Reklama

Reklama

Mentalista

(seriál)
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, (2008–2015), 106 h 57 min (Minutáž: 39–45 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Simon Baker, Amanda Righetti, Robin Tunney, Steven Culp, Tim Kang, Tim Guinee, Owain Yeoman, Gail O'Grady, Shaun Toub, Tara Karsian, Morena Baccarin (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(151)

Detektív Patrick Jane je veľmi všímavý. Aj z tých najmenších detailov na mieste činu i z chovania ľudí dokáže vyvodiť precízne závery. Preto ako odborný poradca spolupracuje s CBI a pomáha hľadať nebezpečných zločincov. Ale po sériovom vrahovi zvanom "Red John", ktorý zavraždil jeho ženu a dieťa, márne pátra už niekoľko rokov... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (166)

Trailer 2

Recenze (510)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Po pilotu není mnoho co vytknout, jedná se o typický produkt, který můžeme v dohledné době očekávat mezi akvizicemi Novy nebo Primy. Je pravda, že originální část je poměrně skromná, nicméně u prvního dílu jsem se nenudil. V okamžiku, kdy se Patrick setká s lékařem v pracovně mrtvého kolegy a má vše pod svou kontrolou, začnete tomu blonďákovi docela fandit. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

(Spoilery!) Dobře. ze začátku to bylo zajímavé: povýšenecký sebestředný kejklíř s "darem" pohledem odhadnout lidi a pohnutým rodinným osudem ve službách vyšetřovatelů, kteří jsou mu mj. i klíčem k jeho vlastnímu cíli. OK. Nicméně po nějaké době už to začalo být jednak dost na stejné brdo a ty kličky v pátrání, mizení a úskocích Rudého Johna už byly zbytečně přitažené za vlasy jen proto, aby se divák začal koukat vždy i na další sérii. Bohužel se tím ale vystavěla taková aura ďábelského protivníka, že 6. série s tím přiváděním zpět hromadu dřívějších postav, jejich postupnou eliminaci a nakonec i odhalení a zlikvidování RJ vyznívalo od autorů jako "Serem na to, hlavně ať je konec." Bohužel se toho ale nedrželi, protože to všechno mělo končit právě tím koncem RJ, zmizením Patricka na písečné pláže, kde by skončil, a rozbitím CBI týmu s tím, že by postupně přešli pod FBi, kde by sice měli svoje pozice, ale už by o tom nebyl seriál - prostě v závěrečných titulcích za doprovodu nějaké hudby by byly ukázány navazující osudy postav po epizodě s RJ a tečka. Bohužel se ale pokračovalo dál, drobný podvod, díky kterému se Patrick s Terezou dostali k FBI se postupem dalších dílů naprosto zazdil a zapomenul, ačkoliv na tom byla původně spolupráce s FBI postavena, vedoucí FBI týmu byl klaďas tak přeslazený, že to bylo na cukrovku, ta jejich nadřízená den ze dne zmizela, zase se objevovaly další dřívější postavy a hebly a perlička na na tom všem byl vztah Patricka s Terezou a jejich svatba, kdy tohle už snad museli dělat i jiní tvůrci za kamerou, protože celá tahle série, byť neměla nezajímavé příběhy, ale vzhledem ke všemu v seriálu dříve ukazovanému neměla absolutně smysl a v celém seriálu v podstatě neměla co dělat. Ve chvíli, kdy se CBI rozebírala a uklízela jsem skutečně doufal, že je to poslední díl seriálu, tíhmle postupem pomrkávajícím na poslední díl Moonlighting. Bohužel tomu tak nebylo a to je ku škodě seriálu. A to nemluvím o tom, že jsem od prvního dílu sledovat českou mutaci seriálu s českým dabingem, který se nějaké trdlo rozhodlo předabovat od šesté série. Svým způsobem bych mu měl za sebe asi i poděkovat, protože mě to donutilo si sehnat anglickou verzi s titulky a dokoukat to celé najednou a nečekat týden co týden na další český díl. Mám to za sebou, díky a dost. Těch sérií mělo být max. 5 s tím, že by poslední řada končila max. první polovinou 6. série. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Toto je přesně ten typ detektivního seriálu, který mi vyhovuje. Má sympatický tým vyšetřovatelů včetně provokatéra Patrika s holmesovskými dedukčními schopnostmi a osobitým humorem. Nejsou zde žádné příliš drastické scény, je tu málo výbuchů a akčních přestřelek, jen občas nějaká ta honička. Kvalita jednotlivých epizod je kolísavá, jako ostatně u všech mnohadílných krimiseriálů, ale to mi nevadí. Ráda si hned na začátku typnu viníka a občas se i strefím. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mentalista je neobvyklý seriál, ačkoliv je začátek průměr, jeho kvalita sérií však stoupá, bude vám trvat, než si zvyknete na hlavního hrdinu, Patrick Jane (Simon Baker) je bývalý podvodník, který se dříve vydával za okultistu, poté jeho rodinu zabil Red John, psychopatický sériový vrah se sítí spolupracovníků a fanatických obdivovatelů. Další věc, které musíte dát šanci je detektivní tým, kolem Jane, Robin Tunney jako šéfka Teresa Lisbon mi do role úplně neseděla, až časem se ukáže více její charakter. Jane působí často jako floutek, který nepromýšlí svoje náhlé akce, které mohou stát zdraví a život nejen jeho, ale garantuji, že jeho metodám přijdete na chuť, stejně jako tomu, jak dovedně manipuluje svým okolím. Některé zápletky se táhnou na více dílů, kriminálníci jsou vesměs prohnaní, ale Jane je chytřejší, většinou. Zbožňuji vedlejší postavy, které mají charisma a vrací se, šéf nábožrenské sekty Bret Stiles, podvodnice Erica Flynn (Morena Baccarin), Emanuelle Chriqui jako Lorelei Martins, atd. Mentalista je rozhodně ten typ seriálu, kde jste rádi nejen, že jste ho viděli, ale také s k němu rádi vrátíte. Simon Baker urval herecky sérii pro sebe, ale to že o tolik ční nad ostatními přece jen není jeho chyba:) ()

phoebess 

všechny recenze uživatele

Simon Baker a jeho úsměv mě dostali hned během prvního dílu na lopatky, takže bylo jasné, že se budu dívat i nadále. Jen je škoda, že za jeho policejní partnerku nezvolili někoho jiného, Robin Tunney a ty její ksichty mě už víte co :) Dějová linka kolem Red Johna se táhne jak nudle, což ji ubírá na zajímavosti, a objevuje se snad jenom v době, kdy scénáristé nemají nápady na nějaké jiné případy (???) ()

Galerie (1 118)

Zajímavosti (35)

  • Tato epizoda je speciální, protože se příběhově odehrává několik let před prvním dílem a funguje jako úvod do seriálu. (Rominator)
  • V seriáli sa hovorí, že Teresa Lisbon (Robin Tunney) je z Chicaga, čo je tiež rodné mesto jej predstaviteľky. (pancoyote)
  • Ve stejném hotelu, kam policisté odvezou oběť požáru za manželkou a dcerou, se natáčel seriál Jmenuju se Earl (od r. 2005). (ČSFD)

Reklama

Reklama