Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Meděná veža se mě líbila určitě víc. Signum laudis je upřímná výpověď o tom jak jsme kdysi jako národ vedli válku. Krutá freska na téma, jak se odvaha u nás nevyplácí. Vlado Müller fantastický. Stejně tak mě zaujaly dva protipóly aristokraticky dokonalý Jiří Kodet/ alkoholová troska Josef Bláha. Člověk kouká jako zjara, co se v Československu dokázalo kdysi urodit a v televizi se to nevysílá a nevysílá. 80% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První světová válka není z nějakého důvodu filmaři tak oblíbená, jako její pokračování, čert ví proč. Každopádně se v rámci tohohle tématu natočily občas skutečné skvosty, a jedním z nich je i Signum Laudis od scénáristy Jiřího Křižana. Příběh fanatického a čerstvě vyznameného kaprála, který chce - narozdíl od svých nadřízených - jít do předem prohraného boje, je špičkou ČS válečného filmu. Kromě skvělého Vlada Müllera excelují v rolích důstojníků i Josef Bláda, aristokratický Jiří Kodet a kupodivu i Pavel Zedníček. Celkově: vynikající a neprávem zapomenutý válečný film. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Kedy sa dá najlepšie poukázať na nezmyselnosť vojny? Myslím si, že práve na jej konci, keď už nemá zmysel bojovať no aj tak sa bojuje, pričom to stojí len zbytočné mrhanie životmi. Presne ako tu vo filme. Práve som videl ten najlepší film s Vladom Müllerom a to som si myslel , že tým dlho ostanú Vianoce s Alžbetou. Tiež musím pochváliť výpravu, pričom ani akčné scény neboli na svoju dobu zlé. Jediné čo mi trocha vadilo bola hudba, tá sa skôr hodí do českých rozprávok. Tak sa mi zdá, že niečo podobné odznelo aj v Popolvárovi. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší československý film, jaký jsem zatím měl možnost vidět. Tolik hereckých es jsem už neviděl dlouho pohromadě. Skvělý scénář a vynikající psychologie postav, mezi kterýmy vyčnívá cynický realista hejtman König v podání Josefa Bláhy. Výprava a bitevní scény jsou na 80.léta v našich končinách také unikátní. Kaprál Hoferik v podání Vlado Müllera byl i přes svoji drsnou povahu veskrze kladnou postavou a ten konec jsem mu opravdu nepřál. Neschopní velitelé posílají své podřízené na smrt a sami nakonec slíznou smetanu (i když zde je tou pomyslnou "smetanou" paradoxně ruské zajetí). Je trochu s podivem, že tento vynikající (proti)válečný snímek zůstáva, alespoň co se týče zdejšího počtu hodnocení, veřejností opomenut. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Doteraz som plný počet hviezdičiek priznal iba 23 česky alebo slovensky hovoreným filmom. Signum laudis bol jedným z nich. Pri opakovanom zhliadnutí som už nemohol prehliadnuť drobné nedostatky na inak vynikajúcom diele. Podobnosť s Kubrickovými Cestami slávy mi už pripadla vzdialenejšia. Vlado Müller bol vo filme neprekonateľný a viacvrstevný. Liškova hudba, ktorú mám rád, mi tentokrát nepripadala vhodná k námetu a ladeniu filmu. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Signum Laudis je bronzové vojenské vyznamenání, které rakouská armáda udělovala svým důstojníkům. (zigot7)
  • Scénář filmu přepracoval Vladimír Kalina do knižní podoby, která vyšla v roce 1988 pod stejným názvem „Signum laudis“. (skudiblik)
  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama