Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

O nějak zázračný film se rozhodně nejedná.. Kdybych mohl doporučit nějaký snímek s tématikou IRA určitě by to byla po stránce akce Vysoká hra patriotů s Fordem. Tahleta Britsko/Kanadská produkce mi k srdci moc nepřirostla. Hrdina je na můj vkus málo sympatický a záporáci tady prakticky nejsou. Zvláštní, průměrný film, ve kterém začnou přicházet zajímavější scény až s blížícím se koncem. Poselství je jasné. Ale kde zůstal film ptám se já. 60% ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Výborné téma konfliktu v Severním Irsku a agrese způsobené jednak politikou a též náboženskou příslušností. Marthy McGartland byl neskutečný týpek a zachránil hromadu životů před nesmyslným vražděním. Zpracování dle mého názoru výtečné, ale asi by to chtělo přece jenom jít malinko do hloubky oněch problémů (ať se jedná o problém státní suverenity - připojení k Irsku X přináležitost k Velké Británii a současně v linii náboženské katolíci X protestanti, mimochodem právě ona neschopnost oddělit obě liniie od sebe přidávala na násilnosti a intenzitě). Celkově zde kraluje Jim Sturgess, kterému ovšem podkopává nohy právě ona povrchnost a nedostatečné vysvětlení kontextu a situace v tomto regionu. Ale i tak velmi kvalitně zpracovaný snímek o militantní organizaci IRA. 8/10! ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Události ohledně IRA a občanské války v Irsku jsou pro mě stále velmi zajímavé, možná proto, že bych toto nikdy nečekal v tak vyspělé zemi jakou je Zelená země... Štvanec IRA je samozřejmě již několikátým snímkem pojednávajícím o této problematice a například s až pedantsky přesným Bloody Sunday v lecčems pokulhává, ale už jen díky hlavním hrdinům, resp. jejich hereckým představitelům se jedná o nadprůměrný film. Délka možná mírně přestřelená, ale to je tak jediná věc, co tomu můžu vytknout. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Tohle téma už jsem v pár filmech viděl a osobně ho mám docela rád. To prostředí je tak správně surové a do filmu je to vděčné téma. Člověk se na to sice rád koukne, ale rozhodně by s hrdiny jejich trable neměnil. Film se mi líbil, byl natočený v příjemných barvách, které tam prostě seděly. Ben byl zase docela ve formě a Jim Sturgess příjemně překvapil, po 21 se ukázal ve zcela jiném světle. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Všetci sú v tom pekelnom kole akoby náhodou, málokedy o čomkoľvek rozhodujú, okolnosti väčšinou rozhodujú za nich. Prišliapnutí dobou nemajú žiaden nadhľad, ani možnosť ani čas hodnotiť svoje rozhodnutia s odstupom. Sú ako zver okamžite počúvajúca na tie najzákladnejšie inštinkty. Akýsi iný inštinkt však z celej tej špirály zachráni 50 ľudských životov. Náhodou, na príkaz a len ak tomu okolnosti nahrajú. Stále však 50 ľudských životov! Úprimný film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama