Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, asi takhle... Knihu mám moc ráda, a to především díky dvěma věcem. Tou první je horrorová atmosféra, která se ve filmu objeví jen výjimečně a naplno funguje hlavně v traileru, tou druhou jsou filosofické rozhovory, z nichž zůstaly zachovány pouze ty nejdůležitější - ostatní byly nejspíš shledány jako nedůležité, a proto vydeletovány... Příběh se z velké části drží předlohy, a když už dojde na nějakou tu tvůrci vymyšlenou scénu (viz. metro), je pojata dostatečně působivě, takže ve finále vůbec neurazí... A ztvárnění postav? Ben Barnes se mi zamlouval již od prvního zhlédnutí traileru, a proto mě nemile překvapilo, jak prkenně a nepřirozeně zprvu působil (v průběhu filmu však dochází k razantnímu zlepšení), zato Colin Firth, ze kterého jsem měla největší strach, vůbec nezklamal. Takže za několik opravdu vychytaných scén, za úžasně provedený obraz a za Dorianovo "I'M WHAT YOU MADE ME!!!", je to nakonec za ***.:-) ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Literární Dorian Gray Oscara Wildea je dílo s obrovským potenciálem pro zfilmování, avšak hned v úvodu musím podotknout, že jeho nejnovější filmová adaptace ho využila maximálně tak z poloviny. Všechna ta opojná dekadence, kterou námět sliboval, je bohužel utopena ve finančně podvyživené vizualizaci na hranici televizní inscenace a nespočetněkrát se mi při sledování filmu drala na mysl úvaha o tom, jak skvěle by ten film mohl vypadat, kdyby se ho chopil můj oblíbený Tim Burton. Takhle jsem se dočkal pouze sterilní rutiny, přičemž výjevy, které potěšily mé oko, by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Ne že by film vypadal odpudivě, to ne, avšak nic výrazněji opojného od něho rozhodně nečekejte. Kromě tradičně výtečného Colina Firtha filmový Dorian Gray postrádá i výraznější herecké osazenstvo a vzhledem k ústřední dramatické premise nemohu pochválit ani práci scénáristů – jednoduše řečeno se z této adaptace dalo vytřískat o mnoho více, a to jak po stránce audiovizuální, tak i z hlediska vyprávění. 50% ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus o zfilmování Obrazu Doriana Graye. Kvalit knihy to bohužel nedosáhlo, ale tvůrcům se alespoň povedlo navodit atmosféru, která mi knihu připomněla (sic jim to trvalo třetinu stopáže). Oceňuji důraz na detail a pokus o naturalistické ztvárnění odpudivých scén. Colin Firth zahrál skvěle, Ben Barnes mě moc nepřesvědčil, ale aspoň vypadal jako obraz. Slabší 4*. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem na danou tématiku viděl jen tenhle škvár http://www.csfd.cz/film/252146-obraz-doriana-graye/ , celkem jsem se těšil, že mi tohle zpracování Wildovy klasiky spraví chuť. A tak se i stalo. Ačkoliv začátek byl jednou velkou nudou a Dorianův představitel poustal mou pozornost jen tím, že mi lezl na nervy, tak postupem času film nabíral větší a větší grády, až dospěl k výbornému finále. Škoda pomalého rozjezdu. 65% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak se člověk může štítit odrazu vlastní duše. Nebo taky o tom, jak to může dopadnout, když se naše chování nereflektuje v nás, ale v něčem / někom jiném. To vše navíc ve dvou osách; té hlavní, kde Dorianův příběh zachycuje známý obraz, a i té vedlejší, kde si lord Henry "vychová" společníka, jakým je on sám, než mu dojde, že Dorian ve své nelítosti zašel ještě dál. Tyto dva paralelní příběhy pak zabaleny do látky ala příběh napsaný Oscarem Wildem, který se ale kvůli snaze zavděčit se divákovi s předlohou v mnoha momentech rozchází (kdo viděl Othella, ví, že to pro Parkera není zas tak netradiční). Nicméně vizuálně je to hezké a obrazy a Colina Firtha ja ráda. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Dorian Gray (Ben Barnes) hrá v scéne s klavírom jazzovú pieseň "The Crave" od Jelly Roll Mortona, ktorá bola prvýkrát nahraná v roku 1939 aj napriek tomu, že dej filmu sa odohráva okolo roku 1880. (mips_)
  • Zatímco v originále namluvil hlas obrazu sám Ben Barnes, ztvárňující Doriana Graye, který byl pak počítačově upraven, v českém znění pro tyto postavy byly obsazeni dva dabéři. Martin Písařík nadaboval živého Doriana a Jaroslav Kaňkovský pak hlas obrazu. (funhouse)

Reklama

Reklama