Reklama

Reklama

Signum laudis

  • Polsko Signum laudis (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně dobrý film, ale po skončení filmu jsem se šel podívat na názory druhých a nechápal, proč z toho byli všichni tak hotoví. Signum laudis je anti válečnej film jak cyp. A nevím o žádným dalším tak anti válečným z Česka, jako je tenhle. A má určitě plno dobrých scén a stránek a rozhodně se o něm v té době muselo mluvit. Ale když jsem na to koukal, nic extra úžasnýho jsem na tom neviděl. Přiznám se, že neviděl. Snad jenom ta atmosféra a fakt, že tehdá se točili, i přes to všecko, skutečně kvalitní válečné filmy. Dneska se zmůžem maximálně na Tobruk a ještě se z toho všichni můžou posrat, že to zase tak dobrý není. Je to velká škoda. Podle mě bychom zrovna my měli být jedna ze zemí, kde by se válečné příběhy točili jedna báseň. Ale prý už druhá světová není tolik aktuální. Neřekl bych, filmy se z ní točej furt a já jsem za ně rád. Ale popravdě jsem občas radši za ty starší. Klidně i za Signum laudis, který mě občas dost nudil, ale furt je to Český, a to se musí ocenit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Máš mě rád?" – ,,Podle rozkazu, pane hejtman." Na tomhle vynikajícím válečném dramatu mě pokaždé fascinuje kromě jiného ta skrytá ironie až sarkasmus. Alespoň na mne působí Signum laudis místy jako tragikomedie, zejména přes postavu pijanského hejtmana Bruna v podání Josefa Bláhy (naprostý vrchol jeho herectví). Třeba jeho drsná rozmluva s kaprálem Hoferikem (rovněž vynikající Vlado Müller) ve vyhořelých troskách a s notorickým popíjením kořalky budí ve mne hrůzu i pocit komičnosti zároveň. Ale asi takový byl záměr, protože celý snímek nepředstavuje v souvislostí s tématem 1. světové války žádný "hraný dokument", ale poukazuje na stupňující se absruditu a nesmyslnost uprostřed armády na čele s absurdně poctivým kaprálem. Ten plní s pýchou na ocenění páně císaře (Signum Laudis = znamení chvály) každý rozkaz, včetně ztrát na důležitém válečním "majetku" (vojáci, koně). Ve chvíli brutální scény s rozmlácení koní docela hnusné, jinak tomuto skvěle propracovanému snímku nelze nic vytknout, protože zapůsobí jak drsnými bojovými scénami, tak luxusním herectví většiny protagonistů (dále např. Ladislav Frej, Radovan Lukavský), stylově laděnou výpravou, kamerou, hudbou Zdeňka Lišky i občasnými nadsázky v drsném příběhu. 95% ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších protiválečných filmů, které kdy v bývalém Československu vznikly. Upřímně, po dramatické stránce to v jednotlivých částech značně kolísá a chvílemi to působí i nechtěně vtipně, ale svoji základní myšlenku si to drží od začátku do konce, proto se malá žánrová nevyváženost dá tvůrcům odpustit. Nicméně tento film stojí na hereckých výkonech, zejména Vlado Müller v roli fanatického kaprála, pro kterého jsou vyznamenání cennější než jeho život, exceluje, ale i další zúčastnění tu podávají skvělé výkony, zejména Josef Bláha, který v tomto filmu podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Moje hodnocení 75%. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto snimku jsem se dozvedel az tricet let po jeho vzniku. Dej se odehrava netradicne ( v nasi kinematografii ) za prvni svetove valky, kdy predevsim sleduje stezejni kousek zivota kaprala Hoferika. Jedna se spise o komornejsi zalezitost, ktera misto vypravy klade duraz na charakter hlavnich postav.. Zajimave herecke obsazeni, bohuzel mam nejaky problem s Vlado Mullerem, ktery mi je prudce nesympaticky snad ve vsech rolich, ktere jsem s nim videl. Nejvice me tak zaujal Blaha. Film postrada atmosferu ( narozdil od Tiche bolesti ) a snad i lepsi dialogy. Zaver ale neni spatny a za nej pridavam hvezdicku. Slabsi " ctyrka ". ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Znepokojivě dobré drama, ale řekl bych, že trochu zapomenuté a opomíjené. Vidíme zde vojenské vypatlané hovado, které si ale ve své naivitě opravdu myslí, že jeho konání je dobré. A má i svou kladnou stránku, teda koňskou spíš. Není divu, že generalita ho odmění významným řádem a zároveň není divu, že jeho jednotka ho k smrti nesnáší. To vše je zpracováno s minimalistickou, ale ucházející atmosférou 1. světové války. Na český film, který vznikl v době tvrdého komunismu, tu najdeme obstojné akční scény s výbuchy, střelbou, vojenskou technikou a zdevastovanou krajinou. Samozřejmě z dnešního pohledu nic moc, ale ten příběh je nadčasovej. A herecké výkony paráda. Doslova jsem si užíval tu jízdu všech zúčastněných, ale úplně nejvíc mě dostal Josef Bláha, kterej se mi snad v žádné jiné roli nikdy nelíbil. Ale tady, ten jeho sprostej ožrala, kterej se s ničím nesere, to byla paráda. "Na co si to tu hrajem? Sám dobře víte, že válka je prosraná." Akorát ta hudba mi kolikrát připadala jak z nějaké komedie typu Černí baroni. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Martin Hollý ml. povedal: „Už pri čítaní scenára som myslel na Vlada Müllera s postavou Hoferika, ktorý je drsný a neurvalý chlap, zabijak s obrovskou silou, človek, ktorý si vo svojej naivite myslí, že jedná čestne a statočne, keď v mene cisára ženie na smrť svojich ľudí. A Vlado Müller je skutočný chlap". (Zdroj: skcinema.sk)
  • Scénář filmu přepracoval Vladimír Kalina do knižní podoby, která vyšla v roce 1988 pod stejným názvem „Signum laudis“. (skudiblik)
  • Hodnost šikovatel vychází z vojenského útvaru – šiku neboli formace skupiny vojáků. Používal se i německý výraz „feldwebel“, defacto se jedná o hodnost seržanta. (sator)

Reklama

Reklama