Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer
USA, 1952, 103 min (Alternativní 99 min)

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Máte rádi muzikály? Chodíte na všechny ty Prokopy Diviše, Koperníky, Galileje, Babičky, Rychlé šípy, Drákuly, Dášenky, Kleopatry, Mydláře katy, Jů a Hele, Golemy, Robiny Hoody a jiná papundeklová uhejkaná zvěrstva? Zvěrstva plná dávno zhaslých hvězd, hvězd co si myslí že jsou hvězdami jen kvůli bulvárním plátkům, či uhrovatých tvářiček snících o tom že hvězdami budou? --- Pusťte si Zpívání v dešti, West Side Story, My fair Lady, či skvělý Divotvorný hrnec a pochopíte o čem muzikál vlastně je. -- Jestli ten rozdíl nepoznáte, tak je s vámi ámen a doporučuji sledovat předprodeje vstupenek protože další socialistická reinkarnovaná pop zombie už píše libreto na Fantomase. Jo a prej se chystá muzikál Edison a Rumburak... Bomba ! * * * * * ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Make 'em laugh!" Jakožto filmový nadšenec se zálibou ve starších filmech jsem bral jako povinnost zhlédnout tento "muzikál jedné písně". Ale jaké bylo mé překvapení, když sem zjistil, že to vůbec není "muzikál jedné písně", nýbrž pěkné řádky a to navíc v barvami hýřících, povedených tanečních scénách. Největší plus snímku je v míře humoru. Tak jako u tohoto filmu jsem se už dlouho nenasmál. Hlavně scény s hvězdou němých filmů, která vydává místo mluvení jakési těžko popsatelné pištivé zvuky a přitom se snaží přejít na zvukový film, jsou nezapomenutelné. A potom ještě samozřejmě Gene Kelly a "Singin´ in the Rain". BRAVO. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Always dignity! Film o filmu pro film z rodu filmů, na které se dokonale vztahuje trefný popis "výjimečné kvality" od Bordwella a Thompsonové, uzmutý z úvodní kapitoly Písma svatého uctívače pohyblivých obrázků, Dějin filmu. Zní: Některé filmy jsou z uměleckého hlediska prostě výjimečné. Jsou bohaté, dojemné, komplexní, provokující, spletité, smysluplné apod. Alespoň zčásti díky těmto vlastnostem sehrávají takové filmy klíčovou roli v dějinách kinematografie. Já dodávám: Zpívání v dešti se - krom řazení ke smetánce stříbrného plátna - může považovat i za nejlepší muzikál všech časů, rozměrů a dimenzí, který snad není v moci smrtelníků možno pokořit. A nejlepší na tom je, že nejlepší je proto, že muzikálové výstupy, jakkoli nepřekonatelné a úchvatné a kouzelné a božské (byť pro mnohé členy štábu vykoupené velkou dávkou fyzické a duševní tortury způsobené Kellyho diktaturou), jsou pouze jednou z myriády jeho tváří nastavených očišťujícímu dešti slz divácké slasti. Existuje nějaká možnost, jak dát 10*? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

To, že je Zpívání v dešti přelomovým muzikálem, který inspiroval (nejen) spoustu dalších filmových tvůrců, jsem věděl už dávno i bez toho, abych se na film podíval. To, že zároveň již sám v sobě s nadhledem obsáhl pozoruhodné téma z filmové historie (a sice přechod od němého filmu k zvukovému, včetně tradičního problémů řady filmových hvězd, které nástup zvuku neunesly) se mi s překvapením odtajovalo až během samotného zhlédnutí. Nutno říci, že odtajování to pro mne bylo velice zábavné, tvůrce musím pochválit za spoustu hezkých nápadů v podobě dobře promyšlených a vtipných point. A samozřejmě taky hudebních čísel, z nichž mne nejvíc uchvátil asi "videoklip" ze začátku revue v půlce filmu, který oplývá na svou dobu až neuvěřitelným střihem a rychlým střídáním jednoho úžasného vizuálního nápadu za druhým. Příliš mne nezaujala dlouhá pasáž s baletem, ale navzdory mírným obavám se jinak před mýma očima skutečně vyklubala skvělá klasika. Jelikož je film zároveň ohlédnutím k starým časům ve znamení divácky oblíbených milostných veseloher, nemůžu mu ani v nejmenším vyčítat velký (z dnešního pohledu možná klišéovitý) romantický happy end. Jenom si ho naopak v duchu příjemné atmosféry celého muzikálu plně užít. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zabudnime na chvilu na status obrovskej klasiky, ktory tento film ma. Co nam zostane? Nedostizna komedia, parodia a kritika toho, ako to bezi v kruhoch hollywoodskeho showbiznisu a bulvaru. Pletky medzi hercami, rezisermi, producentmi su zdrojom niektorych nezapomenutelnych gagov. No a teraz si k tomu pridajte vsetky tie krasne muzikalove vystupy, nadherne kulisy a charizmatickych hercov...ano toto JE skutocna klasika. (10/10) ()

Galerie (116)

Zajímavosti (62)

  • Donald O'Connor (Cosmo Brown) byl Genem Kellym (Don Lockwood) požádán, zda by nemohl zařadit do písničky "Make 'Em Laugh" prvek, který dělal jako mladý chlapec. Spočívalo ve skoku na zeď, z něhož přešel do kotrmelce. O'Connor tehdy kouřil čtyři krabičky denně, byl fyzicky vyčerpán a odkázán na lůžko. Aby těch nepříjemností nebylo málo, natočený materiál byl nedopatřením zničen, ale O'Connor jako pravý profesionál předvedl obtížné číslo znovu. (Kulmon)
  • Speciálně pro film byly napsány pouze skladby "Moses Supposes" a "Make 'Em Laugh". (HellFire)
  • Americký filmový institut v roce 1998 zahrnul snímek mezi 100 největších amerických filmů. Stejná instituce pak v roce 2006 zvolila Zpívání v dešti největším americkým filmovým muzikálem všech dob. (Tommass95)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama