Reklama

Reklama

Signum laudis

  • Polsko Signum laudis (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Ano ano mistrovský výkon Velkého  Vlada. ----- Jak to, že před 30 lety to šlo s pár skorokaskadéry, barrandovským fundusem, něco výbuchy a pořádným nánosem bláta ... a teď to nejde ani za 80 milionů? Hmmm? Skvělý malý film o jednom velkem egu, které přivede do záhuby celou jednu jednotku. Vlado Muller je Tarantinův Panchart jak vyšitý. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vyčistit kvéry,a fofrem!"To je jeden z mnohých rozkazov, ktoré kaprál Hoferik vrieska do uší svojim vojakom. Vojaci ho nemajú radi a dôstojníci naňho serú. Napriek tomu, je to on, kto v rozhodujúcich chvíľach vie čo, kde a ako. Životná úloha V.Mullera v jednom z naších najlepších filmov, ktoré u nás vznikli. Slovenský režisér M.Hollý to natočil výborne, herci to výborne zahrali a hudbu zložil ostrieľaný Z.Liška. Film obsahuje pár nezabudnuteľných scén a hlavne dialóg pred popravou má pre mňa zvlášne čaro... Pane heitman, vy víte, že jsem nevinný. Vyser se na to! A co moje vyznamenaní signum laudis? Na to se taky vyser. Buď statečný!...90%. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mě většinou míjí, ale tohle mi hodně sedlo. Hollý vše zručně vede, scénář má velice chytrou výstavbu včetně používání opakujících se motivů a morálních otázek, herecky je to obsazené skvělé, výchozí situace je komplexní, postavy jsou uvěřitelné a Hoferik i lehce psycholgicky načrtnutý (ale opravdu jen lehce), nad Liškovu hudbou se ani nemá smysl víc rozplývat a celé to působí dostatečně silný dojmem, který překonal má očekávání. Není až tak silný jako třeba u Démantů noci, které mám dlouho jako nepřekonatelný vrchol válečných filmů, ale pořád dostatečně nadprůměrný. Vadí mi jen urychlený přerod Hoferika v mocichtivého šmejda, která přijde sice opodstatněně, ale dost náhle vzhledem k tomu, jak moc má v oblibě koně a pak bez větších problémů udělá co udělá... Ale pořád to nevnímám jako velký problém. Určitě si od Hollého ještě něco pustím. 4* ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

"Tak jsem zařval bodák auf!..a bylo to!" Rakouský vojenský pluk se dostane do obklíčení.Všichni přemýšlejí jak vyváznout se zdravou kůží a jak se galantně vzdají nepříteli.Jen jediný voják na tom nemá nejmenší zájem..kaprál Hoferik.. který svou jednotku povede kupředu tváří v tvář kulometnému ohni za každých okolností...prvoválečná lahůdka plná důstojnických sviní,kořalky a mašinkvérů. ()

ondra.kymla 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem vyrazil do filmového klubu a nebyl jsem zklamán. Film mě nakonec vzal a ponořil do děje. Největší překvapení pro mě bylo, když jsem zjistil že kaprál Hoferik ani zdaleka nebyl nějvětší šulin ve filmu :). Zajímavá hra se světly, která byla po celou dobu filmu a dodávala zajímavou válečnou atmosféru. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • V jedné scéně na sebe kaprál Hoferik (Vlado Müller) prozradí, že dělal koňského handlíře v Reichenbergu. Reichenberg je starý název pro město Liberec. (Lars)
  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)

Reklama

Reklama