Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

monolog 

všechny recenze uživatele

Mockrát ti Henry děkuju, za všechny role, kterými jsi nás oblažil, ať je to záporňácký pistolník v Tenkrát na západě nebo architekt, který jako jediný věří v nevinnu hispánského chlapce ve filmu 12 rozhněvaných mužů nebo kteroukoliv z vojenských rolí (třeba Nimmitz v Bitva o Midway), jichž bylo opravdu nesčetně či jakékoliv jiné. Na zlatém jezeře je více než důstoné rozloučení takové herecké personality, jako jsi ty. Ještě jenou díky ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle nějak si představuju stáří. Katharine Hepburn a Henry Fonda v pro mě naprosto nezapomenutelném filmu. A to se přiznám, že jsem od filmu nečekal, že by mě vůbec mohl nějakým způsobem zaujmout. Nicméně představuje příběh života v nadživotní velikosti a opravdu nádherně se na něj kouká. Samozřejmě především díky samotné herecké dvojici, kteří mají v tomto filmu hodně co říct...aneb Jak naložit se životem, když Vám je kolem osmdesátky, začnete bejt mrzutý, nepříjemný, otrávený a budete čekat už jenom na smrt. Na Zlatém jezeře je tak opravdu nádherným filmem, který příběhově nezaujme, protože ve výsledku ani příběh nemá. Prostě po tom jezeře plyne jako život, u kterého si každý z nás určí směr, a pak už jen sleduje radosti nebo starosti, které jsou se životem spojené. Život, jako velká otázka a odpověď v tomto opravdu nesmírně nádherném filmu, který je sice starý, ale staře vůbec nevypadá. Právě naopak. ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Více než důstojné rozloučení Henryho Fondy se svou hereckou kariérou. Fondovi i Hepburnové táhne na osmdesát, ale předvádějí dokonalý herecký koncert. Film ozvláštňuje, že dceru Fondovy postavy hraje jeho skutečná dcera Jane, ovšem nutno dodat, že její herectví poněkud pokulhává za malým Dougem McKeonem... Kdo neví, co s načatým večerem, nemá náladu ani na krvák, ani na přesládlý romantický film, tak Na Zlatém jezeře je ten pravý film... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou perly filmové kinematografie jak po žánrové stránce, tak tady především herecké. Vidět tuhle hvězdnou sestavu hrát je samo o sobě zážitek nota bene s vědomím, že to byl poslední Henryho počin před kamerou. On Golden Pond je o propasti mezi dcerou a stárnoucím tátou, která musela bolet u srdce oba dva, kde se ale táta zuby nehty držel, aby to nedal najevo. Ach ta mužská ješitnost.......ale pak přijdou chvíle prozření, usmíření a propast zmizí a jednou to bude už na stálo. To si uvědomuje tam někde uvnitř sebe i Norman, protože nejen věk, ale i to skutečné srdíčko může někdy zradit a tak nezbývá než přehodnocovat. Fungující, melancholické a působivé drama s nádhernými záběry na jezero a zcela určitě i na skvostnou postavu Jane Fondovou, kde pohled na její tělo v plavkách musí nutně zalahodit ne jednomu mužskému oku. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ono pokud uděláte film o proměně starého bručouna v nejlidštější bytost na světě, tak pokud film nebude vyloženě dementní, tak téměř nemůžete neuspět. Asi první hodinku jsem prožíval obrovskou nudu a reálně zvažoval odpad. Možná to ani hodinka nebyla, ale subjektivně se to tak táhlo. Jakmile se dostavila návštěva, tak film začala ovládat kouzelná a pohodová atmosféra, která jej až do závěrečných titulků neopustila. Samozřejmě došlo na totální převýchovu nevychovaného spratka. A rodinné spřátelení na sklonku života. Nakonec se z toho vyklubal tedy celkem milý film o teple rodinného krbu a lásce až za hrob. Navíc došlo k symbolickému rozloučení s jedním úžasným hercem. S ohledem na to, že taky budu jednou starý, hloupý a ošklivý filmu malinko přidám. 3* ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Katharine Hepburn (Ethel Thayer) získala za svůj výkon čtvrtého Oscara za hlavní ženskou roli, což nebylo ani 40 let po uvedení filmu překonáno. (Kulmon)
  • Herečka Barbara Stanwyck bola počas natáčania na telefóne pripravená nahradiť Katharine Hepburn (Ethel Thayer) v prípade, že by sa Katharine nemohla objaviť na place kvôli operácií, ktorú podstúpila ešte pred natáčaním. (fishki)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit předávání Oscarů, převzala jej za něho jeho dcera Jane Fonda (Chelsea Thayer Wayne). (Kulmon)

Reklama

Reklama