Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (807)

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Po všetkých stránkach dokonalý akčný film. Scenár, réžia, hudba, herecké výkony - to všetku je tu minimálne miliónkrát lepšie ako v dnešných komerčných zlátaninách. A aj keď patríte medzi odporcov tohto žánru, dám ruku do ohňa za to, že Smrtonosná zbraň (spolu so Smrtonosnou pascou) si vás získa - či už svojim svojským humorom, akciou, alebo charizmatickou ústrednou dvojicou. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z nekonečnej rady tzv. kultoviek. Ale čo prináša? Cieľom tvorcov bolo, aby diváci milovali políciu. Aj keď sú jej hošánci niekedy drsní a prekračujú pravidlá, nevadí. Podstatné je, že chránia rodinu pred pliagou drôg a dokážu efektívne vylikvidovať všetkých zločineckých smradov. Najväčšie hodnoty sú pre nich chlapské priateľstvo a rodina. A hoci má ktosi niekedy sebevražedné sklony, ten správny parťák ho z nich dokáže vytiahnuť. Jednoducho efektívna a prepotrebná zložka štátu, títo policajti. Teda len ak sú primerane drsní a vedia odstreliť všetko, čo sa hýbe a zaváňa zločinom. Takže toto bol cieľ tvorcov a producentov. A aj sa na sto percent vydaril. Dodnes pozeraný, figurujúci v rebríčkoch. A pritom tak simplexne nezaujímavý, neobsahujúci z vyšetrovania takmer nič. Veľká nafúknutá propagandistická akčná bublina. Jeden zo zástupcov večnej a masívnej propagandy polície v kinematografii, prispievajúci k udržaniu policajného štátu presne v tých hraniciach, aké si moc predstavuje. ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem se této smrtonosné dvojice bál, měl jsem strach, že se mi to určitě nebude líbit, ale když jsem měl zrovna dobrou náladu, tak jsem to nechal běžet a ono šlo celkem o slušnou akční komedii, teda spíše akční krimi. Zase na druhou stranu jsem čekal o hodně víc, když se film pohybuje na 69. místě v top žebříčku. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatické spojení akčního thrilleru a komedie. A přitom nic není nechtěné a nesklouzne k sebeparodii. Akční scény jsou více efektní, naturalistické, dynamické a opravdové oproti jiným akčním filmům osmdesátých let. A zárukou zábavy jsou rozdílnosti povah ústřední dvojice, výbušného Martina Riggse se sebevražednými sklony a kliďase Rogera Murtaugha, který je usedlý táta od rodiny. Herecké výkony Mela Gibsona a Dannyho Glovera jsou bez chyby stejně tak jako úvodní píseň Erica Claptona a režie Richarda Donnera. A právě "Smrtonosná zbraň" je film, který se neokouká a při každém shlédnutí napne i pobaví diváky. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michael Kamen: 1. Meet Martin Riggs" ,2. Amanda" ,3. Suicide Attempt" ,4. The Jumper/Rog & Riggs Confrontation" ,5. Roger" ,6. Coke Deal" ,7. Mr. Joshua" ,8. They Got My Daughter" ,9. The Desert" ,10. We're Getting Too Old For This" ,11. Hollywood Blvd Chase" ,12. The General's Car" ,13. SOB Knows Where I Live" (Orchestral Version) ,14. Yard Fight/Graveside" ,15. The Weapon" ,16. Nightclub" ,17. Lethal Weapon" - by Honeymoon Suite ()

Galerie (71)

Zajímavosti (76)

  • Michael Hunsaker (Tom Atkins) se zmíní Rogeru Murtaughovi (Danny Glover) o projektu Air America a o tom, jak byla drogami z Laosu financována vietnamská válka. O této činnosti mimo jiné pojednává film Air America (1990), kde hlavní roli ztvárnil Mel Gibson. (Illuminare)
  • Legendární kaskadér Dar Robinson byl zabit při nehodě na motocyklu během natáčení filmu. Režisér Richard Donner film věnoval právě jemu. (Kulmon)
  • Ve scéně, kde Riggs (Mel Gibson) leze na římsu za sebevrahem, můžeme vidět v záběru v levém dolním okraji jistící lano, které drží sebevraha. (KRYSIOPICE)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama