Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument ukazující situaci Srbů v této neklidné oblasti, který vychází z historických souvislostí a nachází v nich příčiny celé tragédie. Většina faktů, která jsou v něm uvedena, jsou poměrně snadno ověřitelná z jiných zdrojů a zachycují komplexně celou situaci, včetně utrpení jiných menšinových národností, prosrbské Albánce nevyjímaje. Jen škoda, že Česká televize autora omezila pouze hodinovou stopáží a neumožnila vznik možná o trochu více vyváženého snímku. 90 % ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Důležitost tohoto filmu spočívá v tom, že se nebojí ukazovat události v Kosovu v jiném světle, než to v jakém je nám tom obyčejně předkládáno. Nechci tvrdit, že Srbové jsou nevinní, ale istinktivně cítím, že Uloupené Kosovo má k pravdě (z pohledu evropana) blíže, než je oficiální pohled USA apod. Uznání autonomie Kosova pod nadvádou albánců, považuji za velký diplomatický omyl, kdy politici v rámci práva na sebeurčení národů, obětují evropské hodnoty, které stojí za zachování a které mohou být trnem v oku náboženských fanatiků. Neustálým ustupováním každému kdo se prohlásí za obět, si pod dojmem politické korektnosti podřezáváme pod sebou větev. Střet civilizací se bohužel jeví jako realistický scénář pro vývoj mezinárodních vztahů. Rozhodně však nesouhlasím s vylíčením Miloševiče, coby oběti. Tento člověk rozhodně patřil za mříže, neboť Kosovo nebylo jediným epicentrem sváru na Balkáně. A i vina Srbů existuje. Ale to jak se události vyvinuly, není správné, ani spravedlivé. Myslím, že to ani tak důsledkem nějakého spiknutí velmocí, ale spíše jejich lemplovství v té době a následné obhajoby svých činů za účelem neztatit tvář přiznáním chyb. ()

Reklama

Marci 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto v rozporu s oficiální propagandou. Nebudu hodnotit objektivitu, ale vůbec možnost, že mohlo vzniknout i něco, co boří názory mainstreamu a šablonkovitého uvažování. Druhá věc, kterou my bychom si měli uvědomit a která už v komentářích zazněla je ta, že Srbové byli v minulosti našim dvěma národům ochotni pomoci (naposledy v roce 1968). Za odměnu se jim ze strany tehdejšího prezidenta Česka dostalo podpory "humanitárního" bombardování a naposledy naše vláda uznala Kosovo. Slováci tak zatím neučinili. Opravdu smutná bilance tzv. "suverénního státu". ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sám Fadil Hodza hovoril, že sú to barbari, posúďťe sami, akí sú...A divák si to dá dohromady. Áno, netajím sa tým, na akej strane stojím. Súhlasím, že dokument vyznieva jednostranne a prosrbsky a nechcem si ani zakrývať oči pred tým, čo robili Srbi. Dokument, toho ale ukazuje dosť a história neklame. Albánci tvorili v Kosove pred sto rokmi menšinu asi 5%. Môžme ich smelo prirovnať k tej našej cigánskej, ktorá sa rovnako nekontrolovateľne množí. Ich teroristická UČK vyhnala státisice srbov a o vraždení sa baviť ani nemusíme. Srbské odplaty treba jednoducho akceptovať. Prečo bol tento dokument zakázaný, je súdnemu divákovi jasné hneď. To, že je prosrbský, by hádam nevadilo. Určite nie tak, aby bol zakázaný. Film totiž obsahuje množstvo nevyvrátiteľných a nespochybniteľných dôkazov o tom, aká hnusná politika sa tam robila a robí dodnes. Úsmevy a objatia predstaviteľov USA a NATO s teroristami? Dôkazy o tom, že sa zhadzovali zakázané kazetové bomby? Dôkazy o tom, že pilot stíhačky zlikvidoval vlak plný civilistov? Dôkazy o tom ako albánci ničia kostoly a pamiatky a vojská NATO sa iba bezmocne prizerajú? Mňa najviac nasrala scéna, keď sa štáb vydal so starším srbom do domu, kde býval on a jeho švagor. Nasťahovaný albánec na otázku, či vie, čí je to dom odpovedal, že jeho, že to on ho postavil.... " A choď preč, lebo budú problémy a niekto ťa zabije". Tak toto už je sila. Ťažko znášam pohľad na utrpenie tohto, pre nás blízkeho národa. To, že sme povolili prelety na "humanitárne bombardovanie" , si tiež neviem odpustiť. To je ale politika a bežný občan s tým neurobí nič. Humanitárne bombardovanie je tiež bohovský pojem, lepší by ani Shakespeare nevymyslel. Srbom toho dlhujeme dosť. Tlaky západu, aby sme uznali Kosovo sú čoraz silnejšie, ale dúfam, že sa tak nikdy nestane. Ale ten náš malý bajuzatý cyklista ba ma neprekvapil, to je tiež hajzlík na pohľadanie. My Slováci, ale ani Češi na to nemáme morálne právo. Srbi posielali zbrane našim Štúrovcom v roku 1848 a v roku 1938 po Mníchovskej dohode bolo pripravených okolo 60 000 dobrovoľníkov ! (čísla sa rôznia, niekde sa spomína dokonca milión), ktorí chceli bojovať za Československo. V roku 1968 demonštrovali a rovnako nás podporovali. Navyše v Srbsku žije početná takmer 70-tisícová slovenská menšina. S malými národmi západ vždy pekne vydrbal a my ako bývalé Československo sme toho príkladom. Áno a súhlasím, že dokument je nebezpečný. Po vzhliadnutí som ho totiž mal ešte týždeň v hlave a nenávisť voči albáncom stúpla na maximum. Nádherne smutná pieseň v závere mi tlačila slzy so očí. Je mi jasné , že skôr či neskôr sa Srbsko Kosova vzdá...kto by tam chcel žiť? Ja teda nie. Kosovo je Srbsko! 100%. ()

Moogwi 

všechny recenze uživatele

"Bohužel" moc jednostranné, což nahrává pro-albánským přicmrndům do karet. Ti, jejichž oko dohlédne dál než na televizní obrazovku a mainstream sdělovací prostředky, podobný dokument nepotřebují, a ti, kteří doteď žijí s myšlenkou že tam NATO šlo utlačované albánce zachraňovat, těm tento dokument v ničem nepomůže, ba naopak, díky své jednostranosti je v tomto pouze utvrdí a nazvou jej propagandou a nikdy jej nevezmou vážně. Nicméně pravda zůstane pravdou, i bez nutnosti konfrontace názorů, je jenom na lidech zda ji dokáží poznat a rozlišit. Vysílací čas věnovaný albáncům - stovky hodin na TV, stovky článků v novinách, čas věnovaný srbům - jeden hodinový dokument, který původně ani nechtěli odvysílat. A teď něco povídejte o jednostranosti. P.S. nechci se dožít toho, až nás někdo bude bombardovat za to že utlačujem.. taky jistou menšinu. Však ony nějaké ty masové hroby by se u nás taky našly, a média se už postarají o zbytek. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Je zde použito množství archivních filmových materiálů, poskytnutých srbskou veřejnoprávní společností Radio i Televizija Srbije. (Pesosek)
  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)

Reklama

Reklama