Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Mé jméno je Nikdo je pro mně jedním z nejpříjemnějších lehce komediálních a přitom stále nelítostných westernů. Poetika muže, jehož jméno je Nikdo je přední složkou filmu, která skvěle funguje.Terence Hill hraje výtečně. Když tasí, nemá se mu kdo vyrovnat. Henry Fonda a jeho Jack Beauregard je zase typický a slušný hrdina se ctí a přesnou muškou. Hill film vede, ale Fonda předvádí též úchvatný výkon, jako ostatně vždy. Pár známých tváří jako Jean Martin či Geoffrey Lewis doplní obsazení a je vymalováno. Dohled Sergia Leoneho je cítit z každého záběru. Tonino Valerii se režie ovšem zhostil velmi dobře. Gastaldi zase vymyslel krásný půvabný příběh, který ovšem v některých až příliš komicky laděných scénách neúplně funguje. Když je tu dramatika na komickém pozadí, ještě se to dá, ale když některé scény mi tam prostě nesedí. Myslím, že tenhle western mohl dramatičtější. Ovšem dramatickou složku zachovává úžasná hudba od maestra Ennia Morricone. Hlavní vtipné a poetické téma je úžasné a vede celý film, téma The Wild Horde je geniální a ostatní témata převzatá z Tenkrát na Západě sedí též úžasně. Rozhodně tohle není komediální western jako typické Hillovky a Spencerovky, protože napětí a tajemnost z toho v některých scénách přímo srčí. Např. scéna na hřbitově a scéna s divokou bandou na samém konci filmu. První půlka jede skvěle. Úvodní sekvence, pak on nádherný Hillův úsměv ve vodě a tak dále. A samozřejmě úžasné dialogy mezi ním a Fondou. Druhá část je prostě slabší a mě osobně moc nenadchla. Mé jméno je Nikdo je ovšem velice příjemný snímek, který si vždy rád pustím. Když chce mít člověk dobrou náladu a chce western, a nechce ani nelítostný ani příliš "slizký" western, pak vždy potěší Nikdo a Jack Beauregard, jejichž příběh je příjemný a má moc hezký konec. U mě 70% a čtyři hvězdičky. Nejlepší scény jsou na hřbitově, s divokou bandou a setkání Hilla a Fondy v titulcích. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál a přitom tak rozpačitý výsledek... Mohl to být krásný westernový epos o vztahu stárnoucí pistolnické legendy s jejím velkým a talentovaným obdivovatelem, jenž by současně fungoval jako mírně parodická pocta leoneovkám. Už jen to, jak tu Morricone variuje/paroduje/vykrádá sám sebe (a Wagnerovu Jízdu valkýr), je dost dobrý důvod, proč Nobodyho vidět. Přestože Leone film především produkoval, je tu jeho specifický režijní styl cítit v nejedné scéně (samozřejmě hlavně úvod v holičství) a obsazení obou hlavních rolích asi nemohlo být o moc lepší. Jenže je to tak strašně epizodické a koncepčně nevyhraněné, že mě to vlastně skoro vůbec nebavilo. Chvíli z toho dýchá osudová atmosféra jak z TENKRÁT NA ZÁPADĚ a vzápětí sledujeme něco jako parodii na daný film, popřípadě komediální taškařici typickou pro Terence Hilla. A Valerii bohužel není Tarantino, aby dokázal vícero poměrně odlišných stylů skloubit v rámci jednoho filmu, aby výsledek byl konzistentní. Postavy i příběh jsou skvěle načrtnuty, jenže vinou výše zmíněné nesourodosti není ani jedno adekvátně dotaženo a film se kvůli tomu vlastně nikdy doopravdy nerozjede. Celý je v podstatě jako jeho vrcholná scéna (1 proti 150) - scéna pomaloučku graduje a graduje, divák čeká a čeká... A nakonec nepřijde skoro nic, co by tu dlouhou gradaci odůvodňovalo a diváka za jeho čekání odměnilo. 50 - 60 % ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to zní zvláštně, tak tento film je jeden z nejpohodovějších westernů, jaký jsem viděl. Velký podíl na tom má hudba páně Morriconiho, ale především zajímavě vystavěný příběh. Ano, je to komedie, kde se to hemží šprťouchlostmi ve stylu cibule, pistole...tzn. fackovací etuda a třeba hned druhá scéna vás pobaví způsobem lovení ryb. Ale taky dostanete moc dobré western momenty, které fakt píší. Hned první scéna u holiče je pecka. Oba žánry jsou propojené způsobem, který mě moc bavil. Ten kontrast mezi seriózním pistolníkem Jackem, kterého parádně vystřihl Fonda a supersympatickým Hillem v roli Nikoho, ještě Valerii vytunil tím, že divák dlouho neví, co má vlastně Nikdo za lubem. Nedivím se Hillovi, že tento film považoval za svůj nejlepší. Ve své roli byl nádherně uvolněný, pozitivita z něj jen zářila a měl i co hrát...nešlo jen o šaškovanou. Některé scény...třeba ta čurací...to je nezapomenutelné...asi zvlášť pro ženský :-) Je v tom humor nad rámec gagu, nebo mluveného slova...je v tom důvěra v diváka, že to pobere a ocení. Tohle mi v současných filmech moc chybí. Pointa v závěru filmu sice není bůhvíjak WOW, ale divák je za takové rozuzlení rád, protože kdo by těm dvěma nefandil. Navíc je ten závěr i přes zbytečnou míru patosu, stále aktuální. Klukovsky romantickým způsobem popisuje odcházení legendy, resp. střídání generací. Škoda přepálené stopáže a několika ne úplně zdařilých/zbytečných momentů. Kdyby nebyly, tak bych těch 5* dal, protože se mi tvůrci trefili do vkusu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na tento film mám priam nostalgické spomienky. Bol to asi môj prvý western s Hillom a dlhé roky som mal na stene prilepený biely plagát s deravou ponožkou. Po dlhej dobe sa už naň však pozerám inak. Asi najnetradičnejšie spojenie westernu a komédie už len z pohľadu dvojice Hill-Fonda, z pohľadu hudby a samozrejme režiséra. 70%. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 10/10 Prostředí 8/10/// +parádní hudební doprovod, zajímavé postavy, obsazení, spousta zajímavých scén -řekl bych slabší příběh, o nic extra se ve filmu nejedná/// Tak to je hezký. Je to regulerní western, který začíná dramaticky a vlastně je i docela vážný, jen do něj nějak zabloudil Terence Hill a potkal se tu s Henrym Fondou, který hraje typicky westernovou postavu. Setkání a (nejen) slovní přestřelky těchto dvou herců jsou výtečné. Do toho spousta banditů a padouchů, kupy zlata a snaha udělat z jedné postavy západu věčnou legendu. Díky hudbě a občasnému odlehčenějšímu směru, kterým se film vydal je to i slušná zábava. Jen škoda, že některé komické scény jsou přehnaně dlouhé a trošku ruší a občas i mírně nudí. Nicméně i tak to byla výtečná podívaná a svým způsobem ojedinělá./// Celkem 85%/// ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Film se natáčel 9 týdnů v Americe, 5 týnů ve Španělsku a 3 týdny v Itálii. (Hennes)

Související novinky

Reklama

Reklama