Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

tom88 

všechny recenze uživatele

Trocha zdĺhavý a nerozvinutý dej nastolil chvilky nudy, ale nevadilo to príliš, pretože film mal svoje aké také čaro a udržiavalo si svoje tajomno. Navyše sa tu dívame na tradične dobrého Tommyho a zopár ďalších fajn hercov. Réžia celkom ušla, zopár scén bolo veľmi fajn a zopár mohlo byť v strižni vyškrknutých. Nič nýnimočného, len americký priemer. 55% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $7,630,067Tržby za predaj DVD v USA $2,093,885 //počet predaných kusov 116,765║ Ono to je tak zvláštne natočené, že z časti tento spletitý spletenec dosť zabíja príbeh a rovnako tak aj robí miestami zaujímavý ale celkovo nie je moc atraktívny a pútavý, dosť ťažký film na pozeranie, kde si režisér zobral väčšie sústo než uniesol, Tommy Lee Jones to koľko toľko zachraňuje. /55%/ ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je zvláštne raz za čas naraziť na film so známymi hviezdami, ktorý je tak zvláštny, má tak zvláštnu atmosféru, tak zvláštnu stavbu deja a pôsobí aj napriek krimi žánru a tomu obsadeniu absolútne nekomerčne. V hmle je film určený skôr pre festivaly, ale aj medzi európskym, ázijským a americkým artom musel pôsobiť značne zvláštne. No proste je to zvláštny film a už sa mi to slovo nechce viac používať. Chvíľami sa film začne kolísavým tempom potápať v miestnych bažinách, chvíľami prekvapí zaujímavou scénou, prekvapivým momentom a končí možno trochu konvenčnejšie, ako by divák vzhľadom na atmosféru diela čakal. Tavernier si hrá s Jonesovou hereckou škatulkou drsného a férového policajta (nikoho iného si v tejto úlohe neviem predstaviť) a odviedol spolu s ním výbornú prácu. V tom ostatnom to trochu drhne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones je tu trochu jak Cate Blanchett v The Gift, jen o dost škaredší a s policejním odznakem a já musím uznat, že mu tyhle role samotářských detektivů s duší zbroušenou bolestnou minulostí sedí jak Kajínek na pryčně vězeňské cely. K tomu si přidejte specifickou jižanskou atmosféru s městy duchů (nejen) po hurikánu, močály sloužící k ukrývání dávných hříchů a J.Goodmana v roli producentského prasete a máte tu, i přes ty občasné nejasné motivy v jednání postav, více než obstojné kriminální drama z divácky vděčné lokace. Někteří uživatelé překvapivě píší, že na snímku neshledali nic mysteriózního - tak to asi pravidelně trávili letní prázdniny na sídle Adamsovic rodiny a něco nadpřirozeného je hned tak nerozhází.. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Dave Robicheaux je blízký kolega inspektora Rebuse z knih Iana Rankina (obzvláště The Hanging Garden), či komisaře Adamsberga z knih Fred Vargas (obzvláště L´armee furieuse). Řeší se tu vícero případů najednou, přičemž stopy zla vedou daleko do minulosti, a práce detektiva se prolíná s jeho soukromým životem. Taková běžná spotřební literatura, a to nemyslím ve zlém. Bohužel Tavernier se z ní snaží udělat "velké" umění, a výsledkem je nuda, nuda, nuda, podpořená ještě špatně napsaným scénářem, mechanicky kopírujícím zvraty z knihy, ovšem nenamáhající se je vysvětlovat. A to nemluvím o mystické linii, která snad fungovala v knize, ale na plátně vypadá trapně. Celé to zahraňuje jen Lee Jones, který na rozdíl od daleko mladších kolegů nepotřebuje dubléra na to, aby někoho zmlátil. Goodman mu skvěle sekunduje, ale jeho postava je neuvěřitelně špatně napsaná a přepálená. Tavernier pro hledáni genius loci New Orleans zapomněl na příběh. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle románu In the Electric Mist with Confederate Dead od autora James Lee Burke. (Pattrick)

Reklama

Reklama