Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když jsme poslední den letošního FF naklusali do sklepních prostor místního kina a v devět ráno začala projekce tohoto filmu, absolutně jsem netušil do čeho jdu. O existenci filmu jsem sice věděl, ale nikdy jsem nějak nepátral potom o čemže pojednává. Jaké bylo však mé překvapení, když naběhly závěrečné titulky a já začal vstřebávat tuhle prazvláštní konzumaci hororové podívané. Finská tvorba je pro mne velkou neznámou a jako jediná ze severských zemí mi byla dosud nedopřána. Samotný námět je velice zajímavý a rozhodně neokoukaný. Uprostřed nebezpečných močálů a bažin totiž leží místo, které by jste v žádném případě nechtěli navštívit. Nejde o žádnou perníkovou chaloupku, nebo upíří nevěstinec, ale zcela obyčejnou smradlavou vesničku. Možná si řeknete co je na ní tak strašidelného a ono na první pohled skutečně nic, ale brzy stejně jako naši hrdinové zjistíte, že tady něco nehraje. Navíc když poblíž stojí podivná sauna, kde dle finských pověr chodili lidé smít své hříchy z minulosti. V tu chvíli se roztočí podivný kolotoč událostí, které prověří nejen vaší mysl, ale i držáky. Atmosféra jako lusknutím prstu zhoustne a zcela vás pohltí až se z toho začnete dusit. Většina sálu v tu chvíli byla úplně zticha a jen nevěřícně zírala na promítací plochu, protože na scéně se objevila opravdu pekelná podívaná. Zrovna však zapomeňte na nějaké krvavé masakry ozdobené řadou gore efektů. 7/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jak popsat svoje pocity. Jsou mrazivé, děsivé a nádherné zároveň, ostatně jako celý tenhle film. Dotkl se mojí duše nesmazatelným způsobem. Naprosto přesně, bez varování mě zasáhl v celé své kráse. Možná jsem tak trošku tušil, že se mi bude líbit, ale výsledek daleko předčil moje očekávání. Ten je bezchybný a dokonalý zároveň, víc snad ani nemá cenu psát. Jen jednu věc vím skoro jistě. Už se na něj nikdy nepodívám znovu. Nemohl bych pak v klidu pohlédnout do zrcadla. Nebo snad někdy ano, ale až za hodně dlouho. Až bude ten správný okamžik...... ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

Bezesporu nesmírně atmosférické a překvapivě i po většinu doby děsivé, ovšem špatně použitá hudba mnohé scény vyloženě zabíjí. Navíc mám pocit, že končit to v momentě závěrečného vstupu do sauny, vyzněl by závěr podstatně působivěji než takto. Avšak i přes předchozí výtky se jedná o bezesporu kvalitní horor s potenciálem způsobovat útlocitným duším nepříjemné noční můry. Silné 3*. ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Technicky výborný film (ako značná časť súčasnej severskej kinematografie), ktorému by ale neuškodila väčšia miera štylizácie (štylizáciou, prosím, nerozumieť obrazové filtre a postsynchróny!), korešpondujúca s nedoslovnosťou scenára. Príbeh samotný možno nie je tak originálny, ako tvrdia viacerí užívatelia csfd, ale jeho zasadenie do časopriestoru Škandinávie 16. storočia a vkusné spracovanie mu na atraktívnosti mnoho pridávajú - horúco a dusno... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Doteď nechápu, jak mohlo pár českých herců napadnout, že si s finskými kamarády natočí tenhle neuvěřitelně zvláštní horor. Na druhou stranu to nebylo vůbec špatné. Jen jsem většinu času měl problém pochytit, oč se ve filmu vůbec jedná. To všecko mi vysvětlil až samotný obsah filmu, co je napsaný zde, jinak bych se v tom asi ztratil. Každopádně atmosféra byla perfektní a Finové ukázali, že když chtějí, dokáží zabrousit do své minulosti, na kterou neradi vzpomínají. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)
  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)

Reklama

Reklama