Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní film z válečného období zaměřující se na horolezce, kteří se snaží dobýt doposud nepokořenou horu Eiger. První hodina je sice docela zívačka, ale jakmile se vyrazí na horu, je to slušně mrazivá podívaná, kde jde jasně vidět jakou moc má příroda, která rozhodně nemá žádné slitování. Slušný survival.75% ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že nejlepší příběhy píše život sám. Očekávání od filmu: lezeme na Eiger a něco bude špatně. Vyplněno. Samozřejmě následuje snaha zachránit. Pořád nám probíhá typicky hollywoodský příběh, který už jsem párkrát viděli. Ale tento příběh nekončí jako klasické hollywodské cliché. Naštěstí. Ačkoliv to člověk očekává druhou půlku, nestane se tak. Ve filmu jsou dobře zobrazena dobová reálie a děj odpovídá realitě. Ano, jde o film z kategorie "survival", ale závěr filmu překonal moje očekávání. Pokud se chcete podívat na film z této kategorie a nechcete vidět, kde lidé ze záchranné jeden po druhém umírají, tak by jste na tento film měli rozhodě podívat! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horolezecká část je strhující, klišé prostá, realistická (z pohledu laika) a v nejednom momentě natolik naturalistická až by jednoho zajímal film o filmu, protože to kolikrát zůstává rozum stát nad tím "jak tohle sakra dokázali natočit aniž by nechali herce viset ve třech tisících uprostřed sněhové bouře". Problém snímku je, že krom fantastické horolezecké části je tu ještě část reportážní sledující výstup z úpatí. A ta je zcela zbytečná. O to více zarazí, že dostává stejně prostoru jako ta lezecká. Až závěrečná čtyřicetiminutovka tenhle neduh napravuje. Tvůrci také dost spoléhají na to, že o Eigeru divák již něco ví a tak se s jeho představováním nijak zvlášť neobtěžují. Což je pro případné neznalé škoda. Sám jsem tak nějak čekal, že to bude o tom prvním úspěšném pokusu Harrerova týmu, o to větší bylo mé překvapení a tím pádem i prožitek. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mohlo by se zdát, že když je venku +30, tak film o horolezcích překonávajících ledová pole je správnou volbou. Jistě to nebude spoiler, když se jedná o skutečný příběh, napíšu-li, že tam všichni zařvali, tudíž nic veselého. Popravdě Toni byl tak omrzlý (a nejspíš i ve skutečnosti), že pokud by ho zachránili, byl by invalida nadosmrti. Horolezecká část je velmi dobrá, švýcarské Alpy jsou úžasné a člověk si je užívá ještě víc, když na oněch místech byl. Ovšem než začal výšlap nahoru na horu, bylo to utrpení. Když si Luise přeje, aby už výstup měli za sebou, tak její šéf by moc rád, aby už vše začalo (souhlasil jsem). Osobně mi nevadilo, že se film nedrží přísně historie, vadila mi úvodní roztahanost. Na jedno podívání OK. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra. (Rozige)
  • Film Nordwand sa natáčal v Rakúsku a Švajčiarsku. (MikaelSVK)
  • Jakmile Luise Fellnerová (Johanna Wokalek) a její šéf, pan Arau (Ulrich Tukur), dorazí na Eiger, místní průvodci stojí před hotelem propagující své služby pro turisty. Jeden z průvodců si všimne páru horolezců v davu. "Podívej se, kdo přijde," říká, "Bartolo Sandri a Mario Menti." Kolega průvodce mumlá: "Další párek bláznů. Přijedou ve vlaku a odjedou v rakvi." Tito dva italští horolezci také zemřeli na severní stěně 21. června 1938. (Rozige)

Reklama

Reklama