Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Nad hodnotením som neváhala ani sekundu! Psychopatické rodinky ma vo filmoch vždy lákajú a v tejto, bola každá jedna postava výnimočne šialená, ale každá iným spôsobom a smerom, čo sa podarilo veľmi dobre a vierohodne vystihnúť. Kamera nás necháva viac nahliadnuť do života na prvý pohľad klasickej anglickej rodinky, ktorá však skrýva malé tajomstvo. Na rozdiel od podobných filmov, skľučujúcu atmosféru perfektne privádzajú do dokonalosti premyslené detaily, ktoré v mnohých wanna be exploit chýbajú, preto na mňa pôsobia istým nedokončeným dojmom. Mum & Dad nie je o prelievaní krvi a gore, ale o nefalšovanom strachu, cynickosti, neľudskosti, brutalite a realistickom, zvrhlom a geniálnom exploitation. Ľudia, keď sa vám páčil eden, neváhajte, Angličania naozaj vedia. P.S. Vianočná výzdoba oh my god ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Vynikající exploitation, ve kterém se fyzické násilí děje jaksi mimochodem a důraz je kladen na pokřivenou psychiku jednotlivých postav. To by samozřejmě nešlo bez dobrých herců, jejichž postavy jsou reálné až to bolí. V podobných věcech si příliš nelibuji, takže zřejmě už Mum & Dad nebudu chtít nikdy vidět, ovšem v rámci subžánru s ním jsem velmi spokojený. Navíc ten neodbytný dojem, že Taťku hráj Jirka Zídek...brrrrr. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto filmu by som asi na známej sociálnej sieti určite nedal prívlastok 'páči sa mi', no subjektívny pocit z tohto príspevku k exploitation filmom je vynikajúci. Nielen, že sa mi tento typ filmov dostane na oči veľmi sporadicky, a tým si ich o to viac užívam, ale vždy som rád, keď sa mi raz za čas dostane do rúk práve niečo také, ako predvidli angličania. Už spojenie pod taktovkou BBC dávalo na vedomie, že aspoň záštitu má tento film dobrú, takže herecky sa film v rámci možností hereckého využitia naozaj vydaril, režijne bol uchopený pevne, pretože nie vždy je jednoduché pridať do takejto brutalitky aj poriadnu dávku toho, aby bol divák poriadne psychicky trýznený. Takže ak sa vám bude máliť, určite odporúčam z rovnakého súdka napríklad obidva Hanekeho 'Funny Games', či francúzsky masaker 'À l'intérieur'. 80%. ()

V_erus_h 

všechny recenze uživatele

Hodně zvrácený film.. Nebyla to vyloženě mučící klasika, hodně se tu zaměřuje i na psychickou stránku věci.. Člověku se ani nechce věřit, že by se to fakt někde mohlo dít.. Co se asi těm lidem honí v hlavě??.. Navíc výborně obsazené - herci si se svými postavami skvěle sedli a to úroveň filmu dost zvyšuje.. Jsem spokojená.. :) ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Milá to anglická rodinka. Taká obyčajná... To normálne dojdete prespať a zobudíte sa s prerezanými hlasivkami, nejaká starnúca ženská vám pchá to chrbta ihly, fotrík vedľa reže prebytočné mäso a ku raňajkám si navyše môžete kludne pustiť porno. Ak máte radi sado maso, naštve vás vlastne len fakt, že ste sa stali obeťou šikany zakomplexovanej upratovačky. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama