Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer
USA, 1952, 103 min (Alternativní 99 min)

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

golfista 

všechny recenze uživatele

Už jenom z pohledu roku vzniku tohohle muzikálu si plné hodnocení zaslouží. Scéna "zpívání a tančení v dešti" je určitě jednou z těch, na které se nezapomíná. Kolik střihů by asi potřebovali dnešní tvůrci ? Tady jsou jenom neuvěřitelné, dlouhé záběry v jednom z nejlépe udělaných dešťů co ve filmu znám. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

K filmovým muzikálům jsem nikdy nepřilnul. Tohle ale není jen obyčejný muzikál. Je to pohádka o tom jak chudá hodná holka ke štěstí přišla, retro ohlédnutí k počátkům zvukového filmu, báječné varietní výstupy s komedií v takřka prvorepublikovém duchu. Když se toto vše spojí dohromady a slepí značně neoriginální kýčovitou zápletkou, člověk může čekat jen katastrofu. Opak je pravdou. Vše plyne tak nějak nenásilně a uvolněně. Člověk může jen obdivovat, jaké taneční výstupy herci předvádějí. V dnešní době Matrixů už by něco takového nikdo nedokázal. Žádný střih ani efekty. Jen čisté umění. Stará klasika má stále svoje kouzlo. Co naplat, že dnes už je v povědomí spíš díky Mechanickému pomeranči. 74% ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Adolph Green, Betty Comden .. Show must go on! Zpívající Hollywood aneb jak jsem se naučil mluvit k divákům. Přerod němého filmu na plně zvukový musel být hodně bolestný, naštěstí vzpomínání v podání tohoto malebného muzikálového snímku je hodně zábavný. Barevná podívaná, plná písniček, optimismu a všudypřítomných úsměvů spolehlivě zafunguje na přístupného diváka i po tolika letech. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Scenár je takmer geniálny, postavy sympatické, herečky pekné, humor extrémne vtipný. Ale ako sa dozvieme počas nakrúcania Šermiara, treba vyhodiť pár zbytočných scén a pridať muzikálové čísla. V mojom prípade je to naopak, vyhodiť pár otravných muzikálových čísiel a pridať niekolko so zaujímavými dialógmi. To v prípade Singing in the rain, samozrejme. VIDENÉ ZNOVA: No je to jedna z najlepších komédií, aké boli kedy natočené, čo mi na prvý krát vďaka tým muzikálovým číslam uniklo. Aj tie sú nakoniec geniálne. Film je kombináciou komédie, muzikálu a inteligentnej satiry na Hollywood a táto kombinácia nemohla byť lepšie vyvážená. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jak nemám rád muzikály (což tady zmiňuji poměrně často), tak tohle je další vítaná výjimka, ovšem tentokrát opravdu výrazná a tučná. Základ každého muzikálu, tedy krásný hudební doprovod a taneční choreografie, je tu splněn na sto procent, a navíc podpořený sympatickými herci a tak energickým a veselým příběhem, za který by se nemusel stydět ani Charlie Chaplin v nejlepších letech. Každopádně jsem rád, že jsem našel špičku žánru, kterému nijak neholduji - obdiv směrem k tvůrcům a hereckým výkonům je speciálně v tomto případě oprávněný jako málokde. 95% ()

Galerie (116)

Zajímavosti (61)

  • Déšť byl vyroben z mixu vody a mléka, aby byl při taneční scéně vůbec vidět. (HellFire)
  • Hlavní zápletkou filmu je "nepoužitelný" hlas Liny Lamont (Jean Hagen) a z ní plynoucí fiktivní varianta "přidělování" hlasu někomu jinému. Skutečnost byla taková, že sama Debbie Reynolds (Kathy Selden) musela být předabována několika herečkami, mezi nimiž byla paradoxně i zmíněná Jean Hagen. (Rosana)
  • Natáčelo se od 15. června do 21. listopadu a 26. prosince 1951 v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama