Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama z produkce HBO inspirované stejnojmenným dokumentem z roku 1975 vypráví životní příběh „Velké Eddie“ a „Malé Eddie“ Bealeoých, blízkých příbuzných Jacqueliny Kennedyové. Dvojici podivínek hrají Jessica Langeová a Drew Barrymoreová.  Biografické drama z produkce HBO je inspirováno stejnojmenným stominutovým dokumentem bratří Mayslesových z roku 1975, který zblízka nahlédl do osudu matky a dcery Bealeových. Ženy, úzce spřízněné s bývalou první dámou Ameriky Jacqueline Kennedyovou (byly to její teta a sestřenice), se uzavřely do naprosté izolace a žily v rozpadajícím se domě o 28 místnostech v East Hampton. Po pětatřiceti letech se pozoruhodného námětu ujal scenárista a režisér Michael Sucsy a podrobně vylíčil osud dvou excentrických podivínek, jež k sobě váže až příliš úzké pouto. Říkaly si „Velká Eddie“ a „Malá Eddie“ a herecky je ztvárnily Jessica Langeová a Drew Barrymoreová. Ve vedlejších rolích uvidíme Jeanne Triplehornovou, Daniela Baldwina, Kena Howarda ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

anniehall 

všechny recenze uživatele

Občas se život ubírá zajímavými stezkami a my ho slepě následujeme. Pro prazvláštní cestu se rozhodly i matka a dcera Bealeovi. Otázkou zůstává nakolik to byla volba vědomá a nakolik byla založená na posunutém vnímání reality a emoční výjímečnosti obou žen. Ale ani ve svém nejhubenějším období obě Eddie neztrácely chuť k životu a lásku jedné ke druhé. Takže vlastně žily plnohodnotným a dost možná, že i šťastným životem. Kdo ví? A co si vlastně přát od života víc, že? (Herecký koncert dvou vynikajících hereček v mistrné televizní režii Michaela Sucsyho!!) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější film pod sluncem - jak obecně životopisné filmy nesnáším, tak u tohoto jsem obzvlášť nechápal, proč vůbec vzniknul - koho zajímá život nějakých bláznivých ženských? - kdyby nebyly příbuzné Jackie, neštěkl by po nich pes - btw. za sebe nemám problém i napsat, koho zajímá nějaká Jackie? - tuhle posedlost slavnejma lidma odjakživa nechápu, je mi protivná, a je to jeden z hlavních zdrojů mé averze k životopisným snímkům, protože nestojím o to nahlížet někomu do soukromí a nezajímá mě osobní život lidí, které osobně neznám a nemám k nim žádný vztah. Grey Gardens mě navíc unavoval svým do očí bijícím nízkorozpočtovým lookem a nudným dějem, a k postavě matky jsem cítil strašnou averzi - nechápal jsem, proč ten barák nemohla prostě prodat, a proč ho nechala tak zpustnout, a vlastně ani proč zkazila život svojí dceři. Svým způsobem mě tam bavila jen ta retrospektivní linka, ve které byla Drew Barrymore neuvěřitelně oslňující a nádherná jak v žádné jiné roli z těch, ve kterých jsem ji kdy viděl. Jinak za mě dojem zcela promarněného času - tahle ušmudlaná televizní produkce by uspala i mrtvýho. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

HBO prostě dramata točit umí. Místy sice trochu zdlouhavé, ale jinak výborné drama s dobrou dobovou atmosférou a hlavně exceletními hereckými výkony. Jessica Lange se svojí bezchybnou kreací zas tolik nepřekvapí, Drew Barrymore tady ale předvádí asi svůj nejlepší výkon v kariéře a dokazuje, že má navíc než na přiblblé romantické komedie a podobné věci.80% ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Trošku nabubřelá TV stanička HBO už zas přišla s něčím zajímavým ve své vlastní produkci. Ne že by nějak tentokrát vybočila ze svého vykalkulovaného středního proudu (jak se jí to povedlo s Generation Kill),takže místo dramatu spíše už zase melodrama.Ovšem mimo zajímavý příběh tu pro mě další dva bonusy. Takhle zprostředkovaně jsem se dozvěděl o dokumentu Grey Gardens a přestože ,,pouze" TV film,tak výběr představitelek hlavních rolí a následně obě herečky vynikající. U mě oblíbená Barrymore dobrá,a u mě jindy nepříliš vítaná Lange fenomenální,-klaním se,kaju se. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silné drama s dvěmi hodně zajímavými postavami. Začátek filmu je trochu bez náboje, ale neštěstí netrvá dlouho a příběh nabere své tempo. Celý film neuvěřitelně táhne sobecká a manipulativní matka Jessica Lange a křehká dcera Drew Barrymore. Ta ve své roli podává životní výkon. HBO si může připsat další velmi dobrý film. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • O skutočných postavách (Edith "Big Edie" Ewing Bouvier Beale a Edith "Little Edie" Bouvier Beale) bol v roku 1975 natočený dokumentárny film Grey Gardens režírovaný Albertom Mayslesom a Ellenom Hovdom a v roku 2008 aj broadwayský muzikál. (elanius)
  • V dokumentu z roku 1975 se David Maysles zeptal malé Edie, kdo by měl hrát její matku, pokud by se o nich natočil film. Ona zmínila Ethel Barrymore, což je prateta Drew Barrymore, která zemřela již v roce 1959. (..Lucas..)
  • Edith "Big Edie" Ewingová Bouvierová Bealeová zomrela v Southhamptone (štát New York), v roku 1977, vo veku 81 rokov. Jej dcéra Edith "Little Edie" zomrela na Floride, v roku 2002, vo veku 84 rokov. (elanius)

Reklama

Reklama