Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám dojem, že mince má dvě strany, toto televizní dílo mě chce přesvědčit, že se pletu. Tento zajímavý dokument jsem sledoval s pocitem, že na Kosovu mi moc nezáleží, tudiž jsem se na nechutnosti v něm díval trochu s odstupem. Byl jsem zaskočen při ukázkách bombardování Bělehradu, bylo mi zle při sledování ohořelých mrtvol ve vlaku, bylo mi líto lidí, kteří museli opustiť své domovy. Záběry byly zkrátka dojemné... Což ovšem nesmaže fakt, že něco podobného se dělo i opačně. Slobodanu Miloševiči je zde věnována nulová pozornost, což by si toto vrahounské prase jistě zasloužilo. Podle mě si obě etnika nemají co vyčítat. Vraždí se neustále a hlavně NAVZÁJEM. Mám dvě možnosti hodnocení - odpad! za neexistující objektivitu, nebo čtyry hvězdy za pěkně natočený a zábavně poskládaný dokument. PS: Tyto dokumenty by se měly točit objektivní, aby si každý člověk udělal svůj názor, pokud se na něj díval někdo, kdo věří i reklamě v televizi, mohlo by to mít špatné následky... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Důležitost tohoto filmu spočívá v tom, že se nebojí ukazovat události v Kosovu v jiném světle, než to v jakém je nám tom obyčejně předkládáno. Nechci tvrdit, že Srbové jsou nevinní, ale istinktivně cítím, že Uloupené Kosovo má k pravdě (z pohledu evropana) blíže, než je oficiální pohled USA apod. Uznání autonomie Kosova pod nadvádou albánců, považuji za velký diplomatický omyl, kdy politici v rámci práva na sebeurčení národů, obětují evropské hodnoty, které stojí za zachování a které mohou být trnem v oku náboženských fanatiků. Neustálým ustupováním každému kdo se prohlásí za obět, si pod dojmem politické korektnosti podřezáváme pod sebou větev. Střet civilizací se bohužel jeví jako realistický scénář pro vývoj mezinárodních vztahů. Rozhodně však nesouhlasím s vylíčením Miloševiče, coby oběti. Tento člověk rozhodně patřil za mříže, neboť Kosovo nebylo jediným epicentrem sváru na Balkáně. A i vina Srbů existuje. Ale to jak se události vyvinuly, není správné, ani spravedlivé. Myslím, že to ani tak důsledkem nějakého spiknutí velmocí, ale spíše jejich lemplovství v té době a následné obhajoby svých činů za účelem neztatit tvář přiznáním chyb. ()

Reklama

Marci 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto v rozporu s oficiální propagandou. Nebudu hodnotit objektivitu, ale vůbec možnost, že mohlo vzniknout i něco, co boří názory mainstreamu a šablonkovitého uvažování. Druhá věc, kterou my bychom si měli uvědomit a která už v komentářích zazněla je ta, že Srbové byli v minulosti našim dvěma národům ochotni pomoci (naposledy v roce 1968). Za odměnu se jim ze strany tehdejšího prezidenta Česka dostalo podpory "humanitárního" bombardování a naposledy naše vláda uznala Kosovo. Slováci tak zatím neučinili. Opravdu smutná bilance tzv. "suverénního státu". ()

GrooveJump odpad!

všechny recenze uživatele

Všechny náležitosti objektivního dokumentu v téhle sračce prostě nejsou. Na to, že jsme v pozici nestraných pozorovatelů (jako diváci dokumentárních filmů), tak poslouchat hovinka z české pro-srbské pusinky, že Albánci mají chuť stavět jenom mešity, nebo, že Srb nemůže jet do Kosova bez ozbrojené eskorty, albánští extrémisté opakovaně používají svoje ženy a děti jako živé štíty, a hlavně že přítomnost pravoslavných sakrárních staveb je PŘÍMÝM důkazem o tom, komu tahle země vlastně patří, je zrcadlem hlouposi Vašeho většinového hodnocení. Neskutečná prosrbská sračka, která postrádá souvislosti a úhel pohledu druhé strany. Navic proč šlo udržet etnické a náboženské napětí v Makedonii a tady ne? Zcela jistě v přístupu srbské strany. Ostuda dokumentu, který má zřejmě jediné poslání - balamutit širší veřejnost (myslím tím Vás) svými mýty . To je vlastně ten nejhorší přečin, který může dokumntarista udělat.... ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Výborné a dokonalé zpracování kosovské problematiky. Film jsem viděl po boku pana režiséra a pana Foldyny, který se o tuto problematiku živě zajímá. dokument může vypadat lehce tendenčně, protože není dán žádný prostor albánské menšině, ale přesto je jasné, jak Kosovo vzniklo, jaké k tomu byly důvody atd. Kosovští albánci a albánci obecně= muslimové, jsou morem pro Evropu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)
  • Václav Dvořák byl předsedou občanského sdružení Přátelé Srbů na Kosovu. Předsedou byl až do 2. 2. 2014, kdy požádal o zproštění funkce, protože se ucházel o členství v Radě České televize. (Maulincio)

Reklama

Reklama