Reklama

Reklama

Televarieté

(pořad)
Komedie / Hudební
Československo, 1970, 74x75 min

Scénář:

Vladimír Dvořák

Účinkují:

Vladimír Dvořák, Jiřina Bohdalová, Vladimír Krška, Naďa Urbánková, Marie Rottrová, Jana Kratochvílová, Jiří Korn, Eva Pilarová, Petra Černocká (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Recenze (126)

Elgin 

všechny recenze uživatele

Tazko sa tato seria hodnoti pretoze v dobach rezimu to bolo jak-tak zabavne no v dnesnej dobe by to bol jasny kandidat na brak. Musime zobrat v uvahu, ze protagonisti vystupujuci v tejto show mali zviazane ruky a nemohli si slobodne vyjadrovat svoje myslienky a nazory. Davam 60% za snahu bavit ludi aby mali ake-take rozptylenie i v dobach temna a strachu. ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojice to ve srovnání s některými dnešními "komiky" vcelku uměla, ale o mistry řemesla zase rozhodně nešlo - humoristům jako Svěrák a Smoljak, Menšík nebo některým západním umělcům nesahaly tyhle prostoduché legrácky ani po kotníky. Za břicho jsem se u toho rozhodně nikdy nepopadal. Jinak je z celého pořadu hrozně cítit normalizační vyčpělost. Obsah (např. vystoupení zahraničních zpěváků) je něčím, co bylo v komunistickém Československu nedostupné, ale jinde úplně běžné. Čísla byla navíc vybírána ne zrovna šťastně, takže je tam třeba několik hudebníků za sebou. Nejsem zatížený nostalgií a dnešním pohledem je to prostě překonaná nudná blbůstka, které dávám 2/5 s velkým přihlédnutím k datu a okolnostem doby. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příšerná taneční čísla prokládaná varietními výstupy okresního formátu. 1) Do toho je opatrně vložen jeden až dva účinkující ze Západu (třetí kategorie) a, aby se neřeklo, i něco málo z československé pop music (což je dnes občas to jediné, na co se dá koukat)._____ 2) Průvodní slovo držely televizní hlasatelky či jiné další nevýrazné postavy. To se změnilo příchodem Dvořáka s Bohdalovou. Místo nanicovatého konferenciérství na scénu vtrhly zábavné scénky a humorné špilce povolené komunální satiry, jejímž mistrem se Vladimír Dvořák stal. Za moc to nestálo, ale zaplaťbůh za ty dary. Některé scénky se navíc Dvořákovi opravdu povedly a zařadily se do zlatého fondu televizní zábavy. Navíc zřejmě pod Dvořákovým vlivem se trochu (ne moc) začala zlepšovat i dramaturgie pořadu a objevovat se zajímavější hosté. Česká verze Ein Kessel Buntes byla na světě._____ 3) Je zajímavé, že na většinu hostů ze zahraničí (a že jich bylo) si dnes nikdo ani nevzpomene. Balet Československé televize odpočívá někde v uměleckém pekle. Občasnou vzpomínku věnujeme československým performerům. Ale Dvořáka s Bohdalovou si připomínáme stále (i když, pravda, ne všechna jejich čísla)._____ 4) Občas (zřídkakdy) se objevily i doslova skryté poklady. Minirecitál Hany Hegerová v roce 1975 nebo vystoupení Ljuby Hermanové budiž příkladem._____ 5) Hodnocení je velmi obtížné. Za období před D+B odpad - 1*, estrádní čísla a zahraniční hosté (až na vyjímky) 1*. Zbytek 2 - 3*. Dvořák a Bohdalová 3 - 5* (jak kdy). Takže jak to udělat? ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zábavný pořad, který stál a padal s dvojicí dneska bychom řekli moderátorů, tehdy průvodců či konferanciérů Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Dvořáka. Jejich vtipné scénky oživovaly a doplňovaly hudební, pěvecké, taneční, kouzelnické i žonglérské výstupy. Ne všechna vystoupení byla tehdy z dnešního pohledu zábavná, ale televize měla svoji vlastní taneční skupinu i orchestr a snažila se tyto umělce v pořadu uplatnit. Je pravda, že dobová cenzura dbala, aby se tam nevyskytovaly vulgarismy nebo trapnosti na rozdíl od dnešní lidové televizní zábavy, která dává sice tvůrcům svobodu projevu, ale na kvalitě pořadů se to nijak neprojevilo. Tehdy jsme viděli varietní vystoupení na pódiu, zatímco dneska všichni komici a klauni sedí u stolu či na gauči, v tak zvaných talk - show, nic nepředvedou, jen žvaní a žvaní. Diváci v publiku se tomu smějí a tleskají podle pokynů pořadatelů. Jsem zvědavá, jak na naši dnešní televizní zábavu budou pohlížet naši vnuci. Zlaté staré Televarieté. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Podprůměrná zábava, kterou doprovázeli nadprůměrní konferenciéři. Za sympatický humor Vladimíra Dvořáka i jeho sekundantky by si pořad určitě zasloužil vyšší ohodnocení, ale za tu hrůzu, co byla okolo nich, to prostě nejde. Leč ve srovnání s dnešním buranským humorem založeným na tom, že nějaký primitiv zašišle či vykoktá snůšku vulgarismů, vypustí plyny, říhne si a za to sklidí potlesk tupého obecenstva, bylo Televarieté vrcholem zábavy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • V pořadu účinkovala i skupina UNO, kde vystupoval také Richard Genzer. (ČSFD)
  • Prvých 25 dielov bolo vysielaných naživo a Vladimír Dvořák ich uvádzal sám. (Raccoon.city)
  • Jiřina Bohdalová a Vladimír Dvořák nemoderovali pořad od začátků, předtím byli moderátory tehdejší hlasatelé. (DavidHodan)

Reklama

Reklama