Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 2

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (528)

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Po 20 minutách jsem si začal přát, aby celá posádka vplula do zeleného kouře a film skončil. Bohužel se tak nestalo, ale jedno pozitivum se alespoň našlo. Nejotravnější postava v dějinách kinematografie, bratranec Eustac, se proměnil v draka a jeho dementní ksicht tak na hodinu zmizel z obrazovky. Celému filmu chybí nějaký výraznější kladný hrdina, který by celý děj utáhl a komu bychom fandili. Děcka včetně Kaspiana žádné charisma nemají. Kapitolou sama pro sebe je pan režisér. Tak příšerné šermířské souboje jsem snad v žádném áčkovém filmu neviděl. Vůbec první polovina vyznívá neskutečně levně, že si připadáte, jak když koukáte na Nekonečný příběh 3. Druhá polovina už je lepší a zaslouží si alespoň 3 hvězdičky. Ještě k panu režisérovi - ty záběry ruční kamerou byly odporné a laciné. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Když pominu to, že tu z obvyklý čtverky zůstali jen ta malá holka a Edmund, největší vopruz minulých dílů a opravdu geniálně je tu doplnil odpornej malej parazit, kterej je ještě větší vopruz než Edmund za oba předchozí díly dohromady, tak to v podstatě zůstane průměrnej fantasy snímek, kterej toho nemůže moc nabídnout a za celou stopáž neproběhne ani jediná zajímavější scéna, která by stála za zmínku a místo toho jsem byl nucenej sledovat, jak se napravuje pocit méněcennosti. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Vzhůru za novým dobrodružstvím v kouzelné Narnii, a i když se jedná o "nejdospělejší" příběh, nad jeho zpracováním převládají mírně rozporuplné pocity. Stačí se totiž podívat na filmografii režiséra Michaela Apteda a divák má hned jasnou představu o tom, jaké je třetí pokračování. Edmund s Lucií nám trochu zestárli a jejich pobyt u strýčka a jeho frackovitého syna (Will Poulter podává nejlepší herecký výkon z celého filmu) v Anglii sužované válkou se rázem změní. Tentokrát se se do Narnie nevstoupí skříní, ale kouzelným "oživlým" obrazem s motivem korábu Jitřní poutník brázdícího moře, jehož posádce velí udatný princ Kaspian, který se mezitím stal králem a naše tři hrdiny uvítá s otevřenou náručí. Jeho lodní posádka čítá třeba přerostlou mluvící krysu a do jejich řad přibude hysterický uřvaný bratranec-zbabělec z anglického venkova, kupodivu píšící si deník, jenž dojde k závěrečnému prozření a s jeho nápravou je spojená i milá pointa v příběhu, kterému ovšem zoufale chybí dobrý vypravěčský rytmus a cit pro gradaci, což u Apteda není žádné překvapení. Na téměř nenapínavé dobrodružné plavbě střetneme řadu hustě digi-pohádkových postav, ale vzhledem k tomu, že nějak zásadně nepromluví do příběhu (poté, co odehrají svou scénu, zmizí tím způsobem, že už o nich ve vyprávění nepadne ani slovo) budí dojem, že ve filmu jsou jen proto, aby se splnil rozpočet a nedošlo k nějakým přebytkům v nákladech. Film má nápadů nepřeberné množství, ale ve zkratkovité Aptedově režii nejméně polovina z nich zanikne, příběh tak ztrácí na poutavosti a síle. Na druhé straně, Apted neselhává ve vykreslení postav a nenásilným stylem umí vtisknout postavě rozmazleného kluka vtipnost a stejně neomylný je v líčení vztahů mezi jednotlivými postavami. V závěrečné bitvě na moři za zvolání pověstné věty "za Narnii" z úst hrdinů " už mně neběžel mráz po zádech, jako kdysi a bylo to dáno tím, že v předchozím ději bylo pokušitelské Zlo (jeho vlivem naši hrdinové zatoužili třeba po moci a fyzické kráse) v podobě zelené mlhy spojené s únosy lidí v Narnii, líčeno dost chabým způsobem a závěrečná "monster" bitva s mořskou nestvůrou sice byla po trikové stránce vyvedená, ale nijak nezvýšila matný divácký prožitek. Spíše vyzdvihla dilema nad závěrečným hvězdičkovým ortelem filmu. Trikaři odvedli dobrou práci a ve filmu je na co se dívat, povinné Aptedovi time-outy, kterých si dával až podezřele mnoho, postupně zabíjely scenáristické originální nápady a nezbylo, než si povzdechnout a dotvořit si je ve vlastní mysli podle vlastní představivosti. Ostatně není vyloučeno, že právě tohle bylo záměrem tvůrců, a sice probudit divákovu fantazii a příběh rozvinout tak, jak se to Aptedovi nepodařilo. Jeho angažování pro akční fantasy byl obrovský přehmat. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 6/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 9/10/// +akční závěrečná půlhodinka, několik hodně dobrých nápadů a celkové kvalitní technické zpracování -docela ztráta času, dost jsem se nudil, ať už u dialogů, slabých charakterů nebo nic neříkajícího příběhu (knihu jsem nečetl)/// Budu hodnotit zřejmě přísněji, než bych sám čekal. První díl mě svým fantasy příběhem a krásnou výpravou velmi potěšil, přesto že byl hodně dětský, tak se mi líbil. Druhý díl byl velkolepější a akčnější a už to nevypadalo tak dětinsky, a to jak obsahově tak i svojí technickou stránkou. Jenže už mě nebavil tolik jako první díl. Tento třetí jak plavba sama o sobě. Moc se nezaobírá tím co bylo a pluje si svojí cestou. Vy pokud se s ostatními nalodíte hned od začátku si užijete především dobrodružnou fantasy plavbu. Pro mnohé, kteří kouzlu Narnie nepodlehnou, to bude velká dlouhá mořská nemoc a vy se jen budete těšit až ten Jitřní poutník dopluje do konce./// Celkem 61%/// ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tak až Jiří Poutník Mně přesvědčil že tahle akce není k zahozeni předešle díly mohly byt o dost lepší ale co už na takové domácí posezení a podívaní určitě stačí, tenhle díl byl pro mně výborný pár obludek nějaké akce dobré ale pořad k tomu něco chybělo přesto spokojeny. A pokud chcou točit i další díly doporučil bych pokračovat v čem skončily. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Architekt Barry Robison chtěl vzdát hold všem, kteří pracovali na titulní lodi, a tak po dohodě s producenty a režisérem nechal pod nápis na vrcholu stěžně vepsat jejich jména. (pavlikv)
  • Ve staré verzi knižního překladu se loď jmenuje „Cestovatel do úsvitu“. (Karlosik_4)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama