Reklama

Reklama

Přežít svůj život

  • Česko Přežít svůj život (teorie a praxe) (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Psychoanalytická komedie o snech a snění jednoho muže pozdních středních let. Autorský film Jana Švankmajera vypráví o jednom mužském osudu v surrealistických obrazech a s použitím výtvarné stylizace, v níž jsou propojeny hrané části s animovanými fotografiemi herců, podobně jako v papírkovém filmu, jak ve vtipné předmluvě říká sám autor... Evžen žije dvojí život: jeden reálný a druhý ve svých snech. V reálném životě má manželku, ve snovém mladou milenku. Tuší, že sny, které ho provázejí, mají hlubší význam, a tak se obrátí na psychoanalytičku, aby mu sny vyložila. Evžen ztratil v dětství rodiče, v jeho snech vedle milenky vystupuje i babizna, která ho neustále varuje, že nesmí své milence ublížit. Psychoanalytička je z jeho zmatených snů zoufalá a skutečná manželka ho podezírá z nevěry. Tajně jednou prohlédne Evženův rituál, vstoupí do jeho snového světa a odhalí manželovu bigamii. Teprve přes nalezenou fotografii shledá Evžen pravdu o osudu svých rodičů a pochopí smysl svých snů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (158)

salalala 

všechny recenze uživatele

Ale jo, mě osobně se to hodně líbilo a dokonce jsem se i smál. Je ale fakt, že to neni zas tak jednoduchej film a musí se zapojit mozek. Režijně je to ale hodně dobrý a na hodně vysoký úrovni. Švankmajer ví, co si může dovolit a taky to dělá. Jsou tu obrazový i slovní vtipy, Švankmajer si s tim až neuvěřitelně vyhrál. Strašně dobře se na to kouká. Navíc si vybral velmi dobrý herce - Kronerová vynikající, Helšus do tý role sednul úplně přesně, vypadá totiž úplně obyčejně, no a Daniela Bakerová je taky skvělá. Na český poměry je to hodně dobrej film, ale myslim, že má i solidní mezinárodní ambice. Suma sumárum, slušný čtyři hvězdy, 70% a nezbývá než doporučit. Škoda, že na to asi moc diváků nepůjde no....Ale to už je obraz národa. Bohužel ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Z kina jsem odcházela nadšená a s širokým úsměvem na tváři a ještě hodinu po filmu se smála. Podle mě to je nejlepší Švankmajerův film, i přes to, že je kritizován pro svojí jednoznačnost a nízkou surrealismističnost. Zrovna tímto filmem by ale měl začínat každý Švankmajerův divák, protože vysvětluje všechyn jeho předchozí filmy. Především z psychoanalytického hlediska a tak krásně a přirozeně, až srdce zajásá. ()

Reklama

Raven0 

všechny recenze uživatele

S reálnou psychoanalýzou v praxi nemá film nic společného. Prvky psychoanalýzy jsou dost zjednodušené a celý proces je uzpůsoben komediálnímu ladění filmu. Což mi, jakožto člověku co se o psychoanalýzu velmi zajímá, docela vadilo. Ale to je spíše jen subjektivní názor. Jinak filmu zkrátka něco chybí. Není tak myšlenkově obsáhlý a podnětný jako třeba Šílení. Vizuální stránka však všechno spolehlívě vynahrazuje. Zajímavé prolínání snů s realitou a nechybí ani Švankmajerův "trademark" proplétání hovězích jazyků :-) ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Přežít svůj život se vymyká všemu, co od Jana Švankmajera známe a vydává se naprosto jinou cestou. Abych byla upřímná, sympatičtější mi jsou jeho dřívější díla z dob, kdy se počítačová animace teprve učila chodit a Jan Švankmajer využíval zcela odlišné, tradičnější způsoby. Vše se však vyvíjí a mění a tvorba Jana Švankmajera není výjimkou, nelze ale určit, co je lepší a co horší. Přežít svůj život v žádném případě neutají, kdo ho má na svědomí, dokonce je ještě šílenější a bizarnější než jeho starší filmy. Nebál se použít nejrůznějších nápadů a namixovat je tak, aby působily neuspořádaně a jako ze sna, což ve výsledku dává nezapomenutelnou smršť scén, u nichž se snad nejde nudit, protože nevíte, co se ještě může stát. Říkáte si, že to nejšílenější už jistě přišlo, ale pak přijde ještě něco šílenějšího... Nestačíte se divit a jen si říkáte, že se vám to děsně líbí. Švankmajerovy filmy rozhodně nejsou pro každého, najdou si i své odpůrce, kteří v nich nic neuvidí, ale vždy tu budou ti, které tato díla budou fascinovat. Těmto lidem Přežít svůj život jednoznačně doporučuji. Není to Švankmajer, jak jsme na něj zvyklí, ale je to jeho další vývojová etapa a myslím si, že správná. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer je umělec, filmový umělec, o tom není pochyb. Jeho díla všichni dobře známe a je jasné, že k obědu nebo večeři si jeho film pustí málokdo. Žádné náhražky, v abstraktním realismu je to největší kouzlo. Jak to asi dopadne, když se nekompromisní umělec pustí do snímku, kde hlavní roli bude hrát představivost a snová realita? Přesně takhle. Tvrdý, drsný, zvrácený i trošku uchylný humor. Nicméně poctivá avantgardní filmařina, zahrnující, jako vždy, precizní triky, staví film do nenapodobitelné, originální polohy. Jan Švankmajer a jeho maximálně osobitého pojetí filmu funguje již skoro 50 let. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl ve světové premiéře uveden na 67. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, kde u publika sklidil značný úspěch. S velkou pravděpodobností by byl přijat i do prestižní soutěžní sekce, ale režisér Švankmajer a jeho stálý producent Jaromír Kalista se svými snímky zásadně nesoutěží. (Coldrex)
  • Hlavní animátor objevil způsob, jak kombinací fotek úst v různých polohách simulovat vzhled skutečné řeči. Všechny herce si proto postupně posadil na židli, kde několik hodin s hlavou zafixovanou v neměnné poloze jednotlivé hlásky přeříkávali. Ze série fotek, která tak vznikla, mohli tvůrci poté složit jakékoliv slovo či větu. (hippyman)
  • Prežiť svoj život je prvým filmom, na ktorom Švankmajer nespolupracoval so svojou manželkou Evou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama