Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (206)

genetique 

všechny recenze uživatele

Táto horolezecká dráma preliezla nejeden žánrový skvost, a to bez využitia samoúčelných CGI efektov, či bez hollywoodskeho rozpočtu. V európskej produkcii, s poctivými hercami, v drsných podmienkach vznikol zaujímavý filmík s jednoduchým príbehom, s veľkými kontrastami, film o hrdinských činoch bez hrdinov, ktorí by predvádzali nejaké nadľudské výkony za sprievodu burcujúceho soundtracku. Len film o prekračovaní ľudských limitov, hrôzach a nástrahách chladných Alpských štítov, v konfornácii so smrťou frustrujúce a nervydrásajúce. 80%. ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Dojemný film , podle skutečných událostí , který ukazuje svět přesně takový , jaký je .Hladový , rozhýčkaní reportéři , kteří hledají senzaci za každou cenu i na vzdory lidskosti , na druhé straně horolezci zapálení pro věc, kteří se dostanou do potíží právě díky snaze pomoct v nelehké situaci svým soupeřům ve zdolání hory . Film je dobře natočený a dokonale si zahrává s lidskou fantazií i emocemi . Člověk se cítí být přímo vtažen do děje a dokonale prožívá každý nepříjemný okamžik . Propracovaností tohoto snímku právě v tomto ohledu a na reálnosti se nedá nic vytknout . Je to neskutečně chytlavé a člověk nejen že cítí mrazení z nehezkých scén , ale často jsem se přistihla i při kdejaké grimase nepříjemných pocitů a za to nemůžu hodnotit zkrátka film jinak , přesto , že ho nutně znovu vidět nemusím . Viděno v rámci Season Challenge Tour 2015 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

O nevydarenom výstupe na horu Eiger v Švajčiarských Alpách rozpráva tento naozaj vydarený nemecký film. Rovnako mi sedí obdobie, v ktorom sa odohráva, teda tesne pred začiatkom 2.sv.vojny. Atmosféra filmu je dokonalá a najlepšie to režisér dokazuje krutou zmenou počasia takmer v každej scéne. Kto bol v horách vie, že počasie je tam naozaj nevyspytateľné a nemusíte ísť ani do Álp, či Himalájí, postačí návšteva Vysokých Tatier. Horolezecké scény sú výborné a napínavo natočené a pozornosť sa venuje každému detailu. Tak dĺžke lana ako každej pribitej skobe, ktoré sú v širšom vnímaní diváka nepodstatné, ale závisí na nich život. Vždy ma poteší film, ktorý ukáže chlapov v nemeckých uniformách ako ľudské bytosti a nie automaticky ako nacistické svine. Nemci každý rok dokážu urobiť minimálne jeden naozaj výborný film, takže len tak ďalej. A vážne dobre som sa pobavil pri odpovedi na pozdrav Heil Hitler... "Nazdar!" 80% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ohrané dejové klišé podžánru "horolezecká dobrodružná dráma" (hlavne K2) osvieži až posledných 20 minút. Taktiež postavy sa dali viacej rozkresliť. Ale kvalitným technickým prevedením, dobrými hercami a hlavne pútavým prostredím pod Eigerom (a v jeho severke) film dosahuje slušného napätia, dramatickosti a vo finále i dojatia. Kvalitné remeslo, silný emocionálny zážitok. Nemecký biják. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

V tomto případě asi nedokážu být úplně objektivní. K horám a všemu kolem nich mám silný vztah a tak na mě tento film působí možná mnohem silněji, než neutrálního diváka. Přesto jsem přesvědčen, že toto dílo si plné hodnocení zaslouží a to i přesto, že se za účelem poutavosti odklání od reality. Jednoznačně největším rozkolem s realitou je to, že žádná dívka s lezci na hoře nebyla. Já však nehodnotím pravdivost, ale kvalitu a změna některých faktů, činí dílo poutavější a filmovější. Například díky této dívce film může konfrontovat zhýčkané turisty ubytované v luxusním hotelu s lezci, kteří tráví noci v takových podmínkách, až z toho zamrazí i diváka. Díky "nadbytečným" hotelovým scénám, lze také modelovat morální úpadek té doby a porovnat nacistické myšlenky s filosofií života, kterou má v sobě většina horolezců. A krom silného příběhu zaslouží film obrovskou pochvalu za technické provedení. Nemám na mysli je speciální efekty, které činí film opravdu reálným a děsivým, ale také smysl pro detail. Veškeré to dobové vybavení horolezců, technika lezení atd., jsou nejen realistické, ale také ukazují, jací velcí borci ti lidé tenkrát byli a jaký respekt zaslouží. Tento film je skvělou poctou ranným dobyvatelům hor. Vedle Touching the Void se jedná o druhou velice kavlitní horolezeckou záležitost. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra. (Rozige)
  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)
  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama