Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

akisha 

všechny recenze uživatele

Mizerně pojatá první část dost sráží celý film. Jednu scénu tu máme Doriana, jak vyjukaně kouká na nádraží, v další scéně se zamiluje a okamžitě zasnoubí, najednou se účastní orgií, pak zase brečí, vzápětí je zase v klidu a jde zas do bordelu... No prostě divný. Ale jakmile začne bejt zlej se kvalita zvedá. Dobrý vizuál, hodně dobrá hudba a solidní výkony Bena Barnese a Colina Firtha a většiny ostatních vedlejších postav. Povedly se scény s obrazem, ačkoliv samotný obraz tam zas tak často vidět není. Konec by možná mohl být lepší, ale byl docela uspokojivý. A tak by se koneckonců dal shrnout celý film. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Každý má v sobě svého Doriana Graye. Působivý příběh z pera Oscara Wilda o prokletém mladíkovi, jehož ovládla bezcitnost a sobectví, fascinuje filmové tvůrce stále. A kdo jiný by ho mohl převést lépe do filmové podoby, než specialista na anglického klasika Oliver Parker. Mladík se nechá zvěčnit na obraz, který pak stárne místo něj, ale za jakou cenu. Byla to velká herecká příležitost pro relativně málo zažitého Bena Barnese, který dokázal to hlavní, a sice nebýt sympatický. Trochu toho hereckého umu má, ale problém je, že s ním ve filmu hraje chameleon Colin Firth a vedle něj to měl opravdu těžké. Navíc scénář mu předepisuje klátit ve velkém počtu nejen holky, ale také občas si to rozdat taky s pány, což do daného konceptu příliš nezapadlo, ale budiž. Horší je to s tím, jak film nestrhne, nenabudí a svým utahaným tempem nenadchne ani příznivce hororových snímků a o nějaké psychologizaci postav nemůže být řeč v rámci dramatu. Parker dokonale umí navodit atmosféru starého Londýna, některé scény jsou nasnímány až "faustovsky" a Colin Firth je skvělý, ale jako celek je to chladné až skoro fádní. Přesto jsem nelitoval, že jsem se na tuhle hodně upravenou verzi podíval. A možná, že někdo si v ní najde víc, než jsem našel já. 60% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem na danou tématiku viděl jen tenhle škvár http://www.csfd.cz/film/252146-obraz-doriana-graye/ , celkem jsem se těšil, že mi tohle zpracování Wildovy klasiky spraví chuť. A tak se i stalo. Ačkoliv začátek byl jednou velkou nudou a Dorianův představitel poustal mou pozornost jen tím, že mi lezl na nervy, tak postupem času film nabíral větší a větší grády, až dospěl k výbornému finále. Škoda pomalého rozjezdu. 65% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, asi takhle... Knihu mám moc ráda, a to především díky dvěma věcem. Tou první je horrorová atmosféra, která se ve filmu objeví jen výjimečně a naplno funguje hlavně v traileru, tou druhou jsou filosofické rozhovory, z nichž zůstaly zachovány pouze ty nejdůležitější - ostatní byly nejspíš shledány jako nedůležité, a proto vydeletovány... Příběh se z velké části drží předlohy, a když už dojde na nějakou tu tvůrci vymyšlenou scénu (viz. metro), je pojata dostatečně působivě, takže ve finále vůbec neurazí... A ztvárnění postav? Ben Barnes se mi zamlouval již od prvního zhlédnutí traileru, a proto mě nemile překvapilo, jak prkenně a nepřirozeně zprvu působil (v průběhu filmu však dochází k razantnímu zlepšení), zato Colin Firth, ze kterého jsem měla největší strach, vůbec nezklamal. Takže za několik opravdu vychytaných scén, za úžasně provedený obraz a za Dorianovo "I'M WHAT YOU MADE ME!!!", je to nakonec za ***.:-) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak se člověk může štítit odrazu vlastní duše. Nebo taky o tom, jak to může dopadnout, když se naše chování nereflektuje v nás, ale v něčem / někom jiném. To vše navíc ve dvou osách; té hlavní, kde Dorianův příběh zachycuje známý obraz, a i té vedlejší, kde si lord Henry "vychová" společníka, jakým je on sám, než mu dojde, že Dorian ve své nelítosti zašel ještě dál. Tyto dva paralelní příběhy pak zabaleny do látky ala příběh napsaný Oscarem Wildem, který se ale kvůli snaze zavděčit se divákovi s předlohou v mnoha momentech rozchází (kdo viděl Othella, ví, že to pro Parkera není zas tak netradiční). Nicméně vizuálně je to hezké a obrazy a Colina Firtha ja ráda. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Zatímco v originále namluvil hlas obrazu sám Ben Barnes, ztvárňující Doriana Graye, který byl pak počítačově upraven, v českém znění pro tyto postavy byly obsazeni dva dabéři. Martin Písařík nadaboval živého Doriana a Jaroslav Kaňkovský pak hlas obrazu. (funhouse)
  • Jedná sa o druhý film herečky Rachel Hurd-Wood (Sybil Vane), v ktorom má hlavná mužská postava večný život. Prvým bol Peter Pan (2003). (odmocnina)

Reklama

Reklama