Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Výlet je vlastně deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Výlet je film který mně už od začátku vůbec nebavil, ale pořád jsem doufám, že spatřím něco vyjímečného. Nestalo se. 100 minut sledovat jaké má jedna desně nepříjemná rodina děsné nezajímavé problémy, opravdu není moc záživné. Jako ze života mi to nepřipadalo. Ta druhá hvězda je především za Janžurovou, která to naštěstí trochu zachraňuje. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Na ceske pomery velmi povedene rodinne cernohumorne drama ve stylu starsiho Ene Bene, ale urcite vyzralejsi a divacky pritazlivejsi, protoze vylet z Rakovniku do Noveho Mesta nad Vahom nabizi spoustu nevyrceneho mezi rodinnymi prislusniky. Uvolnene a prirozene herectvi podtrhuje skvely dojem z filmu. 75% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Druhý celovečerní film svérázné a talentované režisérky Alice Nellis je skutečným překvapením - plnohodnotný, dospělý a hluboký film, tahle psychologická road-movie. Symbolická česko-slovenská cesta z Rakovníka do Nového Mesta nad Váhom, spojující duchovní prostor nejen hrdinů tohoto filmu (opět symbolicky (i vtipně) usazených do dvou epochálně i generačně různorodých osobních automobilů), ale i zhruba 15 milionů obyvatel více než 70 let trvajícího státního celku, je prezentována jako výlet, všichni ale jistě cítí, že v tomhle případě šlo o něco mnohem závažnějšího. Motiv daleké cesty je jedním ze základních témat naračního světa všech civilizací a i tady slouží velmi zajímavě v rovinách možné interpretace. Alice Nellis má nadto obrovský talent odpozorovat běžný, všední hovor a přetransformovat ho do podoby scénáře, který je navíc skutečně excelentní, krásně vypointovaný a vpravdě nosný a zábavný... Nedílnou částí filmů Alice Nellis je nádherná kamera, zde charakterizovaná dvěma typickými záběry - ,,plakátovým" celkem (ponejvíce zeleně tónovaného obrazu) rámovaným dopravní komunikací a polodetailem tváře některého z hrdinů. Převažujícím je rys civilnosti, což podtrhují i herecké výkony všech aktérů - jestli se Alici Nellis v tomhle filmu něco podařilo především, pak to bylo přesné herecké obsazení úplně všech hereckým partů. Velký cameback jedné z nejlepších českých hereček všech dob Ivy Janžurové je dokonalý, zdatně jí sekundují i její dvě dcery, Igor Bareš je typově přesný, atd. atd. Výlet se Alici Nellis zkrátka vydařil a výstižně ho lze charakterizovat citací textu písně Oldřicha Janoty, jakož i prastaré buddhistické moudrosti: ,,I cesta může být cíl..." ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné "road movie" s velmi nestandardním osazenstvem. I po několikanásobném shlédnutí neztrácí film nic ze svého kouzla. Postavy, hrané jakoby mimoděk, působí na diváka velice silně a dovolují mu sžít se s kterýmkoliv z nich. I přes některá slabší místa (zapadnutí v bahně...) nemůžu dát méně než 5*. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Kecy, kecy, ostro-kyslý humor zaoblený rádoby road-movie. V tejto hre ide, ale o niečo iné a postupne sa tu odkrývajú rodinné vzťahy a ich tajomstvá. Filmársky je to good, premyslené, s dobrou scenáristickou gradáciou,o hereckých výkonoch Janžurovej a spol. netreba dlho rozprávať, avšak dejová zábava sa tu odohráva pomalým tempom ktoré prevyšje art. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Z filmového festivalu v Paříži (2003) si Výlet odvezl tzv. Velkou cenu, jež je spojena s odměnou v podobě propagační kampaně pro vítězný film v hodnotě 100 000 eur. (hippyman)
  • Auta s poznávací značkou RAK v Rakovníku nikdy nejezdila. (rakovnik)
  • V rámci propagační jízdy ve dnech 16. a 17. 3. 2002 proběhla „Výletová road-show“, promoakce a pozvání na film za účasti režisérky a hlavních představitelek snímku po městech kopírujících pomyslnou trasu „Výletu" - Beroun, Žebrák, Hořovice, Příbram, Milevsko, Tábor, Jindřichův Hradec, Telč, Třebíč, Kyjov, Veselí nad Moravou, Uherské Hradiště a Uherský Brod. (hippyman)

Reklama

Reklama