Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Merlin mi svým pojetím trochu připomíná Xenu nebo Herkula - tím stylem "nakopeme historii/legendu do zadku". Ale stejně jako princezna bojovnice nebo sošný Kevin Sorbo je i tenhle seriál chytlavý, místy vtipný a hlavně zábavný. A produkuje ho stará dobrá BBC a ta zkrátka sr..čky (dámy prominou) nedělá. Dámám se určitě bude líbit mladé mužské osazenstvo: Merlin je sympatický kluk od vedle, kterého si oblíbite tak po pěti minutách, Artuš je tu zezačátku vytahovačný floutek, kterého by každá středověká dívka chtěla zkrotit - a Lancelot má nejvíc sexy fasádu... ever (a hraje ho Santiago Cabrera aka Isaac Mendez z Hrdinů). Jen se připravte na celkem levné CGI a Kamelot, který rozhodně nevypadá jako z temného středověku. ()

LondonGirl 

všechny recenze uživatele

Celkom v pohode seriál. Pobavil ma hlavne predstaviteľ Merlina, ktorý mi príde taký rozkošne strelený. Ale akože tie triky... nula bodov. A toto má byť rok 2008? ////// Po pozretí všetkých sérií mením hodnotenie zo 4 na 5 hviezdičiek. Lepšie herecké výkony, lepšie triky, k hercom prechovávam úprimné sympatie. Humor britský ( alias skvelý ), scenárista na sebe očividne zamakal, režisér detto. No čo vám poviem. Chcem draka menom Merlin. ()

Reklama

Anduril 

všechny recenze uživatele

Prekvapili ma dosť rozporuplné komentáre na tento seriál. Môj bude patriť medzi tie pozitívne. Páči sa mi alternatíva Artušovskej legendy. Aj to že herci sú mladí a rovesníci dosť občerstvilo toto dielo BBC. Dosť sa mi páčili efekty, na tak nízky rozpočet, klobúk dole. (drak proste vyzeral ako drak) Aj keď niektoré podobné, ak nie tie isté zábery na krajinu a Camelot potom už nudili. Ale taktiež sa mi páčil príbeh a komickosť niektorých scén, rozhovorov a niekedy celých epizód (pri tej goblinovskej som sa dosť nasmial). Herecké obsadenie sa mi príjemné a vhodné. (sú mladí, môžu len a len zlepšovať). Celkový dojem z tohoto seriálu mám fest pozitívny. Aj keď koniec som čakal iný. Škoda, ale nevadí. Odporúčam všetkých čo majú radi seriáli pre mladých. Dosť sa na ňom zabavíte. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Já nevím. pěkný čarodějíček, pěkný kralevic, roztomilý dráček, ale jinak nic moc. Díly na jedno brdo, občas nějaký vtípek, jinak žádná velká sláva. možná být adolescent, tak mě nadchne více, ale takhle. Dost podobné Herkulovi, nebo Xeně, ale ty byli alespoň v počátcích lepší. Poslední řadu už jsem ani neviděla. Za mne tak 50%. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na dost silný "televizní look" - druhá série je ale o třídu či dvě lepší a já se nadobro nechala vtáhnout do příběhu. I na ušatého Merlina jsem si zvykla:-D Především co je na tomhle seriálu nejlepší, je slashoidní vztah Artuš/Merlin!!! Stokrát větší zábava nežli v unylém Camelotu. ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • V průběhu natáčené třetí série byla představitelka Morgause, často uváděné také jako Anna, Emilia Fox těhotná. (Conspi)
  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)
  • Katie McGrath byla zpočátku blízko k tomu, aby roli seriálové Morgany nedostala. Mohl za to její výrazný irský přízvuk, kterým v běžném životě mluví i hlavní seriálová postava Merlin (Colin Morgan). Producentský tým trval na tom, aby přízvuk obou herců byl vzhledem k odehrávajícím se událostem ryze anglický. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama