Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

castor 

všechny recenze uživatele

Životem orvaný a dávno dědkovatící Tommy Lee Jones v další policejní roli, tentokrát jako šerif vyšetřující vraždu prostitutky v jižanském městě, ve kterém vyplouvají na povrch dávno pohřbené hříchy. Herci jsou typově přesní, jenže snímek jako celek působí neosobně a pro někoho bude obtížné naladit se na pomalou vlnu a proniknout pod povrch. Jižanská atmosféra (po hurikánu) plná močálů a rasistických odkazů nicméně solidní, Beltramiho hudba také, generál z občanské války mi asi jako ostatním moc nehověl. Pro příště: dejte tomuhle chlapíkovi pořádný scénář, zručného režiséra a nechejte ho s bouchačkou, policejním odznakem a tím jeho nasraně unaveným výrazem honit nějaké hovado. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Forma prevyšuje obsah, až do tej miery, že po týždni mám problém spomenúť si aké všetky dejové línie tam boli a ako sa vyriešili. Zato si dobre pamätám atmosféru dusných močarísk, nadprirodzené motívy s vojskom a iné "mysterióznosti" (ktoré mi napodiv absolútne neprekážali, naopak - do filmu, do krajiny a k postave Tommyho Lee perfektne zapadli) a aj útržky scén, príbehov a obrázky ľudí, ktoré dokázali zaujať. Zvláštny hypnotický druh filmového rozprávačstva, ktorý fungoval a vyliezal z televízora, i keď som popri nepozornom sledovaní chodila okolo a robila rôzne domáce práce. 3,5* ()

Reklama

Andersis 

všechny recenze uživatele

No je to spíš tři a půl. Kriminálka která se obejde bez vulgarizmů a většího násilí. Mozek budete nuceni zapnout v úvodu a bude te ho muset držet zapnutý až do konce. Na filmu mi to tak trochu kazili scény s generálem (děje se v tu chvíli odehrávaly v letech kdy byla občanská válka). Velké plus je pro gentlemanského poldu Tommyho Lee Jonese a někdy slušně hláškujícího Johna Goodmana. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nekonečné vodní plochy slepých ramen řeky Mississippi, mangrovníkové porosty, bažiny, komáři, černoši, tradice a špatné svědomí z kostlivců ve skříni. Snímek se snaživě a celkem zdařile pokouší o navození typicky jižanské atmosféry, bohužel potápí ho naprosto nezvládnutá a dalo by se říct impotentní mysteriozní linie, která působí rušivě a úsměvně místo toho, aby příběh rozvíjela. Tommy Lee Jones je zkušený matador americké kinematografie a jeho tvrďáci mají nezastupitelné místo v žánru krimithrilleru. Bohužel celkový dojem je matný, a to nejen kvůli halucinogenním představám o vojácích z občanské války. Schází tomu drajf, skutečné napětí, prostě přidaná hodnota. Stopáž bezmála dvou hodin se dala úspěšně sestříhat nejméně o 15 minut. Celkový dojem: 55 %. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velezkušený francouzský režisér Bertrand Tavernier uposlechl vábení Hollywoodu a rozjel se tam natočit film - a nutno podotknout, že udělal dobře. Klasická detektivka (nechápu, proč sem zase někdo slepě převzal z imdb tag mysteriózní, když mysteriózní tu krom několika opileckých delirií vůbec nic není) téměř starého střihu dokazuje, jak zručným je Tavernier režisérem a Tommy Lee Jones typově přesným až škatulkovým hercem - jeho drsný (a životem i policejní službou unavený) policista je téměř archetypem muže zasazujícího se o právo a spravedlnost... Zajímavé jsou také reflexe řádění hurikánu a poničeného New Orleans, latentní postkatastrofický syndrom, jakož i celé ukotvení příběhu na jihu USA, jižanský genius loci je tu skutečně silně přítomný... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle románu In the Electric Mist with Confederate Dead od autora James Lee Burke. (Pattrick)

Reklama

Reklama