí četou. (Petulka88)
  • Přesný počet obětí tzv. Nankingského masakru není dodnes znám. Odhady se pohybují od 260 000 do 430 000 zmasakrovaných civilistů. (Petulka88)
  • Keď sa John Rabe objíma so svojou manželkou na konci filmu, môžeme si všimnúť, že v jednom zábere má žena v pravej ruke kabelku, ale v nasledujúcich záberoch už ju nemá. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama