Reklama

Reklama

Když se obyčejný domácí chameleon, který trpí krizí identity, střemhlav vřítí do klasického westernového městečka Prach, naskytne se mu jedinečná příležitost projít kompletní proměnou. Chameleon, který si začne říkat Rango a vybájí si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, roztočí spirálu podvodu, která mu přihraje šerifskou hvězdu ve městě zmítaném krizí. Otázkou je, zda dokáže jeden nepřipravený chameleon bez sebemenší kvalifikace změnit budoucnost městečka k lepšímu? Animované pojetí westernu s chameleonem v hlavní roli je množná na první pohled poněkud zvláštní, ale zábavný mix parodie, zajímavých postav a sofistikovaného humoru dělají z filmu Rango skvělou podívanou. (HBO GO)

(více)

Videa (11)

Trailer 4

Recenze (1 051)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Za pasáže kde jde o spaghetti western se vším všudy, který se každým záběrem i každým tónem odkazuje na své kořeny, může Verbinski směle vykopat Leoneho z hrobu a podat si s ním ruku jako rovný s rovným. Zádrhel je v tom, že to celou dobu epizodicky přebíhá od surrealistického animáku pro dospělé narvaného odkazy na ne obvykle odkazované filmy (např. hned ze začátku Strach a hnus v Las Vegas), přes nápaditou groteskami inspirovanou akcí ve stylu druhých Pirátů z Karibiku až po zmíněný regulérní špageťák. A všechny ty pasáže jsou skvostné, ale dohromady neštymují a navzájem si vlastně i dost překážejí, protože každý z těch přístupů by utáhl (a ostatně i zasloužil) vlastní celovečerák. Takže na jednu stranu resuscitace hned několika vymírajících žánrů (nejen westernového či surrealistického, ale i inteligentní nezesměšňující parodie či chcete-li pastiše a i CGI animáků jako takových), na druhou i tak poněkud promrhaný potenciál. Originální znění nutností, ani ne tak kvůli Deppovi jako spíše díky Nighymu a Olyphantovi; navíc po dlouhé době hravé a nápadité (byť hodně volné) titulky. ♫ Hodnocení OST: 5/5 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film se rozjíždí skvěle, akční scény jsou vedeny vtipně a svižně a do toho všeho hraje povedená Zimmerova hudba. Hlavní myšlenka a především její rozvinutí mi sice přišlo dost slabé a ani zdaleka nenaplnilo má očekávání, ale spád filmu si i tak drží poměrně vysokou úroveň, režisér nám úspěšně a originálně nechává přičichnout k několika různým žánrům a samotný hlavní hrdina si od začátku získá vaše sympatie a svou bezprostředností nebo přiměřenou dávkou potrhlosti se stává neskutečně zábavným. Opravdu lituji jen toho nudného a klišovitého závěru, kdy scénárista už buďto nevěděl co, nebo se snažil udělat z Ranga něco víc než jen oddechovou dětskou podívanou. Jako animák zábavný nadprůměr, jako dobrodružná komedie mi Rango brzo z paměti zase vymizí. 3,5* ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších animovaných jízd v mém životě. K čertu s tím, že je to vlastně celé na pomezí maxima a lehkého nadprůměru - když si totiž člověk uvědomí, že "hluchá" místa ve skutečnosti nejsou naplněna ničím jiným, než poetickými záběry/dialogy, je radost rozdováděného Deppa poslouchat. Jelikož AČ Verbinski, tohle NEJSOU Piráti z Karibiku. Za sebe říkám, že neznám dospělejší americký animák - a je to znát po celou stopáž. Tohle je drsná parodie westernovek plná suchého humoru, krve a chlapáckých hlášek, a může být úplně jedno, že se to navenek tváří jako hříčka pro náctileté: tady je totiž do osmnácti vstup zakázán, jinak se to jednoduše nedá pobrat... Kdo hledá filosofií nabitý animovaný film okořeněný barvitou akcí a nezapomenutelnou atmosférou, právě našel, aneb perfektní alternativa k 9. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Zběsilý komediální mash-up Pro hrst dolarů a Tenkrát na západě, který se kupodivu nebojí ani parodování bayovek a dalších klasik. A protože Verbinski akci umí a nechybí mu nápady, je radost na to pohledět. Milovníci osobité animace a westernů tak zřejmě umřou blahem, ačkoliv se na tom odkazování a využívání protřelých motivů mohlo klidně ubrat. A přidat na geniálním indiánovi a na scénách, ve kterých opelichaní farmáři hlásí, že právě proběhla změna paradigmatu :) Už teď je každopádně jasné, kde na jaře hledat hodně stylovou zábavu pro dospělé a také jednoznačné cameo roku. 7/10 s potenciálem na budoucí zvyšování ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Animák Rango mi urobil strašnú radosť. Vždy som si želal, aby niečo podobné vzniklo, pretože mám slabosť pre rôzne "ksichty" v animákoch a tu je ich celá armáda na čele s tým najlepším možným - chameleónom . Radosť je dvojnásobná, pretože mám rád westerny i animáky, ktoré si v posledných rokoch dávajú záležať na každom detaile. Preto i kvapka vody, ktorá dopadne na Rangov rozpálený jazyk vyvolá salvy smiechu. Krásne, rozpálené westernové mestečko s množstvom postavičiek dáva filmu tú správnu šťavu. Hrozba v podobe jastraba či hada štrkáča je originálna a taká naháňačka a prestrelka v kaňonoch alá Avatar nemá chybu. Film obsahuje pár odkazov na westerny, ale najviac iste poteší pištoľník bez mena s pončom, ktorý nápadne pripomína C. Eastwooda. Hudba je úplne geniálna, zbožňujem gitarové motívy vo westernoch a nezložil ju nik iný ako najväčší a najlepší skladateľ súčastnosti H. Zimmer. Možno sa potešil aj on sám, že mohol prispieť hudbou k tomuto žánru, podobne ako jeho veľký vzor E. Morricone. Úžasná atmosféra, skvelý a vtipný príbeh s všemožnou háveďou a hlavne Rangom, ktorý na vašej tvári vyvolá úsmev iba tým, že sa zahľadí do obrazovky. Stačilo vidieť trailer a bez rozmýšľania som kúpil dvd. Repríza kedykoľvek, gringo. 100%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu se objeví několik narážek na filmy, ve kterých hrál Johnny Depp (hlas Ranga a Larse v původním znění). Například scéna, v níž Rango omdlí a je stínkami odtažen do bílé pouště, připomíná podobnou scénu z filmu Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007), kde Depp hraje Jacka Sparrowa. Dialog, ve kterém o sobě Rango říká, že je "nikdo", odkazuje na film Mrtvý muž (1995), kde Depp ztvárnil postavu jménem Nikdo. Postavy z vozidla, na které Rango dopadá na začátku snímku, vypadají jak postavy ze snímku Strach a hnus v Las Vegas (1998), ve kterém Depp ztvárnil postavu Raoula Dukea. Současně je Rango druhá postava Johnnyho Deppa, která "řeší své problémy jednou kulkou". Tou první postavou je Jack Sparrow ve filmové sérii Piráti z Karibiku (od r. 2003). (NiaWolf)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama