Reklama

Reklama

Signum laudis

  • Polsko Signum laudis (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno nechápu, že mi takový film tak dlouho unikal. Každopádně pochybení je napraveno a já si užil velmi kvalitní filmový zážitek. Na pozadí válka, která funguje jako mlýnek na maso a nikdo neví, koho semele jako dalšího (technické zpracování bylo přesně tak chaotické, jak ho mám u snímků z první světové války rád), trochu nevyvážená hudba (místy jsem v ní cítil 80. léta, což není u tak dobového filmu zrovna trefa do černého; no ale i mistr tesař se sem tam utne) a pak střety charakterů a národností (bohužel nezvýrazněné užitím více jazyků), obyčejných vojáků, nižších důstojníků a dokonce generálů. Film na svých bedrech suverénně táhne Vlado Müller, jehož Adalberta si nakonec divák oblíbí a plně mu fandí až do konce, ale i postavy podle hodnosti nejvyšší jsou velmi zajímavé, nejvíc mě z nich zaujaly asi König a Kostolány. Atmosféru zmaru a deprese pak ještě podpoří maximální hořkost v závěru a ironický úšklebek nad pochodem generálů. Silné 4*, rozhodně doporučuju. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

"Tak jsem zařval bodák auf!..a bylo to!" Rakouský vojenský pluk se dostane do obklíčení.Všichni přemýšlejí jak vyváznout se zdravou kůží a jak se galantně vzdají nepříteli.Jen jediný voják na tom nemá nejmenší zájem..kaprál Hoferik.. který svou jednotku povede kupředu tváří v tvář kulometnému ohni za každých okolností...prvoválečná lahůdka plná důstojnických sviní,kořalky a mašinkvérů. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ve válce není nic pravda..." Kaprál Hoferik v podání excelentního Vlado Müllera pocítí pravdivost těchto slov doslova na vlastní kůži. Nejsem si teda úplně jistý, zda tenhle poměrně drsný protiválečný snímek, to s oním poukazem na absurditu války přeci jen poněkud nepřehání. Že by ve vedení armády měly vždy navrch cynici, jakého v tomto snímku bravurně ztvárnil Josef Bláha (".....čest, jo tu bych měl taky, ale nějak stárne se mnou potvora"), se mi moc nezdá. O mnohem věrohodněji na mě působila postava velitele pluku Cíglera (v podání Ladislava Fraje). Pokud jde o postavu Hoferika, je pravda, že na ní autoři snímku mistrně ukazují, kam až může dospět fanatické dodržování příkazů. Přesto mi tato postava nebyla vysloveně nesympatická. Spíše mi jí bylo dost líto. Zejména v okamžiku, kdy ho jeho přesvědčení, "jednou jsem kaprál....teď je to všechno na mě", donutí vlastnoručně umlátit jeho milované koně. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film o tom, kde začíná a končí míra chlapáctví za první světové války. A kde metály a vyznamenání, jako je Signum laudis, nemají cenu, pokud chlap není chlapem. A tím fanatický kaprál Hoferik opravdu není. Drama nabízí poutavý pohled do nitra vojáků, kteří mají válečné vřavy plné bajonety. Je překvapivě dobře natočeno a časté slabiny českých produkcí, jako jsou výprava, kostýmy nebo válečné scény, tady sklízí uznání. Martin Hollý film natočil poměrně syrově, bez velkých příkras a znázornění první světové války probíhá o to víc barvitě a přesvědčivě. Dopomáhají k tomu také vynikající herecké výkony všech zúčastněných. I u nás se točily pěkně hustá válečná dramata z války, která není ve filmech, až tak profláklá. 100% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlado Muller v ničom nezaostáva za Klausom Mariom Brandauerom v podobne ladenom Kapitánovi Riedlovi, uznanlivo musel hlavou pokyvovať aj tvorca Paths of glory, Stanley Kubrick (ak by film videl, čo pochybujem), nad vyváženosťou všetkých filmových zložiek antimilitaristického filmu zpoza "opony". Mňa najviac Signum laudis okrem nepredvídateľného deja (najlepšie vopred nič nevedieť) a zobrazeného násilia dostal svojim cynizmom. Hláškami, ktoré nie sú ani tak fórikmi, ako skvele pasujúcimi mrazivými bonmotmi jednotlivých postavičiek. Kedykoľvek otvorí hubu napríklad Zedníček a dáte si to do kontextu deja, začnete chápať Hollého perspektívu zobrazovaných udalostí a charakterov. "Veď on nie je predsa žiaden vodca! V danom momente je ten najlepší..." O dvadsať sekúnd divák pochopí... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Scénář filmu přepracoval Vladimír Kalina do knižní podoby, která vyšla v roce 1988 pod stejným názvem „Signum laudis“. (skudiblik)
  • Film získal Velkou cenu na 22 Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (M.B)
  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)

Reklama

Reklama