Reklama

Reklama

Jmenuji se Khan

  • Indie My Name Is Khan (více)
Trailer

Muslim a muž trpící Aspergerovým syndromem se zamiluje do indické emigrantky. Usadí se společně v San Franciscu a založí rodinu. Jenže po tragických událostech 11. září se rodina stává terčem anti-muslimského násilí. Rizvan Khan, muslim z Indie, se přestěhoval za bratrem do San Francisca a žije spolu s ním a jeho manželkou. Rizvan trpí Aspergerovým syndromem. Ve městě potkává Mandiru a zamiluje se do ní. Přes protesty rodiny se s ní ožení a společně si založí malý rodinný byznys. Žijí šťastně a spokojeně, ovšem pouze do té doby, než přijde 11. září a s ním teroristický útok na newyorská dvojčata – muslimové se z rázu stanou veřejnou hrozbou. Mandira je zděšená a svého manžela opouští. Rizvan je zmatený a nechápe, proč ho láska jeho života opustila. Ve snaze získat svou manželku zpět, se vydává na dojemnou a inspirující cestu napříč Amerikou. Toto je triumfální příběh o netradičním hrdinovi, jež se snaží překonat nesnadné překážky ve jménu lásky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (240)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Už se nedivím, proč se filmové produkci z Bombaje říká bolywoodská. Takhle sentimentální nedokážou být snad ani Američané. Film bychom mohli rozdělit do třetin, v první je to jeden z mnoha filmů o autistovi, který má bratra. Potom následuje celkem snesitelné milostné cosi, mezitím zjišťujeme, že hlavní hrdina chodí po světě a šíří dobro. Budiž. Následuje třetina plná citového vydírání. V ní zjistíme, že Obama je príma chlapík. K tomu všemu se ještě musí nebohý divák vyrovnat se stopáží, která by činila problémy i u dobrého filmu. Musím však připustit, že námět je bezesporu zajímavý. Problém menšin a především zevšeobecňování je stále palčivější. Jenže to by ho musel zpracovat někdo jiný, ne tahle parta citových vyděračů. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Film, který mi v hlavě zůstává ještě hodiny po zhlédnutí. Vzpomínám na ta krásná slova a úžasné výkony Khana. I já tu vidím určité spojitosti s Forrestem Gumpem. Délka mi rozhodně nevadila, protože se bylo od začátku na co dívat. V průběhu filmu mě mnoho situací emočně zasáhlo. Konec naopak trošku zklamal. 5* ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na svete sú len dva druhy ľudí - dobrí a zlí... A presne o tom to je - je zbytočné ľudí rozdeľovať na základe rasy, náboženstva, spoločenského postavenia alebo podľa vzhľadu, pretože ani jedno z týchto delení nedokáže človeka naozaj úspešne definovať. Rizvan Khan je takým indickým Forrestom Gumpom, akurát že v trochu vážnejšom prostredí. Prvá tretina filmu ma moc nechytila, pretože dej bol príliš priamočiary a miestami až presladený. No potom sa to po 9/11 všetko zlomilo a celé sa to rozbehlo. Reálne tu boli vykreslené tie ľudské predsudky, keď razom každý moslim sa stal skrytou hrozbou a obávaným teroristom. Vďaka čomu sa následne dej filmu viacero krát radikálne láme a už nič nieje razom ako predtým a budúcnosť sa zrazu stala úplne neurčitou. Veľmi veľa pekných scén, dialógov a myšlienok sa tu objavilo, čo vytvorilo z tohto filmu hodnotné dielo (bohužiaľ miestami boli niektoré scény trošku prehnané). No celkové posolstvo bolo krásne, kiežby si ľudstvo bralo príklad z Rizvana a odhodilo svoje nechutné predsudky! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* s typickou atmosférou indické kinematografie natočil režisér Karan Johar mezinárodní film, u kterého se vůbec nedivím, že víc "bodoval" ve světě než v Indii. Autoři měli v tomto snímku bohulibý záměr potlačit celosvětové předsudky vůči islámu stejně hravou formou jako to bylo u Rain Mana. Podle hodnocení soudím, že na většinu to zabralo, ale na mě tentokrát ne. V indických filmech má naivita své místo, ale v tomto navíc ve spojení se svou prvoplánovitostí na mě působila jako pěst na oko. Slabé tři hvězdičky jsou maximum co dokážu dát a nevidím důvod ho doporučovat, už z toho důvodu, že základní argumentace filmu, že na světě žijí BUĎ hodní ANEBO zlí lidé (tzn. nic mezi), je hodně špatná a zavádějící. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku naivní pohádka kombinující kousky "Rain Mana" a "Forresta Gumpa", která se po první hodině zvrtne v agitku proti rasismu, které se probudilo v pitomých Američanech po osudovém 11. září. Začátek byl ještě docela sympatický a zábavný, stejně jako hlavní hrdina ale smrtící délka a tuny patosu, mě každou přibývající minutu více a více iritovaly a celý příběh a nápad začal ztrácet na své působivosti. Přesně ten typ filmu, který chce být něčím velkým, myslí, že je něčím velkým ale není ničím velkým. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Stejně jako filmového Rizwana Khana, i herce Shah Rukha Khana v roce 2009 zatkli kvůli muslimskému jménu lidé z imigračního úřadu na letišti v New Jersey, když letěl propagovat film. Byl podroben dvouhodinovému výslechu, a to i přes to, že ho na letišti několik fanoušků poznalo a chtělo od něj podpis. Prý si ho spletli s hledaným zločincem. Byl propuštěn až poté, co mu by povolen jeden telefonát a zasáhli úředníci z místního konzulátu. Někteří lidé si prý mysleli, že je to reklamní tah. Ovšem filmaři byli velice rozzuřeni, že se něco takového vůbec mohlo stát a jak se kontrola chovala k mezinárodní superstar, jakou Shah Rukh je. Kromě toho, že incident rozpoutal mnoho debat mezi indickými politiky a herci, vypukly také demonstrace v Indii. Shah Rukha Khana později pozval kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger na večeři ve snaze urovnat, co se stalo. (MJackie)
  • Na scénu s povodněmi v Georgii bylo použito 20 tankerů vody denně po dobu 10 dní. (MJackie)
  • Jmenuji se Khan v Indii sice po skvělém otvíracím víkendu (naplánovaném na hinduistický svátek Šívarátrí) zaznamenal prudký propad, ale zato měl mimořádný úspěch v zahraničí. Ve Velké Británii se snímek stal do té doby nejvýdělečnějším indickým filmem. Stejný statut si získal i na Blízkém východě a v Pákistánu, kde překonal nejen o něco starší indické filmy Láska z nebes (2008) či 3 Idiots (2009), ale také úspěšný Avatar (2009). Velmi dobře si vedl i v USA, ale tam se mu z pozice nejvýdělečnějšího bollywoodského filmu nepovedlo sesadit zmíněný titul 3 Idiots (2009). (DanyGlover)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno