Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tam nebyl prof. Durdík sám, byl by to kvalitní objektivní dokument. Pleslovy komentáře o temně temném a barbarském středověku byly vyloženě debilní. Mám rád, když o humanitě žvaní představitel pohanské společnosti, v níž matky jen v ČR nechají každý rok zavraždit více než 22 000 vlastních dětí. Tento počet je několikrát větší než počet heretiků odsouzený k smrti katolickou Inkvizicí v celé Evropě během 500 let jejího trvání! Pohani nemají žádné právo brát si Inkvizici do huby. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokumentární seriál - bohužel se sestupnou tendencí. Poslední tři díly už byly slabší. Taky mě mrzelo, že se to týkalo pouze českých hradů s občasnými výlety do Německa, ale na Moravu tvůrci nezavítali ani jednou (přitom jsou u nás k viděni skvosty jako Helfštýn, Bouzov, Pernštejn, Špilberk a mnoho dalších - třeba úchvatné "loupežnické" hrady v Jeseníkách). Přesto dám s radostí 4 hvězdy ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem měl před svýma očima jeden velký temný štít z našich českých dějin (zejména pak tedy z hradů, zámků, zřícenin, jejich tajemných zákoutí, legend ap.), ale tento kvalitně zpracovaný dokument se mi ty moje nedostatky v pošramocené paměti bude snažit postupně trochu poodkrýt-). Pravdou je, že by si tento dokument rovněž zasloužil přinejmenším 50 minutek v hl. vysílacím čase jako třeba Habsburkové na ČT2 a bylo by to o něčem jiném. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Marně na tomhle cyklu hledám vady. Pro mě jako milovníka hradů a jejich zřícenin je to série luxusních názorných přednášek v terénu, Tomáš Durdík je pak zárukou věrohodnosti. Tvůrcům se především podařilo vyvážit pořad tak, aby nebyl jen suchým přeříkáváním faktů, ale ani křečovitě humornou snůškou "zajímavostí" (viz duo Bartoška-Donutil v cyklu Na cestě po...). Dvojice průvodců se skvěle doplňuje, doba, o níž je řeč, dostává díky nim plastičtější podobu, sem tam dojde i na ozvláštnění nějakou tou rekonstrukcí, všechno v nenásilném, populárním a přece poučném duchu. Výborné. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Už jen za to, že jsem se mohl 10krát vypravit na hrad s Tomášem Durdíkem! Ten uměl číst v hradech jako v knize. Velmi příjemný dokumentární seriál, který musí potěšit jak historické analfabety, tak kastellologické profíky. A když nic jiného, alespoň člověk získá mnoho tipů na výlet. A pokud sledujete dokumenty s hradní tematikou, asi uznáte, že zatím nikde se neobjevila sympatičtější průvodcovská dvojka, než tady. "To není dolík... to je ... pivovar..." Můj nejoblíbenější dokument, byť Tomáš Durdík opakuje své názory i přes dosti přesvědčivé výtky ostatních badatelů (např. příslušnost Týřova k francouzským kastelům je silně zpochybněna). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama