Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Radko 

všechny recenze uživatele

Byť oddane horlivým pucflekom vrchnosti sa nevypláca. V mieri ani vo vojne. Pretože vo finále každý takýmto horlivcom opovrhuje. V mieri ho za to čaká prosté opovrhnutie, na vojne smrť. Plejáda hereckých hviezd sa činí ako môže. Vyzdvihnúť možno, popri titulnej úlohe, skvelého Josefa Bláhu v úlohe hajtmana, v civile advokáta, ktorý veľmi dobre vie, kedy a komu kurizovať. Film je to nepochybne dobrý. Osobne ale taký až moc mužský, žena sa len obšmietne a ani multifunkčný skladateľ filmovej hudby Zdeněk Liška nemal práve najšťastnejší deň.  Takže za tri - dobrý. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

V.Muller v roli kaprála Hoferika který se se svýma podřízenýma rozhodně nepáře a jeho slovo znamená tvrdou pěst.Jenže jak už to tak někdy chodí méně je někdy vice a tak se kaprál znelíbí poseroutkům jako sou např.general Berger a ti mají v plánu se raději vzdát než bojovat za císaře pána a jeho rodinu a tak staví kaprála před vojenský soud a tam ho čeká jediný možný trest-Poprava zastřelením.Naprosto souhlasím s níže uvedenými komentáři že tohle byla životní role V.Mullera(i když hajnééé Horyna též nebyl špatnej)a svým charismem naprosto zastínil slavné české herce(Lukavský,Prachař,Kodet) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlado Muller v ničom nezaostáva za Klausom Mariom Brandauerom v podobne ladenom Kapitánovi Riedlovi, uznanlivo musel hlavou pokyvovať aj tvorca Paths of glory, Stanley Kubrick (ak by film videl, čo pochybujem), nad vyváženosťou všetkých filmových zložiek antimilitaristického filmu zpoza "opony". Mňa najviac Signum laudis okrem nepredvídateľného deja (najlepšie vopred nič nevedieť) a zobrazeného násilia dostal svojim cynizmom. Hláškami, ktoré nie sú ani tak fórikmi, ako skvele pasujúcimi mrazivými bonmotmi jednotlivých postavičiek. Kedykoľvek otvorí hubu napríklad Zedníček a dáte si to do kontextu deja, začnete chápať Hollého perspektívu zobrazovaných udalostí a charakterov. "Veď on nie je predsa žiaden vodca! V danom momente je ten najlepší..." O dvadsať sekúnd divák pochopí... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Buď, anebo. Vzestup a pád kaprála Hoferika na pozadí válečných událostí během první světové války je symbolickým poselstvím o nevypočitatelnosti mocných. Někdy je lepší být živým zbabělcem, než mrtvým hrdinou. Excelentní Vlado Müller v titulní roli, následovaný neméně skvělým Bláhou, Prachařem, Kodetem, Zahajským a dalšími. Jeden z nejlepších československých filmů vůbec. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film na viac opakovaných pozretí, ktorý patrí medzi elitu vojnových filmov v našej produkcii. Müller je dokonalý, takisto ako aj scenár, výprava, na tú dobu odvážne dialógy a hlavne zobrazenie boja, ktoré by sa vtedy vyrovnalo akémukoľvek filmu. Jediným mínusom bola snáď až príliš heroická hudba a malá minutáž. 75%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Hodnost šikovatel vychází z vojenského útvaru – šiku neboli formace skupiny vojáků. Používal se i německý výraz „feldwebel“, defacto se jedná o hodnost seržanta. (sator)
  • V jedné scéně na sebe kaprál Hoferik (Vlado Müller) prozradí, že dělal koňského handlíře v Reichenbergu. Reichenberg je starý název pro město Liberec. (Lars)
  • Ve filmu se baví vojín Steiner (Jan Pohan) s vojínem Konopáskem (Jan Skopeček) o svém synovi, kterému je jedenáct let. "Steinere, tahle válka jednou skončí, ale až vyroste další bojová síla, tak může bejt druhá...to bude mít tvůj kluk akorát správnej kaprálskej věk...to zní pěkně...kaprál Steiner." Jasný odkaz na desátníka Steinera, hlavního hrdinu filmu Železný kříž, kterým je Signum Laudis inspirováno. (Slimak)

Reklama

Reklama