Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I´am Tony Montana!..." Kvalitný mafiánsky film, ktorý bez príkras podáva svedectvo o neapolskej mafii. Ťažko povedať prečo sa film vo svete výraznejšie nepresadil. Myslím, že mal na to všetky predpoklady. Možno je menej filmovejší ako Scorseseho filmy, pôsobí reálnejšie až dokumentárne a ja v tom vidím výhodu. Film sa venuje asi piatim dejovým linkám, ktoré navzájom trochu súvisia. Sledujeme dvojicu mladíkov- samotárov, ktorých vzorom je Tony Montana. Ďalej účtovníka, malého chlapca, ktorý by sa rád dostal medzi mafiánov, príbeh majstra krajčíra a dvojicu "podnikateľov" s nebezpečným odpadom. Celé je to šikovne prepojené, pôsobí to celistvo a preskakovanie z jedného príbehu do druhého neruší, pretože sme v stále v tej istej špinavej stoke kriminálnikov. Film sa nemazná s nikým, sú tu mŕtve ženy i deti, ide len a len o peniaze a pre tie sa urobí čokoľvek. Tento film pravdepodobne urobil z režiséra živý terč. Odvaha sa mu nedá uprieť. 80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dospievanie chlapcov v hnusnom talianskom gete má svoje zákony, a tamojšiemu životu sa musia „prispôsobiť“, ako vedia. Zo začiatku sa mi zdalo, že sa vo filme bude iba drogovať a prepočítavať prachy. Niekedy sme v mafiánskych filmoch boli zvyknutí na doláre, teraz je to trochu zvláštny pocti, keď mafiáni prepočítavajú rovnaké peniaze, aké mám v peňaženke, len nie v takej hrúbke a také špinavé. Okrem prachov došlo aj na zbrane, streľbu a toxický odpad, ktorý by som označil ako najvážnejšie posolstvo filmu. Príbeh bol dosť rozkúskovaný bez uvedenia do situácie a tak som možno nie všetko správne pochopil, napríklad aj vložku s módnou zákazkou pre čínsku štvrť. –––– Tak a teď jsi chlap. Bravó. –––– Buď jsi s námi nebo proti nám. Vyber si. Když jsi proti nám, tak odsud neodejdeš, protože ti nevěříme. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající filmový portrét neapolské mafie = Camorry proplétá řadu příběhů s ní různě spojených, až odkrývá celou tu nepředstavitelnou chobotnici. Násilí se tu šíří jako nezastavitelná lavina, které se často připletou do cesty i nevinní obyvatelé. Camorra má na svědomí více lidských životů než jakákoli teroristická organizace a podle všeho neexistuje způsob, jak ji zastavit. Dvě a čtvrt hodiny jsem seděl přibitý k sedačce a film považuji za po všech stránkách dokonalý. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Co všechno se skrývá pod slovem camorra? Vraždy, vytváření tajných skládek či kopírování módních šatů, ale především lidé, kteří se chovají jako zvěř, fascinace zbraněmi, neustálá potřeba dalších peněz. Dnešní "gangsteři" mají zkrátka daleko k uhlazenosti Dona Corleoneho... Režie je na vysoké úrovni, scénář si trochu zbytečně libuje v tom, že diváka nechává mírně tápat, než ukáže, co se vlastně děje, ale to není výtka. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem měl políčeno už kdysi dávno v nějakém artkinu, pak na něj nějak zapomněl a teprve teď se mi dostal do rukou. A nadchnul mě skoro stejně, jako kdysi brazilský Cidade de Deus. Skvěle mi sedl jeho dokumentární styl umocňující jeho syrovost a realističnost a při jeho sledování mi neustále na mysl tanula památná Hopperova slova, že "všichni Siciliáni jsou negři". Protože i když jsou tihle Napolitánci Evropani a křesťani, mentalitou patří zjevně spíš do Afriky nebo na Blízký Východ. Orientální (rozuměj neevropskou) atmosféru umocňují i bezútěšné exteriéry města i krajiny, kterým vévodí fascinující panelákový komplex připomínající jakési betonové pueblo nebo jihoamerické favely. Už jen narodit se a vyrůstat v takovém prostředí musí člověku zákonitě předurčit jeho životní cestu. A zajímavé bylo pro mě i setkání s neapolským dialektem, který mi svou zvukomalbou spíš než italštinu celou dobu evokoval brazilskou portugalštinu. Zapamatováníhodných scén je ve filmu spousta, rád bych tu ale vypíchnul aspoň rituál přijímání mladíků (nebo spíš kluků) ke camoře střelbou do neprůstřelných vest. A dodnes jsem taky netušil, že pro mafii je lukrativní byznys třeba i krejčovství. Existenciálně silný zážitek. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (11)

  • Název Camorra vznikl spojením dvou slov, capo (šéf) a morra (hazardní hra). (blackrain)
  • Film přibližuje praktiky neapolského mafiánského klanu Casalesi. (JoranProvenzano)
  • Vila, ve které si kluci hrají na film Zjizvená tvář (1983), patřila neapolskému gangsterovi Walteru Schiavonemu. Po zasáhu proti jeho osobě byla později stavba zkonfiskována a přebudována na kliniku. (Docflash)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama