Reklama

Reklama

Jmenuji se Khan

  • Indie My Name Is Khan (více)
Trailer

Muslim a muž trpící Aspergerovým syndromem se zamiluje do indické emigrantky. Usadí se společně v San Franciscu a založí rodinu. Jenže po tragických událostech 11. září se rodina stává terčem anti-muslimského násilí. Rizvan Khan, muslim z Indie, se přestěhoval za bratrem do San Francisca a žije spolu s ním a jeho manželkou. Rizvan trpí Aspergerovým syndromem. Ve městě potkává Mandiru a zamiluje se do ní. Přes protesty rodiny se s ní ožení a společně si založí malý rodinný byznys. Žijí šťastně a spokojeně, ovšem pouze do té doby, než přijde 11. září a s ním teroristický útok na newyorská dvojčata – muslimové se z rázu stanou veřejnou hrozbou. Mandira je zděšená a svého manžela opouští. Rizvan je zmatený a nechápe, proč ho láska jeho života opustila. Ve snaze získat svou manželku zpět, se vydává na dojemnou a inspirující cestu napříč Amerikou. Toto je triumfální příběh o netradičním hrdinovi, jež se snaží překonat nesnadné překážky ve jménu lásky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

jerry12 

všechny recenze uživatele

85%. Stylisticky, čistě jako audiovizuální dílo, pouze mírně nadprůměrné. Někomu by se mohlo zdát, že toho hollywoodského sentimentu je tam na bollywoodské kulturní zvyky chvílemi až moc. V čem je My Name Is Khan výjimečný je skutečnost, že boří mýty. Ale ne jen tak ledajaké. Boří společenská dogmata, předsudky, jimiž jako ovečky následujeme zmanipulovaná média stojící na základech amerického imperialismu. Dějově šablonovitý Forrest Gump, který se snaží formálně zahrát na city divákovi hendikepem hlavního hrdiny, což však nemusí být jen na škodu; zde to naopak funguje velmi pěkně, a to proto, že Khanova nemoc v něm vytvářela nutkání chovat se přirozeně. Khanova persona, maska vytvořená společností, sociálními zvyky a vnějšími vlivy, byla plochá a strohá. Jeho chování naznačovalo symboliku skutečnosti, že čirá lidská přirozenost je v jádru dobrá. Proto je My Name Is Khan výjimečným filmem. Nikoli jako film, ale jako motivační prvek, který jednoznačně a svědomitě říká lidem "dost" a úspěšně zastavuje předsudky, kterých jsme všichni tak plni. Islám není teroristickou organizací, je pouze vírou, náboženstvím, relativně mírumilovným, které si pouze pár jednotlivců a skupin vyložilo špatnou cestou. Dokážete si to připustit? Doufám, že ano. Jinak by tento krásný, inspirativní snímek neměl žádný hlubší význam. Ale on ho má, a proto se nestane pouhým dalším rádoby dojákem. Snímek, který dělá přístupným i za normálních okolností nepřístupné téma. Snímek, který střídá nálady, aby vyvolal pocit vlastní nekonečné omylnosti v názorech na zdánlivě paradigmatické záležitosti. Snímek, který působivě probouzí sebereflexi i v těch, v nichž jsou škatulky silně zakořeněny. Pane prezidente, jmenuji se Khan a nejsem terorista. Díky za ten zážitek. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se Khan je opravdu tak trochu indický Forrest Gump. Jedná se o snímek, kterému nechybí vynikající herecké výkony, obzvláště pak hlavní hrdina je perfektní, příjemná hudba, poutavý příběh a řada emotivních scén, přičemž je nutno podotknout, že někdy tvůrci možná až moc s emocemi tlačili na pilu, avšak celkově na mě film nepůsobil lacině a rozhodně bodoval ve všech aspektech, které chci vidět u filmu na 5*. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Počas sledovania som si myslel, že filmu dám rovných 5 hviezd, no keď sme sa dostali k poslednej polhodine, tak som to zmenil na 4. Prečo? Lebo tam prepuknú na povrch všetky americké klišé a musíme ukázať, aká je Amerika krajina, ktorá sa nechá inšpirovať a urobí všetko, ak to urobí jedna osoba. Vždy keď vidím vo filmoch takéto momenty, tak si len musím povedať, že je to proste tak neskutočne americké a pre mňa to zabíja film. Inak ale musím povedať, že postavy sú veľmi sympatické, ich emócie sú uveriteľné, myšlienka filmu (a najmä v dnešných časoch) je veľmi dobrá a aktuálna a dáva to človeku pocit, že všetko má nejaký zmysel. Nemali to len pokaziť poslednou polhodinou filmu. Inak si myslím, že by som tento film skutočne miloval. Aj ma dostal do sĺz, aj som sa zasmial, no najmä mi priniesol veľmi uveriteľné postavy, na ktoré tak skoro nezabudnem. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Tady jsem měl původně v hodnocení plný počet, protože jsem byl místy z indického moderního Forresta Gumpa velmi nadšený. Je to velmi západní, odehrává se to ve městě mého srdce a jako jeden z mála filmu to umí pracovat s 9/11 a vůči Američanům i s kritikou. Bohužel to má několik chybek, jako třeba horší střih pro západní publikum, kde se minimálně jedna linka ztratila, Shahrukh je občas ve full retard módu a vybrali asi nejméně podobného herce pro jednoho amerického prezidenta. Ale i tak určitě velká spokojenost a doporučení 8/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Jmenuji si Khan, a na to h poriadne zatlačte". (asi ako cigánka z osady.) "A nie som terorista", mimochodom. Keď vám to pripomína staré známe "Jmenuji se Forrest, Forrest Gump", tak tieto dva filmy majú naozaj veľa spoločného. Khan je síce autista, Forest magor, ale životné múdra rozdávajú na každom rohu. Tiež je tu najlepší priateľ, tučná čierna mama s dobrým srdcom i okolie, ktoré nemá pochopenie. Khan je moslim a tvorcovia namiesto toho, aby ukázali autistu v jeho jednoduchej a ľudskej polohe, sa z filmu s priblížujúcim záverom snažili urobiť politickú prednášku o zmierení medzi moslimami a Američanmi, medzi moslimami a hinduistami i medzi moslimami samotnými. Do toho primiešali Irák, Afganistan i Baraka Obamu. Prvé dve hodiny boli za päť hviezd a film v istých momentoch je rovnakým pohladením, ako kedysi Forest. Posledná polhodina je ale dosť rozpačitá a možno by bolo zaujímavejšie vidieť kratšiu verziu. Rovnako treba prehliadnúť zopár nelogických vecí ako napr. keď brat nechá autistu ponúkať po meste kozmetické výrobky i jeho cestovanie po Amerike je dosť nepresvedčivé. Film je však často tak milý a dojímavý, že mu to hravo odpustíte. Z filmoch o autistoch Khan nezhodil z trónu kórejský Malaton, ale je o niečo lepší ako Rain man. Silné štyri hviezdičky. 80%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Při natáčení měl Shah Rukh Khan silné bolesti krku a hlavy, což bylo způsobeno výrazy jeho obličeje a držením těla, které jeho role,  trpící Aspergrovým syndromem, obnášela. (MJackie)
  • Ve filmu je párkrát řečeno, že Rizvan (Shah Rukh Khan) není schopný pláče kvůli svému psychickému onemocnění. Přesto, když ve Vilemině v kostele mluví o Samovi, můžete si všimnout slz v jeho očích. Je to proto, že Shahrukh Khan je citlivým mužem, který prožívá své filmové role velmi intenzivně. Nemusí předstírat pláč, pláče opravdu. A i tato scéna pro něj byla tak emocionální, že se mu chtělo plakat. (Stupet)

Reklama

Reklama